Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαυρεντιάδης: "Κράτει" στις εξαγορές από Alapis

«Δεν είμαστε πλέον τόσο "βιαστικοί" όσο ήμαστε πριν από 6 μήνες», επισημαίνει ο Λ. Λαυρεντιάδης, τονίζοντας ότι η Alapis διαθέτει ρευστότητα € 300 εκατ. Τέλη Ιουνίου πιθανή νέα εξαγορά. Σημαντική πρωτοβουλία στις ΗΠΑ.

  • Συνέντευξη στη Cheryl Novak
Λαυρεντιάδης: Κράτει στις εξαγορές από Alapis
Επιβραδύνει το πρόγραμμα εξαγορών της για το 2008 η Alapis, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές συνθήκες στην αγορά, αναφέροντας πως η μέχρι στιγμής ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος είναι υψηλότερη των προβλέψεων.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στη Cheryl Novak, για λογαριασμό της Thomson Financial News και του euro2day.gr, ο πρόεδρος της Alapis, κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, δήλωσε ότι «εξετάζουμε την εξαγορά αρκετών εταιριών στην Ελλάδα και σε χώρες των Βαλκανίων, ωστόσο, όσο συνεχίζεται η οικονομική κρίση, επιβραδύνουμε τις εξαγορές μας αφού σε τρεις μήνες από τώρα μπορούμε ενδεχομένως να αγοράσουμε εταιρίες με χαμηλότερη αποτίμηση απ’ ό,τι σήμερα».

Σημείωσε ότι «διαθέτουμε σχεδόν 300 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό μας, γεγονός που μας βάζει σε μια μοναδική θέση για να επιτύχουμε οργανική ανάπτυξη με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Η αγορά τώρα αρχίζει να αισθάνεται τη συνεχιζόμενη κρίση, καθώς το κόστος του κεφαλαίου αυξάνεται και οι αποτιμήσεις μειώνονται, και έτσι παρακολουθούμε τους στόχους εξαγοράς μας και δεν είμαστε πλέον τόσο «βιαστικοί» όσο ήμαστε πριν από έξι μήνες».

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που φέρουν την Alapis να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά δύο φαρμακευτικών εταιριών στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ο κ. Λαυρεντιάδης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε αρκετές εξαγορές στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία και ελπίζουμε πως θα έχουμε νεότερα για τη μία εξ αυτών μέχρι τα τέλη Ιουνίου».

Οι εταιρίες τις οποίες αναζητεί η Alapis δραστηριοποιούνται πρωτίστως στον τομέα του χονδρικού εμπορίου, δευτερευόντως στη διανομή και τρίτον στην παραγωγή. Ωστόσο, ο κ. Λαυρεντιάδης σημείωσε ότι «η Alapis δεν ενδιαφέρεται για τον τομέα λιανικών πωλήσεων στην Ελλάδα, αλλά μόνο στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία».

Η Alapis διερευνά επίσης άλλες αγορές, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Πολωνία, η Αλβανία και η Ουκρανία, όμως, όπως επισήμανε ο κ. Λαυρεντιάδης, «η ανατολική Ευρώπη είναι η πιο ασφαλής σε επίπεδο πολιτικών εξελίξεων αναδυόμενη αγορά του κόσμου. Η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή σε αυτές τις χώρες και δεν θεωρούμε πως η οικονομική κρίση θα πλήξει τον τομέα της υγείας τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως επιβραδυνθεί ελαφρώς, ωστόσο θα παραμείνει διψήφιος».

Όσον αφορά στις επιδόσεις του α΄ τριμήνου, η Alapis θα δημοσιοποιήσει επισήμως τα αποτελέσματα τον Μάιο, με τον κ. Λαυρεντιάδη να δηλώνει ότι «προβλέψαμε πωλήσεις ύψους 900 εκατ. ευρώ και EBITDA 250 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης 2008 και το πρώτο τρίμηνο κινείται εντός των προβλέψεων. Πάντως παραδοσιακά κατορθώνουμε να υπερβαίνουμε τις προβλέψεις μας».

Τέλος, σχολιάζοντας το management και τα ταλέντα στην Alapis, ο κ. Λαυρεντιάδης τόνισε την έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα. Δήλωσε ότι «ως εταιρία, διαθέτουμε τα χρήματα και αυτό που μας χρειάζεται είναι το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρία στις ΗΠΑ, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως σύντομα, με περισσότερες λεπτομέρειες. Το σχέδιο είναι να συνεργαστούμε με Ελληνοαμερικανούς γιατρούς, μέσω ενός πανεπιστημίου στη βορειοανατολική Αμερική, ώστε αυτοί να ενταχθούν στο δίκτυό μας και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές τους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v