Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: Άνοδος 4,7% στα κέρδη εξαμήνου

Ανοδο της τάξης του 4,7% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο α' εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 42,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρία προχώρησε παράλληλα σε σημαντική υποβάθμιση των στόχων για το 2008.

Frigoglass: Άνοδος 4,7% στα κέρδη εξαμήνου
Άνοδο της τάξης του 4,7% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Frigoglass στο α΄ εξάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 42,6 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της Frigoglass θα διαμορφωθούν στα 43,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 7,4%.

H Frigoglass αναθεώρησε τους οργανικούς στόχους για το 2008. Ειδικότερα, η αύξηση των EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται στο 3% - 4%, από 10% - 12% πριν, ενώ η αύξηση των πωλήσεων προβλέπεται να κυμανθεί στο 2% - 3%, από 7% - 8% προηγουμένως.

Παράλληλα, η ενίσχυση των EBITDA εκτιμάται πως θα ανέλθει στο 6% - 7% από 9% - 11%.

Στο α΄ εξάμηνο οι πωλήσεις της εταιρίας, περιλαμβανομένων των εξαγορών, ήταν αυξημένες κατά 16,5% στα € 338,4 εκατ., ενώ τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 11,6% στα € 79,5 εκατ.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) ήταν αυξημένα κατά 10,8% στα € 67,8 εκατ.

---Προβλέψεις για το πλήρες έτος 2008

"Ο όγκος των πωλήσεων στον κλάδο επαγγελματικής ψύξης παρέμεινε ισχυρός, σημειώνοντας αύξηση 6,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2008 μη συμπεριλαμβανομένης της SFA, παρά τις αδυναμίες που σημειώθηκαν σε ορισμένες αγορές. Αυτό τονίζει τις δυνατότητες του διευρυμένου γεωγραφικά χαρτοφυλακίου μας και ενδυναμώνει τη στρατηγικής μας να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Κίνα.

Οι ισχυρές πωλήσεις από την Αφρική - Μέση Ανατολή και από την Ασία - Ωκεανία είχαν ως αποτέλεσμα ένα αρνητικό μίγμα πωλήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, παρόλο που η προαγορά πρώτων υλών και η αυστηρή διαχείριση των στοιχείων κόστους έδωσαν τη  δυνατότητα στη Frigoglass να διατηρήσει το περιθώριο μικτού κέρδους στο  30,1%, παρά τις ισχυρές πιέσεις από τις τιμές των πρώτων υλών", αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

"Ατενίζοντας το μέλλον, συνεχίζουμε να παραμένουμε σίγουροι για τις προοπτικές ανάπτυξης της Frigoglass λόγω της αποδεδειγμένης δυνατότητας των ICM’s (επαγγελματικών ψυγείων) να δημιουργούν επιπρόσθετες πωλήσεις σε κανάλια διάθεσης υψηλού περιθωρίου κέρδους των πελατών μας.

Επιπρόσθετα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και χαμηλή διείσδυση σε επαγγελματικά ψυγεία, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πρόσφατες επιχειρηματικές εξελίξεις στην Τουρκία και στην Κίνα, οι οποίες θα αρχίσουν να αποδίδουν σημαντικά στη διάρκεια του 2009", συνεχίζει η ανακοίνωση της εταιρίας.

Η Frigoglass γνωστοποίησε παράλληλα ότι προχωρά σε αναθεώρηση των οργανικών στόχων της για το σύνολο της χρονιάς, ως αποτέλεσμα της γενικότερης αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον, ως εξής:

Αύξηση πωλήσεων: 2% - 3%
Αύξηση ΕBITDA: 6% - 7%
Αύξηση κερδών ανά μετοχή: 3% - 4%
Κεφαλαιακές δαπάνες: € 27 - 28 εκατ.

Οι αναθεωρημένοι στόχοι είναι σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με αυτούς που είχαν ανακοινωθεί κατά το α΄ τρίμηνο, οι οποίοι είχαν ως εξής:

Αύξηση πωλήσεων: 7% - 8%
Αύξηση ΕBITDA: 9% - 11%
Αύξηση κερδών ανά μετοχή: 10% - 12%
Κεφαλαιακές δαπάνες: € 27 - 29 εκατ.

Ο κ. Πέτρος Διαμαντίδης, διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:

"Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2008, η Frigoglass συνέχισε να παρουσιάζει δυναμική ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης, ενώ οι αναπτυσσόμενες αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται αντιστάθμισαν τη μείωση των πωλήσεων που σημειώθηκε σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές. Επιπρόσθετα, η πλήρης ενοποίηση της SFA ενδυνάμωσε την ηγετική θέση μας στην παγκόσμια αγορά ψύξης και παράλληλα με τις θετικές προοπτικές του τομέα της Κίνας έθεσαν τη βάση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξής μας.

Επιπλέον, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η στρατηγική αναδιοργάνωσης του κλάδου της Νιγηρίας είχε ως αποτέλεσμα την αποεπένδυση από τις δραστηριότητες του PET και της TSG. Επομένως εστιαζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στην υαλουργία, όπου συνεχίζεται η δυναμική ανάπτυξη με αύξηση των πωλήσεων κατά 20%.

H σημαντική αύξηση των πωλήσεων που σημειώθηκε στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής - Μέσης Ανατολής και της Ασίας - Ωκεανίας επηρέασε αρνητικά το μίγμα πωλήσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Επιπλέον, και παρά τις πιέσεις από τις τιμές των πρώτων υλών, η συνεχής προσπάθεια εξορθολογισμού των στοιχείων κόστους έδωσε στη Frigoglass τη δυνατότητα να διατηρήσει σταθερά τα περιθώρια του λειτουργικού κέρδους.

Το αβέβαιο, βραχυπρόθεσμα, μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης σε ορισμένες αγορές κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, ενώ οι τιμές των πρώτων υλών είναι πιθανόν να συνεχίσουν να παρουσιάζουν ανοδική πορεία.

Επομένως σήμερα αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για το σύνολο του έτους, ώστε να αντικατοπτρίζονται οι σημερινές συνθήκες της αγοράς".

---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του α΄ εξάμηνου της Frigoglass η HSBC τονίζοντας ότι η αύξηση στις πρώτες ύλες αποτέλεσε βαρίδι για τα μεγέθη.

Στην έκθεσή της (01/08) η HSBC διατηρεί τη σύσταση overweight για τη μετοχή της εισηγμένης.

Η Proton Bank  από την πλευρά της αναφέρει πως τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της σε όλα τα επίπεδα, ενώ τονίζει ότι ξεχώρισαν οι ισχνές επιδόσεις από το τμήμα ψύξης.

* Τα αναλυτικά αποτελέσματα της Frigoglass δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v