Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέτκα: Ανέλαβε έργο 651 εκατ. στη Συρία

Σύμβαση κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού περί τα 651 εκατ. ευρώ στη Συρία υπέγραψε κοινοπραξία, στην οποία η Μέτκα μετέχει με 75% (με 25% η Ansaldo), όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Μέτκα: Ανέλαβε έργο 651 εκατ. στη Συρία
Σύμβαση κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού ισχύος 700 MW και προϋπολογισμού περί τα 651 εκατ. ευρώ στη Συρία υπέγραψε κοινοπραξία, στην οποία η Μέτκα μετέχει με 75% (με 25% η Ansaldo), όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Το έργο σηματοδοτεί τη μετάβαση της Μέτκα από τοπικό "παίκτη" σε όμιλο παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να οδηγήσει τα έσοδα και τα κέρδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα την επόμενη διετία. 

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη σύμβαση στη Μέση Ανατολή, περιοχή που ενδιαφέρει την εταιρία και στην οποία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Άλλωστε, έχει καταθέσει προσφορά και για δεύτερο αντίστοιχο project στη Συρία, προϋπολογισμού 600 - 700 εκατ. ευρώ. 

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της εταιρίας διαμορφώνεται ήδη στο 1,5 δισ. ευρώ.     


**Η ανακοίνωση της Μέτκα

Μετά την ανάθεση του έργου στις 7/9/08 και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 25/6/09 η διαδικασία διαπραγμάτευσης και υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού με τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Αναθέτων Φορέας:
Syrian Arab Republic
Ministry of Electricity
Public Establishment of Electricity for Generation and Transmission (PEEGT)


2. Ανάδοχος του έργου: Κοινοπραξία ANSALDO Energia/METKA με Leader τη ΜΕΤΚΑ.


3. Αντικείμενο της σύμβασης: Το έργο αφορά στη μελέτη - προμήθεια - κατασκευή και θέση σε λειτουργία ενός σταθμού παραγωγής ρεύματος με καύσιμο φυσικό αέριο.

Το ποσοστό συμμετοχής στην εκτέλεση του έργου είναι: ANSALDO Energia, 25%, METKA, 75%.

Σημειούται ότι η ΜΕΤΚΑ, ως leader της κοινοπραξίας, θα τιμολογήσει το σύνολο του έργου για λογαριασμό της κοινοπραξίας.

4. Ονομασία έργου: CCPP Deir Ali 2.


5. Τοποθεσία ανέγερσης του σταθμού:  35 Km νότια της Δαμασκού.


6. Βασικά χαρακτηριστικά έργου: Ηλεκτρική ισχύς 700 Μwatt κατ’ ελάχιστον και ηλεκτρική απόδοση 55,3% κατ’ ελάχιστον στη θερμοκρασία και το υψόμετρο αναφοράς του σταθμού και χρήση του φυσικού αερίου αναφοράς της σύμβασης.

7. Έναρξη εμπορικής λειτουργίας: Εντός 36 μηνών από το άνοιγμα ανεκκλήτου πιστώσεως (Letter of Credit).

8. Αξία σύμβασης: € 640.032.609 πλέον SYP 724.034.823 (περίπου € 11.000.000 με σημερινή ισοτιμία).

Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ θα εκδώσει νεότερη ανακοίνωση, προς ενημέρωση των μετόχων της εταιρίας και του επενδυτικού κοινού, ευθύς ως ανοιχθεί η ανέκκλητος πίστωσις και εκκινήσει η υλοποίησις του έργου.

Παράλληλα, με αφορμή την υπογραφή την Πέμπτη 25/6/09 στη Δαμασκό της συμβάσεως για τη μελέτη και κατασκευή σημαντικού ενεργειακού έργου στη Συρία από ελληνοϊταλική κοινοπραξία με leader τη ΜΕΤΚΑ, η εταιρία επιθυμεί να εκφράσει και δημοσίως τις ευχαριστίες της για την αμέριστη συμπαράσταση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της χώρας μας στη Συρία όπως αυτή έχει εκφραστεί με σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών εταιριών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή γενικότερα.


---Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών


Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της υπογραφής της συμφωνίας, η Cheuvreux (29/6) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το project, η υπογραφή του οποίου εκκρεμούσε, αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και να παραδοθεί στις αρχές του 2013.

Σημειώνει παράλληλα πως με το project αυτό το ανεκτέλεστο της ΜΕΤΚΑ διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο οίκος η εγκατεστημένη ισχύς στη Συρία είναι η μισή περίπου από αυτήν της Ελλάδας, ενώ η γνώση της αγοράς από την πλευρά της ΜΕΤΚΑ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύτιμη για τις μελλοντικές εξελίξεις στην χώρα αυτή.

Η Cheuvreux χαρακτηρίζει την συμφωνία αυτή θετική, αφού η αγορά εξέφραζε αμφιβολίες για την υπογραφή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v