ΟΤΕ: Αναθεωρεί σχεδιασμό για εκτεταμένη εθελούσια

Σε αναθεώρηση των σχεδίων του για την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος εθελούσιας εξόδου στο προσωπικό του ΟΤΕ οδηγείται η διοίκηση του οργανισμού εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Αναθεωρεί σχεδιασμό για εκτεταμένη εθελούσια
Στον «πάγο» μπαίνουν τα σχέδια της διοίκησης του ΟΤΕ για την εκτεταμένου προγράμματος εθελούσιας εξόδου στο προσωπικό του Οργανισμού εξαιτίας της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης ερωτηθείς σχετικά σε συνάντηση με δημοσιογράφους σημείωσε ότι χρειάζεται μείωση του προσωπικού και κυρίως αλλαγή της σύνθεσής του με ανθρώπους που θα ξέρουν από νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, τόνισε, η συγκυρία κάνει κινήσεις μεγάλης εμβέλειας πολύ δύσκολες. "Προσπαθούμε", σημείωσε, "να βρούμε θύλακες προσωπικού που θα δέχονταν να αποχωρήσουν με κάποια κίνητρα, γιατί κάθε άλλη κίνηση είναι δύσκολη".

Τον περασμένο χειμώνα ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για εργαζόμενους που απασχολούνται κυρίως σε ειδικότητες που λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Η κίνηση αυτή θα είχε σκοπό να μειώσει το κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με ανταγωνιστικούς οργανισμούς του εξωτερικού. Όμως τα σενάρια αυτά τίθενται πλέον στην άκρη καθώς η συγκυρία δεν θεωρείται κατάλληλη.

Στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Βουρλούμης ρωτήθηκε για το θέμα οφειλών του Δημοσίου προς τον ΟΤΕ και ξάφνιασε καταθέτοντας μία πρόταση - έκπληξη αφού όπως σημείωσε, η διοίκηση έχει προτείνει στην Deutsche Telekom αν μπορεί να συμψηφίσει μέρος των οφειλών, ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, του δημοσίου προς τον ΟΤΕ με το ποσό που θα πληρώσει προκειμένου να πάρει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από το δημόσιο.

Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στην πώληση επιπλέον ποσοστού στην γερμανική εταιρεία ο κ. Βουρλούμης έκανε λόγο για διφορούμενη στάση της αντιπολίτευσης η οποία άλλα λέει την μία στιγμή και άλλα την άλλη. Πάντως με την συμφωνία μετοχών υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός κρατικού ελέγχου, πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι προηγουμένως όταν απλώς εφαρμόζονταν οι νόμοι της κεφαλαιαγοράς.

«Εκτιμώ ότι δεν θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη option”

Για το ενδεχόμενο άμεσης ενεργοποίησης και της δεύτερης option της συμφωνίας για την εκχώρηση επιπλέον 10% του ΟΤΕ από το δημόσιο στην DT ο κ. Βουρλούμης εξέφρασε την άποψη ότι μάλλον δεν θα προχωρήσει αφού όπως είπε η τιμή δεν αποτελεί πειρασμό όπως αποτελούσε για το πρώτο πακέτο.


Θα τραβήξουμε την πρίζα στους εναλλακτικούς

Για τα χρήματα που οφείλουν στον ΟΤΕ οι εναλλακτικοί πάροχοι ο κ. Βουρλούμης είπε ότι ένα μέρος του ποσού αυτού θα χαθεί οριστικά ελέω ΕΕΤΤ αφού όπως σημείωσε η Επιτροπή με τις αποφάσεις της υποχρέωνε τον ΟΤΕ να κρατά ζωντανές εταιρείες που η κατάστασή τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Η ρύθμιση της αγοράς είναι χρήσιμη είπε ο κ. Βουρλούμης ο οποίος όμως κατηγόρησε την ΕΕΤΤ ότι στο παρελθόν ξέφυγε προσπαθώντας να επιβάλει ένα λάθος μοντέλο. «Εμείς θέλουμε καλύτερες σχέσεις με τον ρυθμιστή. Να δουλέψει ο ανταγωνισμός αλλά μην χρεωκοπήσει και ο ΟΤΕ».

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς ο ΟΤΕ δεν εισπράττει από τους εναλλακτικούς παρόχους στην ημερομηνία λήξης των οφειλών αλλά μετά από καθυστέρηση 50-55 ημέρων και αφού προηγουμένως στείλει εξώδικο, ενώ για να προχωρήσει στην καταγγελία μιας σύμβασης θα πρέπει να περάσει διάστημα 4-5 μηνών.

Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι από την χρεοκοπία των εταιρειών TELEDOME, LANET ALTEC ο ΟΤΕ έχει απώλειες 85 εκατομμυρίων ευρώ. Πάντως οι προβλέψεις για τα ποσά αυτά έχουν ήδη γίνει και έχουν επιβαρύνει τα αποτελέσματα προηγούμενων χρήσεων.

Προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξουν τέτοια ζητήματα από την πλευρά της διοίκησης του ΟΤΕ ξεκαθαρίστηκε ότι αναγνωρίζονται οι δυσκολίες πληρωμών που υπάρχουν σήμερα για όλους, όμως επειδή δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα χρέη δεν θα διστάσουμε να τραβήξουμε την «πρίζα» αν αυτό χρειαστεί.

Για το δίκτυο οπτικών ινών

Για το σχέδιο του υπoυργείου Μεταφορών που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ο κ. Βουρλούμης είπε ότι πρόκειται για πολύ ασαφές project, το οποίο στη φάση αυτή δεν μπορεί να αποτιμηθεί, καθώς από την πλευρά του υπουργείου δεν έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία. «Δεν θέλουμε απευθείας ανάθεση πρέπει όμως να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν και μας το ανακοινώσουν», είπε ο πρόεδρος του ΟΤΕ.

Ο ίδιος πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο ΟΤΕ θα προχωρήσει στην ανάπτυξη δικτύου VDSL (οπτική ίνα ως το καφάο και στην συνέχεια ως το σπίτι με χαλκό) το κόστος του οποίου ανέρχεται στο 1/5 του κόστους που έχει το δίκτυο FTTH.

Σχολιάζοντας τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών, σημείωσε, ότι η πολιτικοποίηση της ευρυζωνικότητας και του internet είναι λάθος και δεν έπρεπε να γίνει.


Άστοχο μέτρο η αύξηση της φορολογίας

Επίσης ο πρόεδρος του ΟΤΕ χαρακτήρισε άστοχο μέτρο που γίνεται για να μαζέψει λεφτά το κράτος, και την αύξηση της φορολόγησης στην κινητή τηλεφωνία η οποία, τόνισε θα υποστεί μεν απώλειες ωστόσο παραμένει το γρήγορο και προσοδοφόρο άλογο του κλάδου ιδίως μάλιστα στις συνθήκες κρίσής αντιμετωπίζουν συνολικά οι τηλεπικοινωνίες. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέλος που επιβαρύνει το κόστος των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας. Στην σταθερή η ρύθμιση δεν μας αφήνει να βγάλουμε κέρδη αφού μας υποχρεώνει να δίνουμε πολύ φθηνό LLU, άρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας, να μειώσουμε το κόστος, την ώρα μάλιστα που και οι ανταγωνιστές μας δεν πάνε καλά και σπάνε τις τιμές τους» είπε ο κ. Βουρλούμης.

Για τα ζήτημα της μείωσης των τελών τερματισμού αναφέρθηκε ότι καθώς ήταν γνωστό ότι θα γίνει η κίνηση αυτή είχαν γίνει προβλέψεις. Η μείωση κατά 20% των τελών τερματισμού είχε απώλειες αλλά όπως επισήμαναν τα στελέχη του ΟΤΕ σημαντικό ρόλο στην μείωση των απωλειών αυτών είχαν οι συνέργιες που προέκυψαν από την συνεργασία με την D.T. “Αυτά που θα χάσουμε από το roaming σε κλήσεις και sms θα τα πάρουμε πίσω από την αύξηση της κίνησης που θα μας δώσει η D.T” σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα των πολύ θετικών συνεργιών που αποκομίζει ο ΟΤΕ από την γερμανική εταιρεία.

Γενικότερα για τις συνέργιες που προκύπτουν από την συνεργασία με την Deutsche Telekom στο πλαίσιο της συνάντησης αναφέρθηκε ότι είναι νωρίς προς το παρόν να αποτιμηθούν τα οφέλη. Όμως, όπως τονίστηκε έχουν επιβεβαιωθεί οι αρχικές συνέργίες και ιδίως στον τομέα των προμηθειών ενώ ένα μεγάλο μέρος τους αφορά την κινητή τηλεφωνία και την Cosmote.

Hellas Sat – καλωδιακή τηλεόραση

Για τον δορυφόρο Hellas Sat ο κ. Βουρλούμης είπε ότι πάει πολύ καλά και ήδη έχει μπει σε τροχιά κερδοφορίας. Πάντως οι αποφάσεις για το μέλλον αφορούν και το κράτος καθώς η θέση στο διάστημα είναι ιδιοκτησία του ελληνικού και του κυπριακού κράτους.

Τέλος για το ζήτημα της εισόδου του ΟΤΕ στον χώρο της καλωδιακής τηλεόρασης με το ConX TV ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ είπε ότι είναι ένα προϊον που ο οργανισμός θα προωθήσει πολύ δυνατά τους επόμενους μήνες. Είναι μία δύσκολη αγορά, ένα ακριβό σπορ, αλλά πρέπει ο ΟΤΕ να το έχει οπωσδήποτε, σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v