Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Προβληματισμός για κέρδη 09 λόγω φόρων

Ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει για το 2009, λόγω της νέας φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO της εισηγμένης, Χρ. Χατζηεμμανουήλ.

ΟΠΑΠ: Προβληματισμός για κέρδη 09 λόγω φόρων
Ο ΟΠΑΠ ενδέχεται να μην επιτύχει τους στόχους κερδοφορίας που έχει θέσει για το 2009, λόγω της νέας φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια, σημειώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο CEO της εισηγμένης, κ. Χρήστος Χατζηεμμανουήλ.  

"Ο στόχος μας για φέτος είναι να κρατήσουμε τα περυσινά κέρδη. Δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορούμε να το επιτύχουμε". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηεμμανουήλ.

Οι μετοχές του ΟΠΑΠ έχουν υποχωρήσει κατά 16% μετά την ανακοίνωση στις 25 Ιουνίου του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου ότι τα στοιχήματα και οι λοταρίες θα υπόκεινται σε φορολογία 10% επί των κερδών. Η νέα αυτή φορολογία, η οποία θα αποφέρει στα ταμεία του κράτους 180 εκατ. ευρώ, σημαίνει ότι τα σχέδια του ΟΠΑΠ για επέκταση και διαφοροποίηση είναι πιο πιεστικά από ποτέ, δήλωσε ο CEO της εταιρίας.

Μετά το "ναυάγιο" της Milli Piyango, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι η εταιρία εξετάζει μικρότερες συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν την ανάπτυξη του ΟΠΑΠ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο στόχος του CEO του ΟΠΑΠ είναι να διατηρήσει τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα περυσινά επίπεδα του 1,06 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι δεν μπορεί να ποσοτικοποιήσει ακόμα την επίπτωση της φορολογίας στην εταιρία. Μάλιστα τόνισε: "Θα είναι πολύ δύσκλο να κάνουμε μια ρεαλιστική και ακριβή πρόβλεψη. Θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε πλήρως την επίπτωση της φορολογίας, ωστόσο αυτό θα κατέστρεφε την κερδοφορία. Οπωσδήποτε χρειάζεται κάποιου είδους προσαρμογή από την πλευρά μας".

Ο ΟΠΑΠ αναζητά ευκαιρίες επέκτασης στο εξωτερικό προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή του από την ελληνική αγορά, καθώς αυξάνονται οι απειλές για το μονοπώλιό του από τους on line operators και την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής του. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηεμμανουήλ, ο ΟΠΑΠ θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από το 2013 και μετά εάν δεν διαφοροποιηθεί.

Όσον αφορά στις περιοχές ενδιαφέροντος, ο κ. Χατζηεμμανουήλ δήλωσε ότι ενδιαφέρεται κυρίως για ευρωπαϊκά ή μεσογειακά και βαλκανικά assets, σημειώνοντας ότι βλέπει μικρή αξία σε "μια συλλογή τυχαίων assets από όλον τον κόσμο".

Σε σχόλιό της μετά τη συνέντευξη, η Proton σημειώνει ότι προβλέπει για τον ΟΠΑΠ μείωση EBITDA 9,6% στα 955,1 εκατ. ευρώ και πτώση καθαρών κερδών κατά 5,4% στα 688,9 εκατ. ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση "neutral".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v