Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Μείωση δανεισμού με πώληση θυγατρικών

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων αναλυτών βρίσκεται το μέλλον τον ελληνικών επιχειρήσεων, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας. Οι δηλώσεις του επικεφαλή του ΟΤΕ σε συνέδριο στη Βαρκελώνη.

OTE: Μείωση δανεισμού με πώληση θυγατρικών
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ξένων αναλυτών βρίσκεται το μέλλον τον ελληνικών επιχειρήσεων, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και χθες στο πλαίσιο συνεδρίου της Morgan Stanley που διεξάγεται στη Βαρκελώνη, όπου η ηγεσία του ΟΤΕ, εκπροσωπούμενη από τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον γενικό διευθυντή χρηματοοικονομικών θεμάτων, κ. Τσαμάζ και Copp. Ο κ. Copp στην τοποθέτησή του έδωσε έμφαση στις προσπάθειες της εταιρίας να υλοποιήσει πρόγραμμα μείωσης του δανεισμού της, ώστε να είναι θωρακισμένη απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες της διοίκησης έχουν στόχους την προστασία και την ενίσχυση της ρευστότητας του ΟΤΕ, ο οποίος το διάστημα αυτό βρίσκεται και πάλι σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Σερβίας για την πώληση του ποσοστού 20% που κατέχει στην Telekom Srbija, ενώ υπό εξέταση βρίσκεται και η πώληση άλλων περιουσιακών στοιχείων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ρευστότητά του.

Λήξη δανείων 3,3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013

Η προσπάθεια για τη μείωση του δανεισμού του ΟΤΕ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, με καλά αποτελέσματα, καθώς στην αρχή του χρόνου αναχρηματοδότησε δανεισμό ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Έως το τέλος του 2013 ο ΟΤΕ θα πρέπει να εξασφαλίσει αυξημένη ρευστότητα καθώς το ποσό των δανείων που λήγουν ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά.

Μεταξύ των θυγατρικών που σχεδιάζεται να πουληθούν για την άντληση ρευστότητας περιλαμβάνεται και η Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον ελληνικό δορυφόρο Hellas Sat 2. Η εν λόγω θυγατρική είναι επιτυχημένη, ωστόσο η δραστηριότητά της δεν θεωρείται ότι είναι βασική για τον ΟΤΕ, που εκτιμά ότι τα έσοδά του από την πώλησή της μπορεί να φτάσουν και τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Μ. Τσαμάζ: Θετικός για συγχώνευση Vodafone - Wind

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ρυθμιστής θα εγκρίνει τη συγχώνευση των Vodafone - Wind. Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα για τον κλάδο στη χώρα μας θα είναι δύσκολα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης, τονίζοντας πως «προτιμά ο οργανισμός να δραστηριοποιείται σε μία αγορά σταθερή και όχι προβληματική».

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη δεύτερη ευνοϊκή τοποθέτηση στελέχους της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς σχετικά με την ενδεχόμενη συγχώνευση των δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας θετικός είχε εμφανιστεί και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Κανέλλος, υποστηρίζοντας ότι μια αγορά με δύο παίκτες μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι ανταγωνιστική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v