Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα σενάρια για την λύση του προβλήματος της ΑΤΕ

Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζει ο διοικητής της ΑΤΕ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η τράπεζα, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση τους στις αρχές του μήνα.

Τα σενάρια για την λύση του προβλήματος της ΑΤΕ
Στα 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζει ο διοικητής της ΑΤΕ τα κεφάλαια που θα χρειαστεί η τράπεζα, υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση τους στις αρχές του μήνα.

Όπως αναφέρεται σε αυτή «σύμφωνα με την ενημέρωση της διοίκησης, (οι ανακοινώσεις έγιναν παρουσία και συμφωνούσης της κας Λάζαρη), υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία διαμόρφωσης πρότασης για το μέλλον της τράπεζας, που συμπεριλαμβάνει και την ενασχόληση ειδικής μελετητικής εταιρείας, η οποία θα επιλεγεί εντός των ημερών, βάσει της προκήρυξης που έχει γίνει.

Όπως γνωστοποίησε, όμως, ο κ. Πανταλάκης, η διοίκηση της ΑΤΕ, έχει σπεύσει να υποβάλλει, ήδη, τη δική της πρόταση, η οποία κι έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και στο κλιμάκιο της τρόϊκας, που ασχολείται με την τράπεζα».

Όπως αναφέρεται, αφού ο διοικητής εκτίμησε τα κεφάλαια, που θα χρειαστεί η ΑΤΕ για την ενίσχυσή της γύρω στα 2,5 δισ. αποκλειστικά από απώλειες λόγω της συμμετοχής της στο PSI, έδωσε την είδηση, πως από στις επισημάνσεις της BlackRock δεν θ’ αναφέρεται η ανάγκη για νέες προβλέψεις για επισφάλειες, καθώς η εταιρεία θα κρίνει επαρκείς τις προβλέψεις που είχε κάνει η τράπεζα, μέχρι τις 30-9-2012 και οι οποίες καλύπτουν τις επισφάλειες, που υπολογίζονται με ομαλό τρόπο και συνθήκες.

Ο κ. Πανταλάκης επέμενε, πως στο τομέα αυτόν, η ΑΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα, ενώ οι όποιες πρόσθετες ανάγκες της καταγραφούν, θα αναφέρονται σε σενάρια ακραίων συνθηκών, (τύπου stress tests) και θα τίθενται σε βάθος δεκαετίας…

Στην υποβληθείσα πρόταση της διοίκησης, επιχειρείται να υπάρξει λύση, που να μην απαιτεί ανακεφαλαίωση, άρα και την καταβολή κάποιων δισ. ευρώ, με τη μεταφορά του «κακού» χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ, (χωρίς τις προβλέψεις), σε ειδική εταιρεία Asset Management, που θα υπαχθεί στο δημόσιο, θα έχει την εγγύησή του και θα λειτουργήσει σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί και να ρευστοποιήσει ο,τιδήποτε.

Σε μια δεκαετία θα γίνει ο «λογαριασμός» και θα προκύψει η υποχρέωση του δημοσίου, αν προκύψει τέτοια…

Παράλληλα η ΑΤΕ θα απελευθερωθεί από το βάρος 7 δισ. ευρώ, περίπου και θα γίνει η πιο υγιής ελληνική τράπεζα, χωρίς καμιά ανάγκη ανακεφαλαίωσης, με υπερεπαρκή εποπτικά κεφάλαια και με υγιέστατο χαρτοφυλάκιο δανείων.

Σ΄ αυτή την περίπτωση η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της ή ν’ αποτελέσει την υγιή – πλέον - βάση για τη δημιουργία του κρατικού πυλώνα, με το ΤΤ και το ΤΠΔ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ο κ. Πανταλάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε την ύπαρξη συζητήσεων και σεναρίων, τόσο σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ, όσο και στην Τ.Ε. που εμπεριέχουν λύσεις τύπου DEXIA, (με διαχωρισμό της bad bank), αλλά τα οποία προϋποθέτουν την άμεση χρηματοδότηση του εγχειρήματος, είτε από το δημόσιο, είτε από άλλον αγοραστή, ιδιώτη ή άλλη τράπεζα.

Στα πλαίσια αυτά παίζει και το σενάριο εξαγοράς της υγιούς ΑΤΕ από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο παρουσιάζεται ως ιδανική λύση κάτι, όμως, που εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο απολύσεων, λόγω των προφανών επικαλύψεων εργασιών και μονάδων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο