Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: «Ανοιχτή» για συνεργασία με ΟΠΑΠ!

Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη θεωρούν θετικό βήμα την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και μάλιστα επισημαίνουν πως η Centric θα μπορούσε να συνεργαστεί μελλοντικά με τον ΟΠΑΠ, θέτοντας ως παράδειγμα την από κοινού επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.

Centric: «Ανοιχτή» για συνεργασία με ΟΠΑΠ!

Ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων σημείωσε το πρώτο φετινό εξάμηνο η Centric, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών της από τα 255 στα 303,3 εκατ. ευρώ (+18,9%) και τα καθαρά της κέρδη από το 1,88 στα 2 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις 30 Ιουνίου 2013 το ταμείο της (3,34 εκατ. ευρώ) ήταν πολύ μεγαλύτερο από το σύνολο των τραπεζικών της υποχρεώσεων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων (γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ).

Ιδιαίτερα ανεβασμένη ήταν η πορεία του ομίλου Centric στη Σερβία (συνεργασία με το τοπικό μονοπώλιο στο αθλητικό στοίχημα), ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό αύξησης προσέγγισε το 20%, όταν το σύνολο της αγοράς κινήθηκε πτωτικά.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην αποχώρηση ορισμένων ανταγωνιστών και κυρίως σε προωθητικές κινήσεις της εισηγμένης (περισσότερα προϊόντα, έμφαση στο ζωντανό στοίχημα και στον στοιχηματισμό μέσω κινητού τηλεφώνου). Αντίθετα, μεγάλη πτώση σημείωσε ο κύκλος εργασιών στην Κύπρο, λόγω της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα από τον περασμένο Μάρτιο.

Χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις αναμένεται να κυλήσει το δεύτερο μισό του 2013. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, «οι βασικοί άξονες λειτουργίας και οι αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος δεν έχουν διαφοροποιηθεί και δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει ουσιαστική μεταβολή της εξέλιξης των αποτελεσμάτων για το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης».

Στα ευρύτερα σχέδια του ομίλου, πάντως, είναι η ανάπτυξη των εργασιών του και σε άλλες χώρες (δραστηριοποιείται σε συνεργασία με τη Sportingbet σε Ελλάδα, Σερβία, Ρουμανία και Κύπρο) και φυσικά η λήψη άδειας ηλεκτρονικού στοιχήματος στην Ελλάδα.

O συνεργάτης-operaror της Centric (όμιλος Sportingbet) έχει ήδη υπαχθεί εθελοντικά στο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδας και -σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου του 2011- αναμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών παροχής υπηρεσιών διαδικτυακής ψυχαγωγίας.

Όσο όμως καθυστερεί η προκήρυξη, η ίδια η διοίκηση της Centric επισημαίνει την ύπαρξη κινδύνου: «Καθ' όσον καθυστερεί η προκήρυξη του διαγωνισμού, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της -όχι απαραιτήτως νομίμως- τροποποίησης του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου, με αποτέλεσμα την παύση της δυνατότητας της Sporting Odds (όμιλος Sportingbet), εταιρείας-συνεργάτη των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, να παρέχει νομίμως υπηρεσίες διαδικτυακής ψυχαγωγίας στην Ελλάδα».

Στην πράξη, η ουσία της ανησυχίας για τη Centric είναι ο διαφαινόμενος ισχυρισμός του νομοθέτη ότι ο ΟΠΑΠ διαθέτει ήδη το μονοπώλιο και για το διαδικτυακό στοίχημα.

Απέναντι σε μια τέτοια θέση, η Centric δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της και κύκλοι προσκείμενοι σε αυτήν υποστηρίζουν πως όχι μόνο στερείται κοινή λογικής(γιατί π.χ. ψηφίστηκε τότε ο νόμος του 2011;), αλλά επιπλέον θα καταπέσει πιθανότατα είτε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ακρόαση τον προσεχή Νοέμβριο), είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, ακόμη και στην περίπτωση όπου περάσει τελικά ένας τέτοιος νόμος, τότε θα αυτός θα προκαλέσει πιθανότατα σειρά νομικών προσφυγών εναντίον του δημοσίου, μέσω των οποίων θα ζητούνται πολύ μεγάλα ποσά αποζημιώσεων.

Παρ' όλα αυτά, η Centric κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένη να κοντράρει τον ΟΠΑΠ. Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη θεωρούν θετικό βήμα την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και μάλιστα επισημαίνουν πως η Centric θα μπορούσε να συνεργαστεί μελλοντικά με τον ΟΠΑΠ, θέτοντας ως παράδειγμα την από κοινού επέκταση στις αγορές του εξωτερικού.

Το σκεπτικό είναι πως ο ΟΠΑΠ θα είχε να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την πείρα, την υποδομή, το brand name και το πολύ χαμηλότερο κόστος που θα μπορούσε να προσφέρει μια συνεργασία με τη Sportingbet, operator με τον οποίο συνεργάζεται η Centric.

Αντίθετα, η Centric δεν φαίνεται διατεθειμένη να εμπλακεί στην αγορά των VLTs: «Είναι μια άλλη αγορά που δεν ενδιαφέρει τη Centric», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v