Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγικός επενδυτής στη Μυτιληναίος η Fairfax

Πακέτο 5 εκατ. μετοχών της Μυτιληναίος απέκτησε η Fairfax. Γίνεται ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος του ομίλου. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη τόσο για την εταιρεία, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Στρατηγικός επενδυτής στη Μυτιληναίος η Fairfax

Κίνηση ματ από τον όμιλο Μυτιληναίου στον οποίο στρατηγικός επενδυτής μπαίνει το Fairfax. Το πρωί πέρασε από το Χρηματιστήριο πακέτο σχεδόν 5 εκατ. μετοχών του ομίλου. Οι μετοχές αποκτήθηκαν από το καναδικό επενδυτικό σχήμα, το οποίο μπαίνει ως στρατηγικός επενδυτής στον όμιλο και μετατρέπεται στον τρίτο μεγαλύτερο μέτοχο, καθώς αποκτά το 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την επιχείρηση, όσο και για την ελληνική οικονομία, καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από πανίσχυρο διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο, μετά από μια περίοδο που σημαδεύτηκε από «αποχωρήσεις» μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, εισηγμένων και μη, με κύριο άξονα την εύρεση χρηματοδότησης. 

Συγκεκριμένα, το πακέτο αφορούσε 4.972.383 μετοχές στην τιμή των 5,13 ευρώ και η αξία του φτάνει τα 25,5 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που πουλήθηκαν ήταν ίδιες μετοχές (treasury stocks) που ανήκαν στον όμιλο.

Ο ελληνικός όμιλος με τζίρο πάνω από 1,5 δισ. ευρώ δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας (Αλουμίνιο της Ελλάδος, Μεταλλεία Βωξίτη), των κατασκευών μέσω της ΜΕΤΚΑ και στην παραγωγή ενέργειας.

Ηδη, ελέγχει τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και με συνολική ισχύ περίπου 1.200 MW και έτσι είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ μετά τη ΔΕΗ.

Με επικεφαλής τον κ. Prem Watsa και έδρα τον Καναδά, το Fairfax είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο. Πρόσφατα ηγήθηκε σχήματος για την απόκτηση της BlackBerry έναντι τιμήματος 4,7 δισ. δολαρίων. O κ. Watsa είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax από την ίδρυσή της το 1985.

Στην Ελλάδα έχει επενδύσει στρατηγικά, στην Εurobank Properties και είχε αποκτήσει στο παρελθόν συμμετοχές σε Jumbo και Σαράντη. 

O  Watsa, πρόσφατα είχε μιλήσει με θερμά λόγια για την Ελλάδα, εξηγώντας και το ενδιαφέρον του για επενδύσεις στη χώρα. Οπως είχε δηλώσει με αφορμή το ντιλ με την Eurobank Properties «η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα μακρύ δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης μετά από δύσκολες στιγμές που βίωσε. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πέρασαν δύσκολες στιγμές, αλλά επίσης θεωρούμε ότι ίσως το τούνελ τελειώνει και οι χειρότερες ημέρες έχουν περάσει».

H ανακοίνωση της Μυτιληναίος

"Η Εταιρεία ανακοινώνει ότι την 18.10.2013, σύμφωνα με την από 17.10.2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, προέβη στην πώληση 4.972.383 ιδίων μετοχών στην τιμή των 5,13 ευρώ ανά μετοχή έναντι συνολικού τιμήματος 25.508.325 ευρώ. Κατόπιν της συγκεκριμένης συναλλαγής η Εταιρεία δεν είναι πλέον κάτοχος ιδίων μετοχών".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v