Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CAMEX:Μελέτη για Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Κύπρου

Την Capital Markets Experts επέλεξε το Συμβούλιο του ΧΑΚ για τη σύνθεση του αρχικού business plan, του road map και του αρχικού marketing plan για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Κύπρο.

CAMEX:Μελέτη για Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων Κύπρου
Σε συνέχεια της πρόσφατης συνέντευξης στο Reuters του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ κ. Νώντα Μεταξά, αναφορικά με το σχέδιο ίδρυσης Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στην Κύπρο, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου αποδεχόμενο τη σχετική πρόταση, ανέθεσε τη σύνθεση του αρχικού business plan, του road map και του αρχικού marketing plan στην Capital Markets Experts A.E., πιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό και το επίπεδο της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει η εταιρία στο συγκεκριμένο τομέα.

Τα σχέδια για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων στη μεγαλόνησο, προβλέπουν τη διαπραγμάτευση της τιμής παραδοσιακών κυπριακών προϊόντων, αλλά και την προπώληση φυσικού αερίου. Πέραν αυτών, στο πλαίσιό του, θα υπάρχει η πρόβλεψη λειτουργίας ειδικής αγοράς, μέσω της οποίας θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι προμήθειες των υλικών, από δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς φορείς, γεγονός το οποίο θα βελτιώσει, τόσο τη διαφάνεια στη διαδικασία των προμηθειών, όσο και την επίτευξη χαμηλότερου κόστους λειτουργίας για τους συγκεκριμένους οργανισμούς.

Η Capital Markets είχε ήδη παραδώσει την περασμένη άνοιξη το σχετικό Visibility Study στη διοίκηση του ΧΑΚ, το οποίο είχε δομηθεί με βάση τα χαρακτηριστικά του «The A.C.E. Model». Το «A.C.E. Model» είναι ένα πρότυπο παραμετρικό μοντέλο ίδρυσης, οργάνωσης και διαχείρισης χρηματιστηρίων εμπορευμάτων, το οποίο έχει αναπτυχθεί και τεκμηριωθεί από την Capital Markets. Μέχρι σήμερα, το συγκεκριμένο μοντέλο έχει παρουσιαστεί, πέραν της Κύπρου, σε δυνητικούς επενδυτές στην Ελλάδα, στο Μπαχρέιν, στην ΠΓΔτΜ και στη Βοσνία, προκειμένου να εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι η δύναμη των Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων να διασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές τιμές στους παραγωγούς, να εισάγουν αδιάβλητες διαδικασίες προμηθειών και να επικοινωνούν με ασφάλεια και ταχύτητα τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση τροφίμων και α΄ υλών σε διεθνές επίπεδο, έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια τάση προς την ίδρυση και την ένταξή τους στις κεντρικές εμπορικές δομές πολλών χωρών.

Η τάση αυτή μάλιστα, οδήγησε στην αρχή της περασμένης χρονιάς την Morgan Stanley και το IFC, να επενδύσουν σε μια κενυάτικη συμβουλευτική εταιρία με αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ίδρυσης χρηματιστηρίων εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v