Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακούλης: Ωριμάζουν οι επενδύσεις

Μπορεί η μετοχή της εταιρείας Κυριακούλης να διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (1,25 ευρώ το κλείσιμο στις 3/11 έναντι 1,33 ευρώ λογιστικής αξίας, με βάση τη λογιστική κατάσταση της μητρικής εταιρείας στις 30/6/2006), ωστόσο πρόκειται για μια κερδοφόρο εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των σκαφών αναψυχής και προσφέρει μια αρκετά ικανοποιητική μερισματική απόδοση (2,8%).

Κυριακούλης: Ωριμάζουν οι επενδύσεις
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Μπορεί η μετοχή της εταιρείας Κυριακούλης να διαπραγματεύεται κάτω από τη λογιστική της αξία (1,25 ευρώ το κλείσιμο στις 3/11 έναντι 1,33 ευρώ λογιστικής αξίας, με βάση τη λογιστική κατάσταση της μητρικής εταιρείας στις 30/6/2006), ωστόσο πρόκειται για μια κερδοφόρο εταιρεία που κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο των σκαφών αναψυχής και προσφέρει μια αρκετά ικανοποιητική μερισματική απόδοση (2,8%).

Με βάση τα αποτελέσματα της μητρικής, διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 13,2, ελκυστικότερο από τον μέσο όρο της αγοράς. Η φετινή κερδοφορία αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα περσινά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τώρα τα ενοποιημένα αποτελέσματα, οι ζημίες της διετίας 2004 - 2005 οφείλονταν σε αυξημένες προβλέψεις για μια σειρά θυγατρικών εταιρειών (κυρίως υδροπτέρυγων, τα οποία πουλήθηκαν με ζημίες).

Πέρα όμως από τον χώρο της ενοικίασης σκαφών αναψυχής, μέσω θυγατρικών εταιρειών η εισηγμένη δραστηριοποιείται και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση μαρινών και η εκμετάλλευση ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, η Κυριακούλης ελέγχει σήμερα το 34% των συνολικών θέσεων ελλιμενισμού της χώρας, λειτουργώντας μαρίνες στα Γουβιά Κέρκυρας, στη Ζέα, στην Καλαμάτα και στη Λευκάδα. Οι επενδύσεις στις μαρίνες χαρακτηρίζονται από την πολύ μεγάλη περίοδο ωρίμανσης που απαιτείται μέχρι να αποδώσουν.

Από τις τέσσερις αυτές (αυτοχρηματοδοτούμενες) μαρίνες, μόνο οι δύο έχουν προφτάσει να εισέλθουν σε φάση κερδοφορίας και καμία από αυτές δεν έχει αρχίσει να αποδίδει μέρισμα στην εταιρεία. Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις της διοίκησης, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και οι δύο άλλες μαρίνες θα καταστούν κερδοφόρες, ενώ από πλευράς μερισμάτων η Καλαμάτα θα αρχίσει να συνεισφέρει από το 2015, η Ζέα από το 2010, η Κέρκυρα από το 2016 και η Λευκάδα από το 2018.

Η Κυριακούλης διεκδικεί και την Ολυμπιακή μαρίνα, μέσω συμμετοχής της σε κοινοπρακτικό σχήμα, που έχει ”προκριθεί” στη δεύτερη φάση της διεκδίκησης και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε πιθανότατα και τον ανάδοχο του project.

Η ουσία είναι ότι η Κυριακούλης έχει επενδύσει ένα σημαντικό ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων της στις μαρίνες, απ’ όπου αποκομίζει μεν σημαντικές συνέργιες στις ενοικιάσεις σκαφών, αλλά η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης θα έρθει σε βάθος χρόνου, όπως ακριβώς λειτουργούν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα.

Στον χώρο των ακινήτων, την τελευταία τριετία τα μερίσματα που εισέπραξε η μητρική εταιρεία ανέρχονται στο 12% της επένδυσης και ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι και η πορεία στο μέλλον. Η Κυριακούλης, πάντως, επικεντρώνεται στον χώρο της κατοικίας και αποφεύγει αγορές όπως αυτές των γραφείων, όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος.

Σύμφωνα με στελέχη της Κυριακούλης, οι προοπτικές του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα είναι ανοδικές, καθώς υπάρχουν σαφή περιθώρια ανάπτυξης, ενώ στις άλλες μεσογειακές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία) οι δυνατότητες για περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού έχουν εξαντληθεί.

Επιπλέον, στην εταιρεία επισημαίνουν τη συνεχή ανάπτυξη της υποδομής στην Ελλάδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα και με τον σωστό προγραμματισμό, προκειμένου η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού να είναι θεαματική.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Κυριακούλης δρα σε παγκοσμιοποιημένη βάση, ανοίγοντας βάσεις ελλιμενισμού σε πολλές χώρες του κόσμου (πρόσφατα προστέθηκε και η Μάλτα). Στο μέτωπο των μαρινών ακολουθεί επιθετική πολιτική και αυτή την περίοδο, εκτός από την Ολυμπιακή μαρίνα, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο επαφών για μια πιθανή ανάληψη μαρινών και στην Κύπρο.

Στην εταιρεία αναμένουν μεσομακροπρόθεσμα ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, στον βαθμό που οι προοπτικές στις ενοικιάσεις σκαφών είναι θετικές, οι μαρίνες αναμένεται να αποδίδουν ολοένα και περισσότερο και το real estate να συνεχίζει την κερδοφόρο πορεία του.

Η εισηγμένη διέθετε στις αρχές του χρόνου πακέτα μετοχών των εταιρειών Βαλκάν Εξπόρτ και Omega Bank, οι οποίες θα μετατραπούν σε τίτλους της Proton Bank, μετά τη συγχώνευση των δύο τελευταίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν ρευστοποιήσεις μετοχών της Βαλκάν Εξπόρτ, ενώ από τις μετοχές της Proton Bank αναμένεται να προκύψουν σημαντικές υπεραξίες χαρτοφυλακίου.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 451 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 10-14/11/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v