Φουρλής: Βαρίδι η εσωτερική αγορά

Μειωμένες πωλήσεις, αλλά κερδισμένα μερίδια μετρά το 2013 ο όμιλος Φουρλή. Θετικές επιδόσεις σε Τουρκία, Βουλγαρία ακόμη και στην Κύπρο. Υπό έλεγχο ο δανεισμός και σχέδια για εκποίηση επενδυτικών ακινήτων.

Φουρλής: Βαρίδι η εσωτερική αγορά

Το βάρος της πτωτικής εγχώριας ζήτησης ενσωμάτωσε στα αποτελέσματα εννεαμήνου 2013 ο όμιλος Φουρλή, ο οποίος παρά τις θετικές επιδόσεις στις αγορές εκτός Ελλάδας όπου δραστηριοποιείται δεν κατάφερε να εξουδετερώσει τις πιέσεις. Στο γ' τρίμηνο σημειώθηκε βελτίωση σε όρους μείωσης του ρυθμού πτώσης των πωλήσεων, ενώ θετικές είναι οι ενδείξεις για το δ' τρίμηνο που αποτελεί και το ισχυρότερο εμπορικό τρίμηνο της χρονιάς για τον όμιλο.

Σύμφωνα με τη διοίκησή του, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών, το γ' τρίμηνο του 2013 αποτέλεσε το 20ό στη σειρά τρίμηνο λειτουργίας του ομίλου σε περιβάλλον ύφεσης. Σε αυτό το διάστημα, όπου η αγορά της ευρύτερης λιανικής υποχώρησε 50% και του οικιακού εξοπλισμού 70% περίπου, ο όμιλος κατάφερε να διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό (οι πωλήσεις του αντιπροσωπεύουν το 31,7% επί του συνόλου σήμερα), να αυξήσει τα μερίδιά του στην εσωτερική αγορά αλλά μοιραία και να υποστεί τις συνέπειες της πτώσης στη ζήτηση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Α. Πεταλά, παρά τις αρνητικές συνθήκες, που οδήγησαν σε πτώση τζίρου 4,9% και σε ζημίες της τάξης των 9,2 εκατ. ευρώ (από 12,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012), ο όμιλος κατάφερε να βελτιώσει το λειτουργικό περιθώριο κέρδους κατά 2% στο εννεάμηνο, γεγονός που επηρέασε θετικά τα κέρδη EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 14,2 εκατ. ευρώ από 9,5 εκατ. πέρυσι.

Ειδικότερα, η ΙΚΕΑ συνεχίζει να εμφανίζει μείωση πωλήσεων 8%, παρά τη διατήρηση της επισκεψιμότητας πελατών, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των εγχώριων καταναλωτών. Σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, η αγορά οικιακού εξοπλισμού έχει περιοριστεί στα 900 εκατ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ το 2008, αντιπροσωπεύοντας το 0,4% του εγχώριου ΑΕΠ, όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ολόκληρη την Ευρώπη -ακόμη και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία- το ποσοστό της αγοράς οικιακού εξοπλισμού επί του ΑΕΠ ανέρχεται περίπου στο 1%. Ο κ. Πεταλάς συμπληρώνει ότι αν η οικονομία σταθεροποιηθεί, χωρίς καν αύξηση του ΑΕΠ, η αγορά επίπλου έχει δυνατότητες ανόδου.

Πέραν της εσωτερικής επίδοσης, ο όμιλος κινείται θετικά σε Ρουμανία, Βουλγαρία και στην Τουρκία όπου σημειώνει διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων, αν και επιβαρύνθηκε από συναλλαγματικές διαφορές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από την εν λόγω αγορά εξαιτίας της νέας υποτίμησης του τοπικού νομίσματος.

Θετική εικόνα εμφανίζει ακόμη και η Κύπρος, όπου παρά τη σοβαρή κρίση που διέρχεται η οικονομία της η κατανάλωση συνεχίζει να κινείται θετικά.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική εικόνα του ομίλου, ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 129 εκατ. ευρώ, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού διαμορφώνεται στο 6,5%. Σύμφωνα με τον treasurer του ομίλου Γ. Αλεβίζο, το μέσο κόστος είναι συγκριτικά χαμηλό και ο όμιλος δεν στοχεύει σε αναδιαπραγμάτευση πέραν της μετακύλισης κάποιων δανειακών συμβάσεων στο μέλλον.

Ακόμα επισημάνθηκε ότι ο όμιλος διαθέτει επενδυτικά ακίνητα που μπορεί σε μια καλύτερη φάση της αγοράς ακινήτων να εκποιηθούν, μειώνοντας τον δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος διαθέτει ακίνητο στα Οινόφυτα (το παλιό κέντρο logistics της Fourlis Trade), το οποίο σήμερα υπολειτουργεί, το μεγάλο ακίνητο της Πειραιώς, όπου μισθώνει καταστήματα σε τρίτους (Jumbo, Leroy Merlin, Dixons) και όπου σύντομα θα μισθωθεί νέος χώρος στη Lidl και θα δημιουργηθεί ένα ακόμη Intersport, ενώ τέλος διαθέτει το 50% του υπό κατασκευή εμπορικού κέντρο The Ring Sofia Mall.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο γειτνιάζει με το ΙΚΕΑ Σόφιας, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την Danaos και θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2014. Στο σύνολό τους τα μη λειτουργικά ακίνητα του ομίλου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν αξία 50 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο επενδύσεων, το 2013 θα κλείσει με 14 εκατ. ευρώ δαπάνες για τα Intersport και pick up point της ΙΚΕΑ που δημιουργήθηκαν μέσα στο έτος, ενώ για το 2014 οι επενδύσεις προβλέπονται χαμηλότερες και αφορούν νέα Intersport αλλά και δύο ακόμη νέα σημεία pick up points καταστημάτων της ΙΚΕΑ στην ελληνική περιφέρεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v