Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη Vodafone

To πρόγραμμα αφορά περίπου 50 άτομα από τις διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού και Εξυπηρέτησης Πελατών. Χαρακτηρίζεται γενναιόδωρο από την πλευρά της εταιρείας. Από τι εξαρτάται η αποζημίωση.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στη Vodafone

Μικρής έκτασης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 50 εργαζομένους στις διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού και Εξυπηρέτησης Πελατών υλοποιεί η Vodafone Ελλάδας.

Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε χθες στο προσωπικό της εταιρείας προβλέπει αποζημίωση η οποία υπολογίζεται σε συνάρτηση με τα χρόνια απασχόλησης των εργαζομένων, το ύψος του μισθού τους αλλά και την οικογενειακή τους κατάσταση. Επιπλέον για όσους επιλέξουν να κάνουν χρήση του προγράμματος προβλέπεται επίσης:

-Συνέχιση του προγράμματος ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για έναν χρόνο.

-Εφάπαξ καταβολή του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών στο ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης της εταιρείας.

Σύμφωνα με πηγές της Vodafone, η πρόταση που τέθηκε στη διάθεση των εργαζομένων έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα και σε περίπτωση που δεν προσέλθει κανένας τότε απλώς δεν θα εφαρμοστεί.

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν χθες το πρόγραμμα εξαιρετικά γενναιόδωρο καθώς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά: εργαζόμενος με 14 χρόνια υπηρεσίας, παντρεμένος, με ένα παιδί, του οποίου ο μισθός είναι 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα θα πάρει αποζημίωση που αντιστοιχεί σε 34,5 μισθούς. Παράλληλα, ο ίδιος θα συνεχίσει για διάστημα ενός έτους να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Επιπλέον από την πλευρά της Vodafone σημειώνεται ότι η πρόταση αφορά μόλις το 2,8% από το σύνολο των 1.750 εργαζομένων που απασχολεί η εταιρεία.

Από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνεται ότι, όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που εφάρμοσε η Vodafone στο τέλος του 2012, μπορεί η πρόταση να είναι στοχευμένη και να αφορά προσωπικό συγκεκριμένων διευθύνσεων, ωστόσο αν θελήσουν να κάνουν χρήση του προγράμματος και εργαζόμενοι σε άλλες διευθύνσεις αυτό αναμένεται να γίνει δεκτό.

Εξάλλου η πρόταση της εταιρείας κοινοποιήθηκε στο σύνολο του προσωπικού και ο κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να υπολογίσει το ύψος της αποζημίωσης που του αναλογεί.

Το προηγούμενο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Vodafone είχε ανταπόκριση από την πλευρά των εργαζομένων. Παρότι δεν ανακοινώθηκαν ακριβή στοιχεία, οι στόχοι του υπερκαλύφθηκαν.

Ανεξάρτητα από τις διαβεβαιώσεις της εταιρείας ότι το πρόγραμμα έχει καθαρά εθελοντικό χαρακτήρα από την πλευρά των εργαζομένων εκφράζονται φόβοι για την απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στη διαδικασία, ενώ υποστηρίζει ότι στην προηγούμενη εθελούσια δεν εφαρμόστηκαν υποσχέσεις της διοίκησης. Γι' αυτό και κάλεσαν σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες του χώρου εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης του προσωπικού τους. Παράλληλα έχουν προχωρήσει στην ανάθεση δραστηριοτήτων τους σε τρίτες εταιρείες, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τον το κόστος.

Σε αναμονή για την κοινή εταιρεία Vodafone - Wind

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σε αναμονή βρίσκεται το προσωπικό των εταιρειών Vodafone και Wind το οποίο πρόκειται να στελεχώσει την κοινή εταιρεία η οποία πρόκειται να αναλάβει τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G (network sharing).

Από την πλευρά των δύο εταιρειών επισημαίνεται ότι γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση της σύστασης και στελέχωσής της, ωστόσο από τους εργαζομένους σημειώνεται ότι οι ίδιοι βρίσκονται σε αναμονή καθώς δεν έχουν καμία ενημέρωση για το πότε θα γίνει η έναρξη του καινούριου σχήματος. Τη νέα εταιρεία θα στελεχώσουν 130 εργαζόμενοι προερχόμενοι από τη Vodafone και περίπου 90 από τη Wind. Στο προσωπικό αυτό θα παρέχεται διετής εγγύηση δικαιωμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v