Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Δώρο για τον κλάδο ο κανονισμός της Ε.Ε.

Οι ρυθμίσεις του Κανονισμού θα εξομαλύνουν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ,θα απαλλάξουν τον κλάδο από τη χρόνια και επώδυνη κυκλικότητα και θα περιορίσουν τα μεγάλα περιθώρια των ενδιάμεσων, τονίζει η Σελόντα.

Σελόντα: Δώρο για τον κλάδο ο κανονισμός της Ε.Ε.

Ψηφίστηκε στις 10.12.2013 από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κανονισμός για την Οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Ο Κανονισμός, τονίζει ανακοίνωση της Σελόντα, προβλέπει τη δημιουργία Εθνικής Οργάνωσης Παραγωγών όταν οι εταιρίες που την συγκροτούν εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% της παραγωγής της χώρας αναφοράς. Οι ρυθμίσεις του Κανονισμού θα εξομαλύνουν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ,θα απαλλάξουν τον κλάδο από τη χρόνια και επώδυνη κυκλικότητα και θα περιορίσουν τα μεγάλα περιθώρια των ενδιάμεσων που οδηγούν σε βίαιες κατακρημνίσεις των τιμών παραγωγού με επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Κάθε Οργάνωση Παραγωγών υποβάλλει Σχεδιασμό Παραγωγής και Εμπορίας στις αρμόδιες Εθνικές Αρχές που περιλαμβάνει :

• Πρόγραμμα Παραγωγής
Στρατηγική Εμπορίας για την προσαρμογή της ποσότητας , της ποιότητας και της παρουσίασης της προσφοράς στις απαιτήσεις της αγοράς,
• Μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Οργάνωση Παραγωγών με σκοπό τη συμβολή στην επίτευξη των στόχων της (πχ βελτίωση συνθηκών εμπορίας , βελτίωση οικονομικών αποδόσεων , τοποθετήσεις γόνου, ελάχιστες τιμές )
• Ειδικά προληπτικά μέτρα προσαρμογής της προσφοράς για είδη των οποίων η εμπορία αντιμετωπίζει συνήθως δυσκολίες κατά τη διάρκεια του έτους
• Κυρώσεις που επιβάλλονται στα μέλη τα οποία παραβαίνουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την εκτέλεση του ιδίου σχεδίου

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σελόντα κος Γιάννης Στεφανής , εκ των πρωτεργατών για την υιοθέτηση και ψήφιση του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη χώρα μας, τόνισε:

«Το θεσμικό αυτό εργαλείο της Ε.Ε. λύνει σήμερα ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλάνιζε τον κλάδο τα τελευταία 12 χρόνια. Με την Οργάνωση Παραγωγών βελτιώνονται οι συνθήκες όσον αφορά την τοποθέτηση στην αγορά των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, προσαρμόζοντας την παραγωγή στις απαιτήσεις της αγοράς , βελτιώνονται οι οικονομικές αποδόσεις , σταθεροποιούνται οι αγορές ,ενώ επίσης συμβάλλει στην απασχόληση σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές .

Εκτιμώ ότι η εξέλιξη αυτή, εφόσον αξιοποιηθεί, θα συμβάλλει θετικά στην δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τον κλάδο μας και θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όλων των stakeholders για άμεσες δραστικές αποφάσεις, που στόχο θα έχουν την βιωσιμότητα του κλάδου»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v