Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει το σχέδιο Βωβού για εξυγίανση

Στις τράπεζες η πλειοψηφία της εταιρείας και το εμπορικό κέντρο στο Βοτανικό. Πώς σχεδιάζεται η μετοχοποίηση χρεών. Ποιες είναι οι κινήσεις για τα υπόλοιπα ακίνητα του ομίλου.

Τι προβλέπει το σχέδιο Βωβού για εξυγίανση

Στις τράπεζες, και κυρίως στους δύο βασικούς δανειστές, την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, θα περιέλθει η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Μπ. Βωβός με βάση το σχέδιο εξυγίανσης που θα συζητηθεί στη γενική συνέλευση στις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθεί η διοίκηση προβλέπει την κεφαλαιοποίηση σημαντικού τμήματος των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας (συνολικού ύψους περί τα 290 εκατ. ευρώ), αλλά και την πώληση στις πιστώτριες τράπεζες και της κατά 100% θυγατρικής στην οποία περιέρχεται το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό.

Το εμπορικό κέντρο, που στο παρελθόν είχε φτάσει να γράφεται στα βιβλία της εταιρείας με αξία άνω των 200 εκατ. ευρώ, σήμερα αποτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται πρόσθετα κεφάλαια που προσεγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Με το υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό σχέδιο, για το οποίο υπάρχουν επαφές με τις τράπεζες, και το οποίο συντάσσεται ώστε να προχωρήσει η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 με βάση τα οικονομικά στοιχεία της 30ής/9/2013 (που θα ανακοινωθούν σύντομα), συμφωνεί ήδη το 65% των πιστωτών της Μπ. Βωβός, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της. Ποσοστό αρκετά μεγάλο.

Οι διατάξεις του σχετικού νόμου προβλέπουν πως μπορεί να προχωρήσει αν συμφωνεί το 51% των πιστωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε με την υλοποίησή του να πληρωθούν εφάπαξ (και όχι σε δόσεις) τα περίπου 25 εκατ. ευρώ που οφείλει η Μπ. Βωβός στους προνομιακούς πιστωτές, δηλαδή σε ΙΚΑ, εργαζόμενους και δημόσιο. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 66 υπαλλήλους (29 είναι διοικητικοί), ενώ έχουν αποχωρήσει 230 και είναι προς αποχώρηση περίπου 30.

Σήμερα οι συνολικές υποχρεώσεις της Μπ. Βωβός ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ και με το επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης συμφωνούν πιστωτές στους οποίους η εταιρεία οφείλει περί τα 400 εκατομμύρια, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Βωβός. Το σχέδιο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στα τέλη Μαρτίου.

Στη μειοψηφία των πιστωτών που δεν έχουν συμφωνήσει μέχρι σήμερα εντάσσονται κυρίως εταιρείες leasing (όπως η Sevres, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Credit Agricole), οι οποίες έχουν καταγγείλει τις σχετικές συμβάσεις με την εταιρεία.

Το σχέδιο εξυγίανσης, παράλληλα με την κεφαλαιοποίηση τμήματος των δανειακών υποχρεώσεων της Μπ. Βωβός, πιθανόν θα προβλέπει και «κούρεμα» τμήματος των τόκων. Όπως υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο Α. Βωβός, «από τα 290 εκατ. ευρώ του τραπεζικού δανεισμού, τα 85 εκατ. είναι τόκοι της τελευταίας πενταετίας».

Ειδικά για το υπό κατασκευή εμπορικό κέντρο στο νΒοτανικό, οι πιστώτριες τράπεζες φαίνεται πως συμφωνούν με την απόκτησή του. Γι' αυτόν τον λόγο η χθεσινή συνέλευση αποφάσισε την απόσχιση του εμπορικού κέντρου και τη μεταφορά του σε ξεχωριστή εταιρεία που θα ελέγχεται κατά 100% από την Μπ. Βωβός.

Μένει να εξακριβωθεί πώς ακριβώς θα γίνει η μεταβίβαση (μήπως οι τράπεζες έχουν ήδη βρει εταιρεία ακινήτων που θα το αποκτήσει;) ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν τις μικρότερες απώλειες. Για να ολοκληρωθεί το εμπορικό κέντρο απαιτούνται τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ επιπλέον και στην αγορά εκτιμούν πως είναι πιθανό ένα μοντέλο συγχρηματοδότησης.

Δηλαδή να βρουν οι τράπεζες μια εταιρεία που γνωρίζει από διαχείριση εμπορικών κέντρων και να μοιραστούν το κόστος της επένδυσης. Έτσι θα διατηρήσουν για κάποιο διάστημα το mall με στόχο να πωλήσουν τη συμμετοχή τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά real estate. Χθες ο Άρης Βωβός υποστήριξε πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να αρχίσουν σταδιακά να ανεβαίνουν.

Εκτός από το εμπορικό κέντρο του Βοτανικού, η διοίκηση και οι πιστωτές θεωρούν πως αξιόλογα περιθώρια ανάπτυξης, στον τομέα του ιατρικού τουρισμού, μπορεί να έχει το παραθαλάσσιο οικόπεδο της Μπ. Βωβός που βρίσκεται στο Γαλατά (Πόρος) και έχει έκταση 88 στρεμμάτων.

Το ακίνητο αποτελείται από ήδη υπάρχον ξενοδοχείο και συγκρότημα μπανγκαλόου 3.800 τ.μ., αλλά και από ημιτελείς ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών με συνολική επιφάνεια κτιρίου 18.000 τ.μ., και δύο οικόπεδα με συνολική έκταση 24.000 τ.μ. Όσο για το ακίνητο των 62 στρεμμάτων στην Πουνταζέζα Σουνίου, τον Ιούνιο εκδικάζονται οι προσφυγές που έχουν καταθέσει κάτοικοι της περιοχής κατά της αξιοποίησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ο ιδρυτής της εταιρείας Μπ. Βωβός υποστήριξε χθες πως αποτελεί «ιδανικό σημείο για την κατασκευή τουριστικού συγκροτήματος».

Δεν είναι, πάντως, γνωστό το χαρτοφυλάκιο που θα διατηρήσει η εταιρεία με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου εξυγίανσης. Επιπλέον, οι πιστωτές και δη ιοίκηση πρέπει να προχωρήσουν και σε πρωτοβουλίες ώστε να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες συσσωρευμένες ζημίες της Μπ. Βωβός.

Αυτές αποτελούν ένα από τα εμπόδια για την εκκίνηση της διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χ.Α.

Οι νέοι ιδιοκτήτες (οι τράπεζες), στην περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης, έχουν λόγους να θέλουν τη μετοχή στο χρηματιστήριο. Για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται η πρόσληψη συμβούλων (χρηματιστηριακής κ.λπ.) και η σύνταξη ενημερωτικού δελτίου αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εξυγίανσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v