ΔΕΗ: Προχωρά σε απόσυρση παλιών μονάδων

Σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών θα τεθούν τρεις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες προσωρινά έχουν αποσυρθεί από την ημερήσια αγορά.

ΔΕΗ: Προχωρά σε απόσυρση παλιών μονάδων

Στα τελικά στάδια βρίσκεται η προετοιμασία για τη λειτουργία της αγοράς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, ενώ έχουν ήδη επιλεγεί οι πρώτες μονάδες που θα λάβουν το χαρακτηρισμό και θα αμείβονται για αυτή την υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών θα τεθούν τρεις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες προσωρινά έχουν αποσυρθεί από την ημερήσια αγορά. Η επιλογή των μονάδων αυτών, Λαύριο Ι με ισχύ 150 μεγαβάτ και μονάδες 3 και 4 Αλιβερίου με ισχύ 300 μεγαβάτ, έγινε μετά από τη μελέτη εκτίμησης επικινδυνότητας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο που εκπονήθηκε το 2011 υπό την εποπτεία της ΡΑΕ καθώς και από τον ΑΔΜΗΕ ως διαχειριστή του συστήματος.

Ωστόσο η διατήρηση των μονάδων αυτών ως εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, τυπικά θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάλυσης από την ΡΑΕ, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για τις προτεινόμενες Συμβάσεις Εφεδρείας Εκτάκτων Αναγκών, όπου και θα καθορίζονται οι υποχρεώσεις του πάροχου και η αμοιβή του για την υπηρεσία αυτή.

Μέχρι τότε, αυτές θα παραμένουν ανενεργές και εκτός ημερήσιας αγοράς, μαζί με τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες βάσει του νόμου αποσύρονται, καθώς η δυναμικότητά τους αντικαταστάθηκε από νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, με την απόφαση της ΡΑΕ, εκτός ημερήσιας αγοράς τίθενται οι μονάδες λιγνίτη Πτολεμαΐδα 1 (70 μεγαβάτ), Μεγαλόπολη 1 και 2 (250 μεγαβάτ), Λιπτόλ 1 και 2 (43 μεγαβάτ) και οι πετρελαϊκές Λαύριο 1 (150 μεγαβάτ) και Αλιβέρι 3,4 (300 μεγαβάτ). Η θέση, τυπικά, εκτός αγοράς των μονάδων αυτών, έγινε επειδή ετέθησαν σε λειτουργία οι μονάδες φυσικού αερίου Λαύριο 5 (385 μεγαβάτ) και Αλιβέρι 5 (427 μεγαβάτ).

Ωστόσο οι μονάδες Πτολεμαίδα 1 και Μεγαλόπολη 1,2, είχαν πάψει να λειτουργούν εδώ και χρόνια για λόγους περιβαλλοντικούς (υποχρεώσεις της χώρας έναντι της ΕΕ), ενώ οι πετρελαϊκές μονάδες Λαυρίου και Αλιβερίου, επειδή λόγω της μειωμένης ζήτησης δεν ήταν απαραίτητες για την κάλυψη των αναγκών.

Τέλος να σημειωθεί ότι με βάση επιστολή της η ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, ζητά εκτός από τις παραπάνω πέντε μονάδες, να αποσυρθούν ακόμη πέντε και συγκεκριμένα οι μονάδες Κερατσίνι 8 και 9 (συμβατικοί λέβητες με φυσικό αέριο) Λαυρίου 2 (πετρέλαιο) και 3 (φυσικό αέριο) και Πτολεμαΐδα 2 (λιγνίτης).

Για ορισμένες από τις μονάδες αυτές, εξετάζεται να τεθούν επίσης σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών. Έως τότε θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στον ημερήσιο προγραμματισμό, λαμβάνοντας την αμοιβή για τη διαθεσιμότητα ισχύος, εκτός από τη μονάδα Λαύριο 2 που βρίσκεται σε μακροχρόνια βλάβη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v