Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Όλο το σχέδιο της ανάκαμψης

Πώς θα ενισχυθούν τα προ προβλέψεων κέρδη φέτος. Τι εκτιμά η τράπεζα για την πιστωτική επέκταση, προβλέψεις και έσοδα από τόκους και προμήθειες. Ο στόχος για συνέργειες 220 εκατ. ως το 2016 και ποιες ενέργειες θα γίνουν φέτος.

Alpha Bank: Όλο το σχέδιο της ανάκαμψης

Συνέργειες της τάξης των 220 εκατ. ευρώ αναμένει η Alpha Bank ως το τέλος του 2016 από την περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, ενώ για φέτος εκτιμά αύξηση των προ προβλέψεων κερδών και οριακή βελτίωση στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η Alpha πέτυχε το 2013 συνέργειες από τη μείωση του κόστους της τάξης των 97 εκατ. ευρώ, το ένα τρίτο δηλαδή του στόχου που έχει τεθεί για μείωση κόστους 320 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016.

Η πτώση των λειτουργικών εξόδων του ομίλου αναμένεται να συνεχιστεί το 2014 τόσο με επίτευξη συνεργειών κόστους από την ενοποίηση της Εμπορικής όσο και με λοιπές πρωτοβουλίες εξορθολογισμού του κόστους.

Στο πλαίσιο των παραπάνω πρωτοβουλιών, αναμένεται μείωση του δικτύου καταστημάτων κατά 35 περίπου στην Ελλάδα και 20 περίπου καταστήματα στη ΝΑ. Ευρώπη για το 2014. Πέρσι η Alpha έκλεισε 93 καταστήματα στην Ελλάδα και μείωσε το προσωπικό της κατά 295 άτομα.

Σε επίπεδο ομίλου το προσωπικό της μειώθηκε κατά 946 άτομα ή 5,3%, (σ.σ. 16.934 άτομα την 31η/12/2013 από 17.880 άτομα την 31η/12/2012), ενώ το δίκτυο των τραπεζικών καταστημάτων περιορίστηκε κατά 123 ή 10,2%. Η ενσωμάτωση της Εμπορικής απέφερε το 2013 συνέργειες ύψους 26 εκατ. σε έξοδα προσωπικού και 24 εκατ. σε γενικά και διοικητικά έξοδα.

Ο στόχος περαιτέρω μείωσης του κόστους κατά περίπου 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2016 θα επιτευχθεί σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο κατά 54% από τη συνταξιοδότηση προσωπικού στην Ελλάδα, κατά 23% από τη μείωση άλλων δαπανών εκτός μισθοδοσίας στην Ελλάδα (κόστος μηχανοργάνωσης και μίσθωσης καταστημάτων και κτιρίων) και κατά το υπόλοιπο 23% από τη βελτιστοποίηση δραστηριοτήτων στη ΝΑ. Ευρώπη.

Τα έξοδα συγχωνεύσεως με την Εμπορική εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 120 εκατ., όπου το 60% περίπου αφορά εξορθολογισμό πλάνου εξόδων, το 30% σχεδόν τη μηχανογραφική εναρμόνιση και το 10% περίπου την αναδιοργάνωση του δικτύου καθώς και κόστος επανατοποθέτησης του καινούριου σχήματος στην αγορά.

Το 2013, πραγματοποιήθηκαν δαπάνες συγχωνεύσεως της τάξεως των 43,6 εκατ., εκτων οποίων 27,4 εκατ. καταχωρίστηκαν στα έξοδα και τα υπόλοιπα κεφαλαιοποιήθηκαν. Εκτιμάται ότι οι υπολειπόμενες δαπάνες συγχωνεύσεως θα γίνουν εντός του 2014.

Η στρατηγική της Alpha για τη μετά κρίση εποχή

Η στρατηγική της Alpha για τη νέα εποχή μετά την κρίση χρέους και την οικονομική κρίση συνοψίζεται στα εξής:

* Πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση της Εμπορικής, ώστε να επιτευχθεί η προσφορά προϊόντων υψηλότερης ποιότητας.

* Διαχείριση και έλεγχος του κόστους σε όλο τον όμιλο και υλοποίηση σημαντικών συνεργειών με την Εμπορική.

* Διεύρυνση των δυνατοτήτων διαχείρισης της έκθεσης σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ελαχιστοποίηση των απωλειών από χορηγήσεις

* Ενίσχυση των προ προβλέψεων κερδών και διατήρηση κεφαλαιακής βάσης, μέσω της διατήρησης του χαμηλού κόστους άντλησης ρευστότητας, της αύξησης των προμηθειών συναλλαγών και της αποτελεσματικής διαχείρισης του κόστους.

* Στις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης, συνέχιση εξορθολογισμού των δραστηριοτήτων, ενίσχυση της αυτοχρηματοδότησης και περαιτέρω άνοδος της κερδοφορίας.

Επιπλέον επιδίωξη της τράπεζας είναι η αύξηση του ποσοστού που μετοχικού της κεφαλαίου που κατέχεται από τον ιδιωτικό τομέα και η επακόλουθη βελτίωση του free float. Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ το ποσοστό των ιδιωτών ανήλθε σε 30,1%.

Οριακή βελτίωση πιστωτικής επέκτασης

H Alpha αναμένει οριακή βελτίωση, φέτος, στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα της επανενεργοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής και της χρηματοδότησης εταιρειών, που δραστηριοποιούνται σε κλάδους οι οποίοι θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου η Alpha έχει παρουσία, εξαιρουμένης της Κύπρου, τα δάνεια αναμένονται ελαφρώς αυξημένα αποτέλεσμα της αναμενόμενης ανάπτυξης. Στην Κύπρο τα δάνεια του ομίλου αναμένεται να παρουσιάσουν περιορισμένη μείωση.

Με ταυτόχρονη μείωση προβλέψεων

Από τις ενέργειες στο πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων, η τράπεζα προσδοκά βελτίωση της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μείωση των νέων προβλέψεων για το 2014.

Το προηγούμενο έτος ο όμιλος προέβη σε ουσιαστικές ενέργειες ρύθμισης των δανείων για την κάλυψη αυτών με υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις που είχε ως αποτέλεσμα τη μειώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2013.

Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια νέα κεντροποιημένη υπηρεσία μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία επιβλέπει μια αρμόδια ομάδα εργασίας, ενώ αυτήν τη χρονική περίοδο η τράπεζα βρίσκεται σε στάδιο ενίσχυσης της διαδικασίας σύνταξης αναφορών και συστήματος παρακολούθησης, μέσω ειδικών μηχανογραφικών εφαρμογών, οι οποίες επιτρέπουν την περαιτέρω ανάλυση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Τέλος, η ευνοϊκότερη για την τράπεζα τροποποίηση της νομοθεσίας περί κατασχέσεων, στις αρχές του 2014, για την την Ελλάδα, οπότε και υπό ορισμένες προϋποθέσεις δίδεται η δυνατότητα κατασχέσεων, για απαιτήσεις κάτω των €200.000, στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη δυνατότητά της για τη διαχείριση της ποιότητας του ενεργητικού της, σε σχέση με το χαρτοφυλακίο χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής.

Περαιτέρω μικρή μείωση καταθέσεων στην Κύπρο

Για το 2013, οι καταθέσεις του ομίλου προέρχονται κατά 87% από την Ελλάδα, 7% από την Κύπρο και 6% από τις χώρες της ΝΑ. Ευρώπης. Η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στην Ελλάδα και η συνέχιση του ρυθμού ανάπτυξης στις χώρες της ΝΑ.Ευρώπης αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην εξέλιξη των καταθέσεων.

Στην Κύπρο, λόγω της εφαρμογής του προγράμματος χρηματοδοτικής στηρίξεως αναμένεται μικρή μείωση των καταθέσεων του ομίλου.

Ο όμιλος έχει αντιμετωπίσει πτώση των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο της τάξης του 15,5% σε €2.246 εκατ. το 2013 από €2.660 εκατ. το 2012, και παρά την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, που μέσω της θυγατρικής της, Εμπορική Τράπεζα Κύπρου, πρόσθεσε καταθέσεις €177,9 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2013 στη λειτουργία του ομίλου στην Κύπρο.

Αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες

Το καθαρό έσοδο τόκων για το 2014 αναμένεται να σημειώσει αύξηση, κυρίως λόγω της περαιτέρω μειώσεως του κόστους καταθέσεων και του κόστους χρηματοδοτήσεως από το ευρωσύστημα.

Αύξηση αναμένεται να σημειώσουν και τα καθαρά έσοδα από προμήθειες λόγω της αύξησης των χορηγήσεων και της μερικής αναθερμάνσεως των εργασιών αμοιβαίων κεφαλαίων και διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου και της ανάπτυξης τραπεζοασφαλιστικών εργασιών. Τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το 2014 αναμένονται ελαφρώς μειωμένα, εξαιτίας μη επαναλαμβανόμενων κερδών το 2013.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ενεργειών αναμένεται βελτίωση του αποτελέσματος προ προβλέψεων της Alpha κατά τη διάρκεια του 2014 σε σχέση με το 2013.

Οι εκτιμήσεις για τη Ρουμανία και την Κύπρο

Οι χώρες εκτός Ελλάδος στις οποίες δραστηριοποιείται κυρίως η Alpha είναι η Κύπρος και η Ρουμανία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 49,1% και το 28,2% αντιστοίχως, του διεθνούς χαρτοφυλακίου χορηγήσεων και το 39,5% και το 25,1% αντιστοίχως των διεθνών καταθέσεων, την 31η/12/2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Κύπρο και στη Ρουμανία θα βελτιωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, συνεπώς θα ενισχυθούν και τα έσοδα προ προβλέψεων σε αυτές τις περιοχές. Στην Κύπρο η απομόχλευση αναμένεται να επιβραδυνθεί και οι καταθέσεις να βελτιωθούν.

Στη Ρουμανία, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος οδήγησε σε αυξημένη κερδοφορία του ομίλου το δεύτερο εξάμηνο του 2013, η καταθετική βάση της τράπεζας αυξήθηκε κατά 14,7% την 31η Δεκεμβρίου του 2013 (€1.424 εκατ.) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου του 2012, ενώ έχει λάβει χώρα και μερική απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v