Intracom: Στροφή σε νέες δραστηριότητες μετά το deal με Ντουμπάι

Την αποχώρηση του ομίλου της Intracom από την αγορά του τηλεπικοινωνιακού hardware σηματοδοτεί η συμφωνία πώλησης του μεριδίου στην Intracom Telecom. Οι άκαρπες συζητήσεις με Ρώσους και Κινέζους και τα σενάρια για hol.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Intracom: Στροφή σε νέες δραστηριότητες μετά το deal με Ντουμπάι

Αλλαγή πλεύσης συνολικά για τον όμιλο Intracom Holdings σηματοδοτεί η πώληση του 49% των μετοχών της Intracοm Telecom, αντί 47 εκατομμυρίων ευρώ, σε στρατηγικό επενδυτή προερχόμενο από το Ντουμπάι. Με τον τρόπο αυτό ο όμιλος συμφερόντων του Σωκράτη Κόκκαλη αποχωρεί από την Intracοm Telecom και ένα πολύχρονο επιχειρηματικό σήριαλ φτάνει σε αίσιο τέλος.

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η κίνηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία συνολικά για τον όμιλο της Intracοm καθώς εξασφαλίζει ρευστότητα, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την υλοποίηση σχεδίων που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την είσοδο σε νέες αγορές αλλά και νέους τομείς δραστηριότητας.

Ουσιαστικά η πώληση της Intracοm Telecom, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος εξαμήνου, σηματοδοτεί την αποχώρηση του ομίλου Intracοm από το τηλεπικοινωνιακό hardware. Στο επίκεντρο της δραστηριότητάς του αναμένεται ότι θα βρεθούν σε νέες δραστηριότητες με κύριο χαρακτηριστικό τους την «ένταση γνώσης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, όπου αυτό που, κυρίως, θα αξιοποιηθεί είναι η τεχνογνωσία σε θέματα τεχνολογίας, την οποία έχει αποκτήσει από την πολυετή παρουσία του στο χώρο.

Συζητήσεις επί συζητήσεων σε Ρώσους και Κινέζους

Η πώληση της συμμετοχής του ομίλου στην Intracοm Telecom συζητούνταν εδώ και χρόνια με την ρωσική Sitronics, η οποία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας κατέχοντας το 48% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Οι συζητήσεις αυτές, όμως, ουδέποτε ευοδώθηκαν. Μάλιστα η απόφαση των Ρώσων συνεταίρων το 2012 να μειώσουν την συμμετοχή τους στην εταιρεία από το 51% στο 48%, πωλώντας το 3% στην Rydra Trading Company με έδρα τις Παρθένους Νήσους, προκειμένου να μην ενοποιούνται πλήρως τα αποτελέσματα και τις ζημίες που αυτή κατέγραφε τα τελευταία χρόνια, προκάλεσαν κρίση στις σχέσεις των δύο μετόχων. Συζητήσεις για πώληση της εταιρείας είχαν, επίσης, γίνει με την κινεζική Huawei, χωρίς όμως και αυτές να τελεσφορήσουν, ενώ, να σημειωθεί, συζητήσεις υπήρξαν και με άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές σε αρχικό όμως στάδιο.

Σωρεία αλλαγών

Η αποχώρηση του ομίλου Intracοm από την Intracοm Telecom είναι κίνηση η οποία προστίθεται στις σημαντικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί τους τελευταίους μήνες και έχουν σηματοδοτηθεί από την αποχώρηση, στις αρχές του έτους, του Σωκράτη Κόκκαλη από το διοικητικό συμβούλιο όπου πλέον καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο γιος του, Κωνσταντίνος Κόκκαλης.

Πλεονέκτημα για τον όμιλο αποτελεί η σημαντική αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου στα 794 εκατομμύρια ευρώ που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Από το ποσό αυτό πάντως 55 εκατομμύρια ευρώ αφορούν ανεκτέλεστες συμβάσεις της Intracom Telecom.

Κατά το 2013 οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 513,7 εκατ. ευρώ από 541,7 εκατ. ευρώ το 2012 παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,2%. Ο καθαρός δανεισμός του το 2013 διαμορφώθηκε σε 254,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 2012 κατά 4,6 εκατ. 

Ωστόσο εκείνο που ξεχώρισε την προηγούμενη χρονιά για τον όμιλο Intracοm ήταν η πορεία έτερης θυγατρικής, της Hellas Online, η οποία κατέγραψε, για πρώτη φορά, κέρδη προ φόρων 2,2 εκατομμυρίων ευρώ. Το πέρασμα της εταιρίας σε κερδοφορία ΕΒΤ, καθώς και το περιθώριο EBITDA που διαμορφώνεται σε 30,5 % θεωρείται, όπως σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2013, πολύ σημαντικό.

Να σημειωθεί ότι η Intracοm Holdings η οποία κατέχει το 57,24% της Hellas Οnline βρίσκεται, εδώ και καιρό, σε συζητήσεις με την Vodafone διερευνώντας την πιθανότητα συνεργασίας. Η Vodafone είναι επίσης μέτοχος της HOL με ποσοστό 18,43%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v