Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιππόδρομος: Ιδιωτικοποίηση με... καπάρο από Intralot

Μόνη της μένει η Intralot στο διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα, καθώς οι Γάλλοι φαίνεται πως αποχωρούν από τη διαδικασία. Ωστόσο, υπάρχει μεγαλύτερο βάθος στην υπόθεση δεδομένου ότι η ελληνική εταιρία είναι ήδη μεγαλοπιστωτής του ΟΔΙΕ.

Ιππόδρομος: Ιδιωτικοποίηση με... καπάρο από Intralot

Την ώρα που η Intralot θα είναι, πιθανότατα, ο μοναδικός υποψήφιος στον διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για το ιπποδρομιακό στοίχημα, η εταιρεία διεκδικεί περί τα 25.000.000 ευρώ από τον ΟΔΙΕ, ενώ έχει δεσμεύσει το ακίνητο όπου διεξάγονται οι ιπποδρομίες στο Μαρκόπουλο.

Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται προ διπλής εμπλοκής, αφού από τη μία πλευρά θα βρεθεί να εισπράττει για το δικαίωμα διεξαγωγής του ιπποδρομιακού στοιχήματος χρήματα που θα έχει δώσει λίγο νωρίτερα το δημόσιο στην Intralot έναντι οφειλών του ΟΔΙΕ.

Επιπλέον, για να προχωρήσει ο διαγωνισμός πρέπει να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με το ακίνητο του ιπποδρόμου που διεκδικεί η Intralot έναντι των ίδιων οφειλών. Η γαλλική PMU η οποία είχε, επίσης, εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ιπποδρομιακό στοίχημα, ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ πως δεν προτίθεται να υποβάλει δεσμευτική προσφορά αν δεν αλλάξει το ύψος του μηνιαίου μισθώματος (500.000 ευρώ) που πρέπει να πληρώνει για τη χρήση του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο. Το θέμα είναι σε ποιον θα ανήκει ο ιππόδρομος...

Πώς δημιουργήθηκαν, όμως, οι οφειλές του χρεοκοπημένου ΟΔΙΕ προς την Intralot; Ο μόνιμος τεχνολογικός προμηθευτής του ΟΔΙΕ, ο οποίος επί έξι χρόνια παρείχε υπηρεσίες χωρίς σύμβαση, υπέγραψε τον Μάρτιο του 2012 συμφωνία (2+1 ετών) άνευ διαγωνισμού.

Το ενδιαφέρον είναι πως η Intralot διεκδικεί περί τα 8.000.000 ευρώ μόνο σύμφωνα με τη σύμβαση του 2012. Δηλαδή η διοίκηση του ΟΔΙΕ δεν πλήρωσε σχεδόν τίποτα από τα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα σήμερα να μπλοκάρει ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα λόγω των αγωγών.

Η εταιρεία περιμένει και άλλα 9.000.000 ευρώ από τον ΟΔΙΕ για οφειλές προ της σύμβασης του 2012 (όταν παρείχε υπηρεσίες άνευ συμβάσεως...). Μάλιστα κέρδισε τη συγκεκριμένη υπόθεση στη διαιτησία στην οποία προσέφυγε. Αλλά 2.800.000 ευρώ διεκδικεί μέσω άλλης προσφυγής για τη συντήρηση του εξοπλισμού.

Όσο για τις διοικήσεις του ΟΔΙΕ, εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια δεν κατάφεραν να προχωρήσουν σε διαγωνισμό για το τεχνολογικό σύστημα και τα τερματικά στα πρακτορεία ώστε να διαθέτει ο οργανισμός έγκυρο προμηθευτή. Η σημερινή διοίκηση δεν εξηγεί στον ετήσιο απολογισμό του 2012 (δεν έχει δημοσιευθεί ο απολογισμός του 2013) πώς προέκυψαν οι απαιτήσεις της Intralot.

Ούτε και η διοίκηση της Intralot είναι αναλυτική στον ετήσιο απολογισμό για το 2013, σύμφωνα με τον οποίο οι δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΟΔΙΕ είναι πολλές. Πρώτον, «στις 30.7.2012, η Intralot άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος Α.Ε. (ΟΔΙΕ) ζητώντας την καταβολή ποσού 2.781.381,15 ευρώ για παρασχεθείσες και μη πληρωθείσες υπηρεσίες συντήρησης εξοπλισμού» (δικάσιμος ορίστηκε η 3η.12.2014).

Επιπλέον, «η Intralot προσέφυγε στις 13.8.2012 στη διαιτησία κατά της ίδιας ως άνω εταιρείας ΟΔΙΕ Α.Ε., ζητώντας την καταβολή ποσού 9.551.527,34 ευρώ για παρασχεθείσες και μη πληρωθείσες υπηρεσίες λειτουργίας μηχανογραφικού συστήματος. Η διαιτητική επίλυση της διαφοράς ολοκληρώθηκε την 1η.3.2013 και εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 27/2013 διαιτητική απόφαση που δικαιώνει την Intralot και υποχρεώνει την ΟΔΙΕ Α.Ε. να καταβάλει στην Intralot το σύνολο του αιτηθέντος ποσού (9.551.527,34 ευρώ)».

Παράλληλα, στις Μαρτίου 2014, «η Intralot άσκησε αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατά της ΟΔΙΕ Α.Ε. ζητώντας την καταβολή ποσού 8.043.568,69 ευρώ που της οφείλεται εκ της από 6/3/2012 'Σύμβασης Συντήρησης και Λειτουργίας του Μηχανογραφικού Συστήματος Συγκεντρωτή Αμοιβαίου Ιπποδρομιακού Συστήματος του ΟΔΙΕ'». Δικάσιμος ορίστηκε η 17η.2.2016».

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Intralot, η εταιρεία «προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της» έχει ήδη εγγράψει «στα βιβλία Υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας εις βάρος ακινήτου της ΟΔΙΕ Α.Ε., ήτοι επί των οικοπέδων που λειτουργεί ο Ιππόδρομος Αθηνών στο Μαρκόπουλο Αττικής, μετά των εις αυτό κτισμάτων, υποθήκη ποσού 11.440.655,35 ευρώ». Επιπλέον, «έχει ήδη εγγράψει δυνάμει της υπ' αριθμ. 2209/2014 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στα βιβλία Υποθηκών του Υποθηκοφυλακείου Κρωπίας εις βάρος του ιδίου ως άνω ακινήτου της ΟΔΙΕ Α.Ε. προσημείωση υποθήκης ποσού 9.481.486,11 ευρώ».

Με βάση νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το ιπποδρομιακό στοίχημα, ο ΟΔΙΕ τίθεται σε εκκαθάριση καθώς οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπερνούν τα 200.000.000 ευρώ.

Όσο για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, σέρνεται εδώ και έναν χρόνο καθώς πρόσφατα πέρασαν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη φορολογική μεταχείριση ιδιοκτητών δρομώνων ίππων και άλλα ζητήματα που είχαν θέσει οι υποψήφιοι. Στη συνέχεια προέκυψε το ζήτημα του μηνιαίου μισθώματος για τον χώρο του ιπποδρόμου και οι αντιρρήσεις της PMU. Αν οι Γάλλοι αποχωρήσουν οριστικά, τότε μοναδικός υποψήφιος για το ελληνικό ιπποδρομιακό στοίχημα θα είναι η κοινοπραξία της Intralot με τον ιππόδρομο του Μπουένος Άιρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v