Φουρλής: Βλέπει σταθεροποίηση στην Ελλάδα

Βελτίωση μεγεθών στο β΄τρίμηνο του 2014 αναμένει η διοίκηση του ομίλου. Θετικές οι επιδόσεις στις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, όπου προγραμματίζει λελογισμένη επέκταση της Intersport και τη δημιουργία «pick up point» IKEA στη Βάρνα.

Φουρλής: Βλέπει σταθεροποίηση στην Ελλάδα

Τάσεις σταθεροποίησης της ζήτησης διαβλέπει η διοίκηση του ομίλου Φουρλή για το 2014, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α' τριμήνου της χρήσης.

Παρά το γεγονός ότι στο α' τρίμηνο (που παραδοσιακά είναι το πιο αδύναμο για τον όμιλο) οι επιδόσεις ήταν πτωτικές σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο όμιλος εκτιμά ότι η τάση βελτιώνεται και στο β΄τρίμηνο προσβλέπει σε σταθεροποίηση ή και σε ελαφρώς θετικές πωλήσεις.

Στους πρώτους μήνες του 2014, πάντως ο όμιλος εμφάνισε βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους (38,9% από 36,1%), επίπεδο που η διοίκηση θεωρεί διατηρήσιμο για τη συνέχεια της χρήσης. Παρά τη δυσμενή συγκυρία στην εσωτερική αγορά, όπου η ζήτηση παραμένει συγκρατημένη, η δραστηριότητα του ομίλου παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στις γειτονικές αγορές. Στο α' τρίμηνο η συμμετοχή των πωλήσεων εξωτερικού αυξήθηκε στο 35,2% από 32,1%.

Η επίδοση στη Ρουμανία -όπου ο όμιλος διαθέτει παρουσία με δίκτυο 25 καταστημάτων Intersport και καταστήματα ένδυσης της φίρμας New Look- ήταν έντονα ανοδική με αύξηση πωλήσεων 30%. Επίσης η ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία συνεχίζει να αναπτύσσεται και εκτιμάται ότι ενδεχομένως στο τέλος του 2014 θα ξεπεράσει σε μέγεθος την αντίστοιχη δραστηριότητα στην Κύπρο.

Σε επίπεδο επενδύσεων ο όμιλος αναμένεται να δαπανήσει συνολικά 10 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων Intersport αλλά και να συνεχίσει τη δημιουργία «pick up points» της ΙΚΕΑ. Μετά τα πέντε σημεία που λειτουργούν ήδη στην Ελλάδα, σκοπεύει να ανοίξει ένα αντίστοιχο στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Πέρα από τις κινήσεις στήριξης των βασικών του δραστηριοτήτων -ΙΚΕΑ και Intersport- ο όμιλος επανεξετάζει τη στρατηγική του όσον αφορά τη δραστηριότητα στη χονδρική ηλεκτρικών αλλά και στον τομέα της ένδυσης, οι οποίες παραμένουν ζημιογόνες. Αν και δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση όσον αφορά αποφάσεις που σχετίζονται με τις δύο αυτές δραστηριότητες, ο όμιλος αναμένεται εντός του 2014 να καθορίσει τη στάση του.

Σε ό,τι αφορά τη δανειακή επιβάρυνση του ομίλου, ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα είναι ελαφρώς θετικές και το φέτος, παρά την επιβάρυνση από το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος συνεχίζει να επιδιώκει τη ρευστοποίηση επενδυτικών ακινήτων, όπως το Sofia Mall που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του τον προσεχή Σεπτέμβριο, και το ακίνητο της οδού Πειραιώς (το οποίο ήδη εκμεταλλεύεται πλήρως μέσω μισθώσεων), ωστόσο εκτιμά ότι η όποια αξιοποίηση δεν μπορεί να υπολογιστεί πριν από το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v