Φουρλής: Βάζει stop στην «αιμορραγία» από τη χονδρική ηλεκτρικών

Σε αμιγώς λιανεμπορικό όμιλο μετατρέπεται o Φουρλής, εγκαταλείποντας τη χονδρεμπορία ηλεκτρικών, από την οποία «ανδρώθηκε» στο παρελθόν. Έπονται αποφάσεις και για τη Νew Look.

Φουρλής: Βάζει stop στην «αιμορραγία» από τη χονδρική ηλεκτρικών

«Stop loss» επιχειρεί o όμιλος Φουρλή, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί οριστικά από τη δραστηριότητα χονδρικής διανομής ηλεκτρικών ειδών, η οποία επί δεκαετίες υπήρξε το βασικό του αντικείμενο.

Η απόφαση, η οποία επισφραγίστηκε με επίσημη χθεσινή ανακοίνωση, είχε εν πολλοίς προδιαγραφεί από τον πρόεδρο του ομίλου Β. Φουρλή, ο οποίος στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης είχε αναφέρει ότι επανεξετάζεται η δομή δραστηριοτήτων του ομίλου. Ο κλάδος χονδρικής ηλεκτρικών του ομίλου αποδυναμώθηκε από άποψη κύκλου εργασιών, όταν η διοίκηση της Φουρλής αποφάσισε το 2010 να διακόψει τη συνεργασία της με την κορεατική Samsung.

Η κίνηση αυτή περιόρισε μεν τη χονδρεμπορική λειτουργία του ομίλου, αλλά απελευθέρωσε ταμειακές ροές που κατευθύνθηκαν σε πιο αποδοτικές δραστηριότητες. Έκτοτε ο κλάδος χονδρικής περιορίστηκε σε κύκλο εργασιών επίπεδου 20-25 εκατ. ευρώ, ενώ παρήγαγε σταθερά ζημίες, οι οποίες το 2013 διαμορφώθηκαν σε 2,2 εκατ. ευρώ (από 2,9 εκατ. το 2012).

Ο φαύλος κύκλος της συγκεκριμένης δραστηριότητας δεν μπορούσε να σπάσει χωρίς αύξηση πωλήσεων, που ο όμιλος δεν μπορούσε πλέον να εξυπηρετήσει με τις αντιπροσωπείες του χαρτοφυλακίου του (Liebherr, Korting, Brandt, MABE, απορροφητήρες FOURLIS).

Έτσι αποφασίστηκε η ολική αποεπένδυση από τον κλάδο, εξέλιξη που συνάδει με την ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί ο όμιλος από τη δεκαετία του 2000, με στόχο να μετατραπεί σε όμιλο αμιγώς λιανικής δραστηριότητας.

Η επικέντρωση στο ΙΚΕΑ και στην Intersport υποστηρίχθηκε από υψηλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, με σκοπό την ουσιαστική απεμπλοκή του ομίλου από τον κλάδο ηλεκτρικών, ο οποίος υπήρξε εκείνος που έθρεψε τη μεγέθυνσή του στο παρελθόν.

Πέρα από την απομάκρυνση από τη χονδρική ηλεκτρικών, ο όμιλος θα κληθεί να λάβει επίσης αποφάσεις και για τη νεότερη και ζημιογόνο επένδυσή του στη λιανική ένδυσης μέσω της φίρμας New Look στη Ρουμανία. Σύμφωνα με πολλές αναφορές του κ. Φουρλή, έως το τέλος του έτους αναμένεται να δοθεί «λύση» και στη συγκεκριμένη συνεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v