Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακρίτας: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών το 2006

Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας κατά 65% παρουσιάζει η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Ακρίτας στην κλειομένη χρήση 2006. Στις προτεραιότητες της διοίκησης της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση της παρουσίας της στη Βουλγαρία, η οποία παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης λόγω της έντασης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Ακρίτας: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών το 2006
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας κατά 65% παρουσιάζει η βιομηχανία επεξεργασίας ξύλου Ακρίτας στην κλειομένη χρήση 2006. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, τα ενοποιημένα κέρδη διαμορφώνονται σε 2,8 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ της προηγουμένης χρήσης 2005.

Σημαντική αύξηση κατά 8,6% παρουσιάζει και ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών, από 47,9 εκατ. ευρώ του 2005 σε 52 εκατ. ευρώ περίπου το 2006. Η Ακρίτας, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας, θα διανείμει για πρώτη φορά μέρισμα στους μετόχους της για τη χρήση του 2006 έπειτα από τέσσερα έτη.

Στις προτεραιότητες της διοίκησης της εταιρίας συμπεριλαμβάνεται και η προοπτική της παραγωγικής επένδυσης στη Βουλγαρία, όπου διαθέτει την 100% θυγατρική Emos Ltd, με έδρα τη Σόφια και υποκατάστημα στο kardjali, που δραστηριοποιείται στον τομέα της εμπορίας προϊόντων ξύλου.

Με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση της Ακρίτας στη βουλγαρική αγορά και την ενίσχυση της εταιρικής εικόνας της συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση Technomebel, στη Σόφια, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος περίπου 300 εκθέτες από 20 χώρες. Η έκθεση θα λειτουργήσει από αύριο, Τετάρτη, έως την 1η Απριλίου.

Η βουλγαρική αγορά παρουσιάζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης λόγω της έντασης της οικοδομικής δραστηριότητας. Στον κλάδο της ξυλείας δραστηριοποιούνται κυρίως ξένοι επενδυτές, που έχουν εξαγοράσει τοπικές εταιρίες και διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του φθηνού κόστους.

Στο παρελθόν η Ακρίτας διερεύνησε την αγορά για εξαγορά εταιρίας, αλλά κρίθηκε ασύμφορη μια τέτοια κίνηση, καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα κεφάλαια εκσυγχρονισμού.

Για τον λόγο αυτό η εισηγμένη προσανατολίζεται πλέον στην αυτόνομη παρουσία της στη Βουλγαρία, με την υλοποίηση επένδυσης από το μηδέν, χωρίς όμως σε αυτή τη φάση να έχει ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Παραμένει όμως σταθερά δυνητικός στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v