Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαρβαρέσος: Τα σχέδια μετά την πώληση του ακινήτου

Καταλυτική επίδραση στις συζητήσεις της Βαρβαρέσος με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού αναμένεται να έχει η ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου στη Νάουσα έναντι 9,35 εκατ. Το μεγάλο «στοίχημα» για την εισηγμένη.

Βαρβαρέσος: Τα σχέδια μετά την πώληση του ακινήτου

H χθεσινή επίσημη ανακοίνωση της νηματουργίας Βαρβαρέσος για την πώληση ακινήτου της έναντι 9,35 εκατ. ευρώ, δεν εξέπληξε κανέναν, καθώς το ζήτημα ήταν γνωστό και μόνο «τα τυπικά» έμεναν για την ολοκλήρωσή του.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο έκτασης 24,2 στρεµµάτων, επί του οποίου βρίσκονται κτίρια, βοηθητικές εγκαταστάσεις και οικοδοµή συνολικού εµβαδού 11.530,71 τ.µ. και είναι αποτιμημένο στα λογιστικά βιβλία της εισηγμένης έναντι 5,47 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, η διαφορά αυτή θα επηρεάσει θετικά την εικόνα των λογιστικών καταστάσεων της Βαρβαρέσος τόσο στο κομμάτι των ιδίων κεφαλαίων, όσο κυρίως στο μέτωπο της ρευστότητας, καθώς:

Πρώτον, αυτά τα 9,35 εκατ. ευρώ θα μειώσουν τον τραπεζικό δανεισμό και θα τον περιορίσουν γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας παράλληλα και το δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας κοντά στο 0,65 με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου.

Δεύτερον, επειδή ο δείκτης 0,65 δεν είναι ικανοποιητικός, η συγκεκριμένη πώληση αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στις συζητήσεις της εισηγμένης με τις πιστώτριες τράπεζες, με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού και ειδικότερα τη μεταφορά μέρους των βραχυπρόθεσμων δανείων στο μακροπρόθεσμο παθητικό.

«H εταιρία βρίσκεται ήδη σε διαπραγµάτευση µε τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισµού της και αναµένεται εντός του δεύτερου εξαµήνου του 2014 σηµαντικό µέρος του βραχυπρόθεσµου δανεισµού να µετατραπεί σε µακροπρόθεσµο δανεισµό» αναφέρει χαρακτηριστικά η εισηγμένη.

Ωστόσο, και παρά τις σημαντικές ανάσες ρευστότητας που αναμένεται να λάβει η Βαρβαρέσος, το «στοίχημα» θα κριθεί σε βάθος χρόνου στο κατά πόσο η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία θα καταφέρει να γυρίσει τα αποτελέσματά της στο «συν» (αρνητικό EBITDA στο εξάμηνο, κυρίως λόγω έκτακτων αποτελεσμάτων).

Για το σκοπό αυτό, έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεων:

α) Ολοκλήρωσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο προσωπικό με την αποχώρηση 17 ατόμων.

β) Υπέγραψε επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας με μείωση αποδοχών για τους εργαζόμενους 16% για ένα χρόνο με ισχύ από 7 Απριλίου του 2014.

γ) Πέτυχε κάποια περιορισμένη μείωση τιμολογίων ρεύματος από τη ΔΕΗ ως «μεγάλος πελάτης»

δ) Και φυσικά συνεχίζει τις προσπάθειες βελτίωσης του μίγματος των πωλήσεών της και εξεύρεσης νέων πελατών (το 70% των πωλήσεων αφορά εξαγωγές).

Σ' όλα αυτά, ευνοϊκά θα επιδράσει πιθανότατα και η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η περίπτωση της Βαρβαρέσος επαναφέρει το ζήτημα της μακροχρόνιας επιβίωσης και ανάπτυξης ενός παραγωγικού και εξαγωγικού κλάδου, όταν το κόστος της ενέργειας είναι πανύψηλο σε σχέση με αυτό των ξένων ανταγωνιστών και όταν μια σειρά άλλων παραγόντων (ύψος επιτοκίων, ΕΝΦΙΑ, μη μισθολογικό κόστος) λειτουργεί αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v