Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕΜ: «ΟΚ» στη συγχώνευση με ΕΛΒΑΛ

Στη γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ μέρος των μετόχων μειοψηφίας (κυρίως η οικογένεια Καλέργη) καταψήφισε τη συγχώνευση, σημειώνοντας πως δεν έχει αντίρρηση γι' αυτήν τη διαδικασία, αλλά για τους όρους ανταλλαγής.

ΕΤΕΜ: «ΟΚ» στη συγχώνευση με ΕΛΒΑΛ

Την απορρόφηση της εταιρίας ΕΤΕΜ από τη μητρική της ΕΛΒΑΛ αποφάσισαν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των δύο εταιριών, με σχέση ανταλλαγής 6 μετοχές της ΕΤΕΜ προς 1 της ΕΛΒΑΛ.

Ειδικότερα, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΕΤΕΜ θα λάβουν 1.461.447 νέες μετοχές της ΕΛΒΑΛ και θα αποκτήσουν το 1,163% της ενοποιημένης ΕΛΒΑΛ, η οποία θα διαθέτει συνολικό αριθμό μετοχών 125.562.262 ονομαστικής αξίας 0,32 ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου, στις 2/12 θα έχουμε την παύση διαπραγμάτευσης της ΕΤΕΜ, στις 4/12 την πίστωση νέων μετοχών και στις 5/12 την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της ΕΛΒΑΛ.

Στη γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ μέρος των μετόχων μειοψηφίας (κυρίως η οικογένεια Καλλέργη) καταψήφισε τη συγχώνευση, σημειώνοντας πως δεν έχει αντίρρηση για το ίδιο το γεγονός, αλλά για τους όρους ανταλλαγής.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Καλλέργη κ. Σκούρας αναφέρθηκε σε παλαιότερη αποτίμηση της ΕΤΕΜ στα 78 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο εξαγοράς της Βιοχάλκο από τη Viohalco SA και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η τωρινή αποτίμηση της ΕΤΕΜ να έχει μειωθεί στα 32 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Σκούρα, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα αντιδράσουν προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και προσβάλλοντας τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος της διοίκησης του ομίλου Βιοχάλκο, Κωνσταντίνος Κεφάλας, υποστήριξε ότι η παλαιότερη αποτίμηση της ΕΤΕΜ είχε γίνει με περιορισμένο αριθμό κριτηρίων, σε παλαιότερο χρόνο και με βάση τα τότε δεδομένα. Η περίοδος που μεσολάβησε ήταν καταστροφική για την ΕΤΕΜ, δήλωσε ο κ. Κεφάλας, συμπληρώνοντας πως η ΕΤΕΜ δεν θα ζούσε αν δεν ανήκε στον όμιλο Βιοχάλκο και αν η ΕΛΒΑΛ δεν δήλωνε εγγράφως την υποστήριξή της προς αυτήν.

«Η ΕΤΕΜ με 56 εκατ. δάνεια δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της. Οι δυνατές επιλογές ήταν τρεις: πρώτον να κλείσει, πράγμα που δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση, δεύτερο να τη συγχωνεύσουμε με την ΕΛΒΑΛ και τρίτον να προχωρήσουμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία θα σήμαινε για τους μετόχους μειοψηφίας σημαντική εκταμίευση χρημάτων και αξιοσημείωτο ρίσκο. Η ΕΤΕΜ θα είχε έλλειψη ικανών ταμειακών πόρων μετά το τέλος του 2014», ολοκλήρωσε ο κ. Κεφάλας.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕΜ

Σήμερα, Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο PRESIDENT, η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΕΜ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, στην οποία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από τους μετόχους όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Πιο συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το από 1/10/2014 Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρίας «ΕΤΕΜ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» από την ανώνυμη εταιρία «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», η επεξηγηματική έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου επί του ως άνω Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και η έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.1.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η έκθεση της ελεγκτικής εταιρίας «ABACUS EΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΕ» σύμφωνα με το άρθρο 71 του Κ.Ν. 2190/20 για την διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των συγχωνευομένων εταιριών, οι εκθέσεις των ελεγκτικών εταιριών «RSM Greece SA» και «Deloitte Business Solutions Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε.» για την αποτίμηση της αξίας των συγχωνευομένων εταιριών σύμφωνα με το άρθρο 4.1.4.1.3. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η συγχώνευση των ως άνω ανωνύμων εταιριών. Σύμφωνα με το Σχέδιο Σύμβασης Συγχώνευσης οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ θα ανταλλάξουν 6 μετοχές της ΕΤΕΜ που κατέχουν με 1 νέα μετοχή της ΕΛΒΑΛ, οι δε μέτοχοι της ΕΛΒΑΛ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών που κατέχουν. Με βάση αυτή την σχέση ανταλλαγής θα εκδοθούν 1.461.447 νέες μετοχές.

Επίσης, εγκρίθηκε η παροχή εξουσιοδοτήσεων στον κ. Εμμανουήλ Καρτσομιχελάκη, εντεταλμένο Σύμβουλο της εταιρίας για την υπογραφή κάθε σχετικού με την συγχώνευση εγγράφου και στο Διοικητικό Συμβούλιο για την τακτοποίηση κατά την κρίση του τυχόν κλασματικών δικαιωμάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν κατά την ανταλλαγή των μετοχών των συγχωνευομένων εταιρειών, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v