Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Diversa: Η αναστολή στο ταμπλό, τα δάνεια και τα «ανοίγματα»

Οι σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, αλλά και τα μεγάλα υπόλοιπα αποθεμάτων και πελατών, που ξεπερνούν τις πωλήσεις της Diversa, είναι και το μεγαλύτερο βαρίδι στην προσπάθεια ανάκαμψης. Οι εκτιμήσεις της εταιρίας, οι επιφυλάξεις του ορκωτού και η αναστολή.

Diversa: Η αναστολή στο ταμπλό, τα δάνεια και τα «ανοίγματα»

Με χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΧΑ παρέτεινε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εισηγμένης στην Εναλλακτική Αγορά εταιρείας Diversa. Η πρώτη αναστολή είχε γίνει στις 1 Οκτωβρίου 2014, επειδή η εταιρεία δεν είχε δημοσιεύσει έγκαιρα τις ετήσιες λογιστικές της καταστάσεις.

Αντίθετα, η χθεσινή παράταση μάλλον πρέπει να οφείλεται στο ότι οι δημοσιευθείσες (χθες) λογιστικές καταστάσεις συνοδεύονταν από την επιφύλαξη («γνώμη με επιφύλαξη») του ορκωτού ελεγκτή.

Η ουσία είναι πως η Diversa δραστηριοποιείται σε μια αγορά που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση (εμπορία ρολογιών, διαθέτοντας καταστήματα λιανικής) και αντιμετωπίζει σειρά οικονομικών ζητημάτων.

Και αυτό γιατί πέρα από τον χαμηλό ετήσιο τζίρο της (μόλις 605 χιλ. εκ των οποίων σημαντικό τμήμα αφορούσε «πωλήσεις άχρηστου υλικού και λοιπών αποθεμάτων») και το ζημιογόνο αποτέλεσμά της, υπάρχουν σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τράπεζες, λοιπούς πιστωτές, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο οι τραπεζικές υποχρεώσεις της ανέρχονταν στις 30/6/2014 στα 972 χιλ. ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με το ύψος των πωλήσεών της.

Σε ότι αφορά μάλιστα τη ρευστότητα, «βαρίδι» φαίνεται να αποτελούν τα σχετικά μεγάλα υπόλοιπα αποθεμάτων και πελατών, παρά τις απομειώσεις που έγιναν κατά την τελευταία διετία. Ειδικότερα, οι «πελάτες και λοιπές απαιτήσεις» της 30ης Ιουνίου του 2014 (1,383 εκατ.) ήταν υπερδιπλάσιου ύψους από τις ετήσιες πωλήσεις της εταιρείας.

Από την πλευρά της πάντως, η διοίκηση της εισηγμένης θεωρεί πως δεν υφίσταται ουσιαστικό θέμα περί συνέχισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας, καθώς: α) εκτιμά πως θα λάβει πρόσθετη περίοδο ανοχής για περαιτέρω μεταγενέστερη καταβολή των υποχρεώσεων β) βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με συγκεκριμένους πιστωτές για το διακανονισμό και τη μείωση των υποχρεώσεών της προς αυτούς γ) συνεχίζει τις προσπάθειες για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Oι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Diversa, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε:

1. Η Γενική Συνέλευση της Diversa μετά από διεξοδική συζήτηση, αποφασίζει ομόφωνα και παμψηφεί την έγκριση των Οικονομικών Καταστάσεων όπως αυτές καταρτίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και οι οποίες είναι καταχωρημένες στο βιβλίο Πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Επί του δευτέρου θέματος η Γενική Συνέλευση εγκρίνει παμψηφεί και ομόφωνα την Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και την έκθεση των ελεγκτών που έχουν ορισθεί για την κλειόμενη χρήση.

3. Επί του τρίτου θέματος η Γενική Συνέλευση απαλλάσσει ομόφωνα και παμψηφεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους ελεγκτές από κάθε ευθύνη και αποζημίωση για τα πεπραγμένα της χρήσεως που έληξε την 30/06/2014.

4. Με εισήγηση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων εκλέγονται για την τρέχουσα χρήση ως τακτικός ελεγκτής η κα.: η Λύτρα Χρυσούλα με αρ.μητρώου ΣΟΕΛ 23581 και αναπληρωματικός ο Μπαρλάς Παναγιώτης με αρ. μητρώου ΣΟΕΛ 29701

5. Επί του θέματος αυτού η Γ.Σ εξουσιοδοτεί τον κ. Κλοκοτάρα Κων/νο και Κ. Τσιμπίδα Παναγιώτη να υπογράψουν και να επικυρώσουν τα πρακτικά της παρούσης Γ.Σ

6. Επί του έκτου θέματος η Γενική Συνέλευση ομόφωνα εγκρίνει όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που πάρθηκαν μέχρι και της παρούσης Γενικής Συνέλευσης.

7. Επί του έβδομου θέματος και εφόσον δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή της σύνθεσης του Δ.Σ., η Γ.Σ. αποφασίζει να μην υπάρξει μεταβολή.

8. Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, η Γενική Συνέλευση εγκρίνει ομόφωνα την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και αποφασίζει:

α) την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων, κατά το ποσό των 704.000,00 € με μείωση της ονομαστικής αξίας της κάθε μετοχής κατά 0,40 €. Έτσι, μετά τη μείωση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 1.056.000,00 € διαιρούμενο σε 1.760.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 0,60 € η κάθε μία.
β) την τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας.

9. Επί του θέματος αυτού ο κ. Πρόεδρος της Γ.Σ. ενημερώνει το σώμα για διάφορα θέματα που αφορούν την τρέχουσα πορεία της εταιρείας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v