Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραίτηση Ζερβού από το τιμόνι της ΔΕΗ

Παραιτείται ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου μετά το σάλο που προκληθηκε από τη Συλλογική Σύμβαση και τις αυξήσεις που προβλέπει για τους εργαζόμενους αλλά και την παραπομπή του σε δίκη για υπόθεση που αφορά αυξήσεις σε 19 στελέχη την περίοδο 2010-2012.

Παραίτηση Ζερβού από το τιμόνι της ΔΕΗ

Την παραίτησή του υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ. Οπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες αύριο θα επισκεφτεί τον Παναγιώτης Λαφαζάνη για να υποβάλει και επίσημα την παραίτηση, η οποία όπως λένε πηγές του υπουργείου «σαφώς και θα γίνει αποδεκτή».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται δυο 24ωρα μετά το σάλο που ξέσπασε αναφορικά με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ με τη ΓΕΝΟΠ (για την οποία τον «άδειασε» το Μέγαρο Μαξίμου) αλλά και λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό ότι παραπέμπεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για υπόθεση απιστίας σε βάρος της επιχείρησης, αδίκημα που σχετίζεται παράνομες, όπως χαρακτηρίζονται αυξήσεις που ενέκρινε σε στελέχη της την περίοδο 2010-2012.

Η υπόθεση της συλλογικής σύμβασης και η αύξηση των 6 ευρώ ημερησίως δια του τροφείου που προβλέπει για τους εργαζόμενους ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα έσπευσε δια διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου να αποστασιοποιηθεί πλήρως. «Η κυβέρνηση αυτή σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων». Παράλληλα δηκτικά ανέφερε ότι «η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ  και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές και υπενθύμιζε ότι «η σημερινή διοίκηση της ΔEΗ Α.Ε. που υπέγραψε τη σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Η δικαστική εμπλοκή

Ακολούθησε η γνωστοποίηση ότι ο διευθύνων σύμβουλος παραπέμπεται σε δίκη. Η υπόθεση αφορά μισθολογικές αυξήσεις προς 19 στελέχη της ΔEΗ που εγκρίθηκαν από τον κ. Ζερβό την περίοδο 2010-2012. Οι επίμαχες αυξήσεις χορηγήθηκαν ενώ ήταν σε ισχύ νόμος που περιόριζε τις μισθολογικές αποδοχές των στελεχών Δημοσίων Επιχειρήσεων σε ποσά που δεν θα έπρεπε να υπερβαίνουν τα, περίπου, 5.900 ευρώ.

Οι Εφέτες του Συμβουλίου που διατάσσουν την παραπομπή σε δίκη του επικεφαλής της ΔEΗ, θεωρούν πως ο κατηγορούμενος παραβίασε την επίδικη νομοθεσία για τις μισθολογικές αποδοχές διευθυντικών στελεχών προκαλώντας μείωση της περιουσίας της Επιχείρησης προς όφελος τρίτων προσώπων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου για την πλήρη εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών, όπως προβλέπονταν από αντίστοιχους νόμους η ΔΕΗ ζήτησε γνωμοδοτήσεις δυο καθηγητών εργατικού δικαίου, τις οποίες εφάρμοσε πλήρως. Αυτόν τον τρόπο εφαρμογής υιοθέτησε και το Δημόσιο σε δυο γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ  το 2010 και το 2011. Η εισαγγελία δεν δέχεται την ερμηνεία αυτή. Η διαφορά της ερμηνείας θα κριθεί στο δικαστήριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v