Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dionic: Διεύρυνση ζημιών στα 6,5 εκατ. το 2014

Ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ., παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 6,45% στα 43,9 εκατ. ευρώ σημείωσε ο όμιλος της Dionic το 2014.

Dionic: Διεύρυνση ζημιών στα 6,5 εκατ. το 2014

Βελτίωση κύκλου εργασιών αλλά με διεύρυνση των ζημιών μετά από φόρου και δικαιώματα μειοψηφίας εμφάνισε στη χρήση του 2014 ο όμιλος της Dionic.

Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα της περιόδου 1/1/2014-31/12/2014, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Dionic ανήλθε σε 43,9 εκατ. έναντι 41,2 εκατ. ευρώ το 2013, αυξημένος κατά 6,45%.

Τα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 13,1 εκατ. έναντι 13,9 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 0,4 εκατ. έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2013.

Οι ζημίες προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 3 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,6 εκατ. το 2013, ενώ οι ζημίες προ φόρων (ΕΒΤ) διαμορφωθήκαν σε 7,1 εκατ. έναντι 4,6 εκατ. το 2013.

Τέλος, οι ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2013.

Ενέργειες για άρση επιτήρησης

Εν τω μεταξύ, η εταιρία σημειώνει ότι συνεχίζει τις προσπάθειές της για άρση των μετοχών της από την Κατηγορίας Επιτήρησης. Υπενθυμίζεται ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΧΑΕ στις 10.4.2014 αποφάσισε την υπαγωγή των μετοχών της εταιρίας στην Κατηγορία Επιτήρησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1γ του άρθρου 3.1.2.4 του Κανονισμού του Χ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ομίλου είναι σημαντικό.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ομίλου στις 26.11.2014 ανήλθαν σε 2,35 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις για τα οποία έχουν υποβληθεί σχετικές αιτήσεις ρύθμισης στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και αναμένεται η οριστικοποίηση τους.

Σημαντικό γεγονός, σύμφωνα με την εταιρία, είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του συνολικού της δανεισμού με την τράπεζα Alpha Bank με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ειδικότερα, η Dionic ρύθμισε συνολικά 16.685.000 ευρώ δανείων με την Alpha Bank σε μακροπρόθεσμη βάση, εκ των οποίων 10.000.000 ευρώ Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου σε 12 έτη με καταβολή κεφαλαίου και τόκων στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση ("bullet repayment") και 6.685.000 ευρώ μετατροπή υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο διάρκειας 6 ετών με καταβολή κεφαλαίου στο τέλος της περιόδου δανεισμού σε μία μόνο δόση ("bullet repayment") και πληρωμή τόκων μετά από τρία έτη με ευνοϊκό επιτόκιο και στα δύο δάνεια.

Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την μακροπρόθεσμη 10ετή αναδιάρθρωση του δανεισμού της με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Επίσης στο αμέσως προσεχώς διάστημα η εταιρία αναμένει να προχωρήσει με αντίστοιχους όρους στη συνολική αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της και με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες συστημικές τράπεζες.

Η εκτίμηση της Διοίκησης είναι ότι η αναδιάρθρωση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η εταιρία και ο όμιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσουν απρόσκοπτα την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Περαιτέρω, η Διοίκηση στο πλαίσιο των ενεργειών για τη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου, πέρα από την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων, έχει ήδη δρομολογήσει και άλλες ενέργειες, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν:

(α) Την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις μελλοντικές ταμειακές ροές και την ρευστότητα του ομίλου καθώς και την επίτευξη σημαντικής κερδοφορίας, στο δύσκολο και ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.

(β) Την διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του ομίλου με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την περιστολή του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v