Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Frigoglass: «Χρυσό» deal η πώληση του κλάδου υαλουργίας

Τίμημα 225 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η εισηγμένη που αντιστοιχεί σε περίπου 11 φορές τα EBITDA του πωλούμενου κλάδου. Μειώνεται σημαντικά ο καθαρός δανεισμός του ομίλου. Μεγάλο στοίχημα η κερδοφόρος ανάκαμψη του κλάδου επαγγελματικής ψύξης.

Frigoglass: «Χρυσό» deal η πώληση του κλάδου υαλουργίας

Χρυσοφόρο είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το deal πώλησης του κλάδου υαλουργίας της Frigoglass καθώς η εισηγμένη εξασφαλίζει τίμημα ύψους 225 εκατ. δολαρίων (περίπου 200 εκατ. ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία), εκ των οποίων τα 200 εκατ. θα καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 25 σε δύο δόσεις μέσα στην επόμενη διετία.

Αγοραστής του κλάδου είναι η GZI Mauritius Limited (GZI), η οποία είναι η μητρική της GZ Industries Limited, του μεγαλύτερου κατασκευαστή συσκευασιών αλουμινίου για αναψυκτικά στη Δυτική Αφρική, με παραγωγικές δραστηριότητες στη Νιγηρία και στην Κένυα όπου τώρα ξεκινά να επεκτείνεται. Η Standard Chartered Private Equity, μέτοχος της GZI, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία.

Η συμφωνία πώλησης περιλαμβάνει τις δραστηριότητες παραγωγής γυάλινων φιαλών στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι καθώς και τις συμπληρωματικές δραστηριότητες παραγωγής πλαστικών κιβωτίων και μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία (κλάδος υαλουργίας).

Επίσης, η Frigοglass ανακοινώνει τη σύναψη συμφωνίας εξαγοράς των δικαιωμάτων μειοψηφίας της Frigοglass Jebel Ali που εδρεύει στο Ντουμπάι και αποτελεί μέρος της συναλλαγής με την GZI. Η διοίκηση του συγκεκριμένου κλάδου και οι υπάλληλοι θα μετακινηθούν παράλληλα με την πώληση. Ο αριθμός των υπαλλήλων του κλάδου στη Νιγηρία και στο Ντουμπάι ανέρχεται σε 1.588.

Το καθαρό τίμημα που θα λάβει η Frigοglass από την πώληση του κλάδου υαλουργίας συμφωνήθηκε στα 225 εκατ. δολάρια (200 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Αυτό μεταφράζεται σε αξία επιχείρησης της τάξης των 403 εκατ. δολαρίων (358 εκατ. ευρώ σε τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία) για το 100% του κλάδου υαλουργίας.

Τα 200 εκατ. δολάρια του τιμήματος θα είναι πληρωτέα σε μετρητά κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα υπολειπόμενα 25 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά σε δύο δόσεις στη διάρκεια των επομένων δύο ετών.

Πέρσι ο κλάδος υαλουργίας παρουσίασε EBITDA περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου το τίμημα για το 100% της εταιρείας αντιστοιχεί περίπου σε 10,5 φορές τα περσινά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Ταυτόχρονα, τα έσοδα από την πώληση του κλάδου θα μειώσουν σημαντικά τον καθαρό δανεισμό της Frigοglass από τα 234 εκατ. ευρώ σε κάτω από 34 εκατ., βελτιώνοντας προσωρινά και το δείκτη EV προς EBITDA. Βέβαια η εταιρεία πουλάει το πλέον κερδοφόρο σήμερα σκέλος δραστηριοτήτων της και καλείται να κερδίσει το στοίχημα της κερδοφόρου ανάκαμψης του κλάδου επαγγελματικής ψύξης που αποτελεί και το βασικό αντικείμενο δραστηριότητας.

Η συναλλαγή υπόκειται στη λήψη, από την GZI, εγγυημένης χρηματοδότησης καθώς και σε άλλους συνήθεις όρους και αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Τα έσοδα που θα εισπράξει η Frigοglass, εξαιρώντας τα έξοδα και τις αμοιβές που σχετίζονται με τη συναλλαγή, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού.

Διεύρυνση ζημιών και μείωση πωλήσεων στο α΄ τρίμηνο

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Frigoglass στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, εμφάνισαν επιδείνωση έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014.

Ειδικότερα, οι ζημίες του ομίλου διευρύνθηκαν στα 3,22 εκατ. ευρώ από 3,08 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 120 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 3,4% από τα 124,25 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κυμάνθηκαν στα 11,97 εκατ. ευρώ από 16,08 εκατ. το α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 10% από 12,9%.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) σημείωσαν πτώση 60,1% και διαμορφώθηκαν στα 3,15 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο έναντι 7,89 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης.

 

*Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Frigοglass στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v