Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fieratex: Ανοδος πωλήσεων και... πάλη με τα capital controls

Πώς η εισηγμένη εξαγωγική εταιρεία είδε τις επιδόσεις και τις προοπτικές της να επιδεινώνονται μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στα τέλη Ιουνίου του 2015. Προβληματισμός από τη φετινή πορεία της ζήτησης στην Ευρώπη.

Fieratex: Ανοδος πωλήσεων και... πάλη με τα capital controls

Τις επιπτώσεις στις καθημερινές της εργασίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό από την περυσινή επιβολή των capital controls προσπαθεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία παραγωγής ποιοτικών υφασμάτων Fieratex (παραγωγική μονάδα στον νομό Κιλκίς).

Η αλήθεια είναι πως το 2015 έκλεισε για την εισηγμένη με μονοψήφιο ρυθμό ανόδου πωλήσεων, με το δεύτερο εξάμηνο όμως να εξελίσσεται χειρότερα από το πρώτο.

«Μέχρι και τον Ιούνιο διαπιστώναμε μια πολύ καλή πορεία της εταιρείας μας και βλέπαμε το μέλλον με αισιοδοξία, ωστόσο στη συνέχεια το περιβάλλον επιδεινώθηκε με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων», δήλωσε στο Euro2day.gr πηγή προσκείμενη στην εταιρεία.

Η ουσία είναι πως η Fieratex συγκαταλέγεται σε εκείνες τις εξαγωγικές εταιρείες που αμέσως μετά την επιβολή των capital controls διαπίστωσαν την γενικότερη τάση των προμηθευτών του εξωτερικού να ζητούν να πληρώνονται τοις μετρητοίς, δυσχεραίνοντας τις κινήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και έτσι, περιορίζοντας τις εξαγωγές τους.

«Εμείς ουσιαστικά είμαστε μια καθαρά εξαγωγική εταιρεία. Γύρω στο 55% των πωλήσεων μας κατευθύνεται άμεσα στο εξωτερικό και σχεδόν όλο το υπόλοιπο καταλήγει και αυτό μέσω των πελατών μας στις αγορές του εξωτερικού.

Από την επιβολή των capital controls αναμφίβολα επηρεάστηκε αρνητικά η ρευστότητά της εταιρείας και περιορίστηκαν οι πωλήσεις της. Το καλό όμως είναι πως δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι.

Όσο για το 2016 ξεκινάει περίπου όπως για τις περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας: Συνεχής προσπάθεια περιορισμού των λειτουργικών δαπανών και αναζήτηση ρευστότητας, τόσο από «παραδοσιακές», όσο και από εναλλακτικές πηγές.

Για τους λόγους αυτούς, κύκλοι της αγοράς θεωρούν σημαντικό παράγοντα την επιτάχυνση της θετικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τους «θεσμούς» με στόχο τη μείωση της αβεβαιότητας και τη βελτίωση της ρευστότητας, απ' όπου αυτή θα μπορούσε να προέλθει (πχ πιο χαλαροί όροι των ξένων προμηθευτών).

Βέβαια, σκεπτικισμό προκαλεί φέτος και το γεγονός ότι δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα από την Ευρώπη σε ότι αφορά το προβλεπόμενο επίπεδο της ζήτησης. Και αυτό γιατί συνθήκες σχετικής ύφεσης επικρατούν και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου πέραν της Ελλάδας.

Στο εννεάμηνο του 2015, η Fieratex είχε σημειώσει άνοδο κύκλου εργασιών (από 18,099 σε 18,99 εκατ. ευρώ), αύξηση στα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (από 535 χιλ. σε 1,14 εκατ. ευρώ), θετικό EBIT 97 χιλ. ευρώ (από -516 χιλ.) και ζημίες προ φόρων 274 χιλ. ευρώ έναντι -845 χιλ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2015 τα ίδια κεφάλαια της Fieratex ήταν 13,24 εκατ. ευρώ και ο καθαρός της δανεισμός γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v