Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: «Τρέχει» για τη μονάδα βιοαερίου

Εχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση χρηματοδότησης της μονάδας βιοαερίου, έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες και οριστικοποιείται η υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας μηχανημάτων και κατασκευής του έργου.

Επίλεκτος: «Τρέχει» για τη μονάδα βιοαερίου

Υποχώρηση κύκλου εργασιών και διεύρυνση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων του παρουσίασε ο όμιλος Επίλεκτος κατά το πρώτο εξάμηνο της οικονομικής χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2016. Ειδικότερα:

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε από τα 21,5 στα 17,57 εκατ. ευρώ, λόγω: α) των μειωμένων ποσοτήτων πώλησης (κυρίως εξαιτίας της μειωμένης στρεμματικής καλλιέργειας και της χαμηλότερης στρεμματικής απόδοσης σύσπορου βάμβακος, β) των μικρότερων τιμών πώλησης, γ) της απουσίας εμπορικών πωλήσεων βιοντίζελ. Το 69% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου και το 76% της κλωστοϋφαντουργικής δραστηριότητας κατευθύνθηκε στο εξωτερικό.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) περιορίστηκαν από τα 2,148 στο 1,653 εκατ. ευρώ.

• Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων παρέμειναν σε θετικό έδαφος (203 χιλ. έναντι 725 χιλ. ευρώ).

• Τα προ φόρων αποτελέσματα ήταν ζημιογόνα (-1,18 εκατ. από -811 χιλ.), όπως και τα καθαρά αποτελέσματα (-2,46 εκατ. από -1,05 εκατ. ευρώ).

• Η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα εμφάνισε αρνητικό ΕΒΙΤ 800 χιλ. ευρώ και ζημιογόνο προ φόρων αποτέλεσμα -1,81 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τις κερδοφόρες επιδόσεις του ενεργειακού κλάδου (ΕΒΙΤ στο 1 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 635 χιλ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, η διοίκηση του ομίλου επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο λοιπόν της επέκτασης του ομίλου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση χρηματοδότησης της εγκατάστασης σταθμού παραγωγής βιοαερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 5,25 MW στα Φάρσαλα, Λαρίσης, μεταξύ της θυγατρικής εταιρείας Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων, της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος JESSICA.

Έχουν εκδοθεί όλες οι απαραίτητες άδειες και οριστικοποιείται η υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας μηχανημάτων και κατασκευής του έργου που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ελέγχου και αξιολόγησης.

Μετά την καθυστέρηση λόγω του γενικού οικονομικού κλίματος της χώρας (capital controls κ.λπ.), ο όμιλος έχει εντείνει τις προσπάθειες οριστικοποίησης όλων των επιμέρους συμβάσεων, προκειμένου η έναρξη εργασιών να γίνει στο άμεσο μέλλον και να διατηρηθεί με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον όμιλο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή τόσο σε οικονομικούς όρους, όσο και σε περιβαλλοντικά οφέλη.

Η δραστηριότητα της εμπορίας βιοντίζελ, στην οποία συνεχίζει να δραστηριοποιείται ο όμιλος, εξαρτάται από την εκάστοτε κατανομή και έχει ήδη έχει υποβληθεί ο φάκελος για την κατανομή του έτους 2016. Αυτήν τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση από τις αρμόδιες επιτροπές των υπουργείων και αναμένονται τα αποτελέσματα των υποβληθεισών προσφορών.

Η διοίκηση εξακολουθεί να υποστηρίζει την κύρια δραστηριότητα της εταιρίας (κυρίως εξαγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων) διατηρώντας θέσεις εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v