Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Αλλάζει πλεύση το ΥΕΝ για τα ΣΕΜΠΟ

Σε νέο σχήμα καταλήγει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την εκχώρηση σε ιδιώτες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Με βάση τη νέα προσέγγιση, οι ΣΕΜΠΟ θα εκχωρηθούν μεν σε ιδιώτη (θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος), αλλά ένα μικρό τμήμα θα διατηρήσει και ο αντίστοιχος ΟΛΠ και ΟΛΘ. Προβλήματα στην προμήθεια τριών σύγχρονων γερανογεφυρών.

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Αλλάζει πλεύση το ΥΕΝ για τα ΣΕΜΠΟ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Σε νέο σχήμα καταλήγει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για την εκχώρηση σε ιδιώτες των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των δύο μεγάλων λιμένων της χώρας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, στο επόμενο 10ήμερο η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ θα ανακοινώσει την πολιτική της στο θέμα αυτό, με στόχο η μεταρρύθμιση να είναι πιο ομαλή και πιο ήπια, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.

Με βάση τη νέα προσέγγιση, οι ΣΕΜΠΟ θα εκχωρηθούν μεν σε ιδιώτη (θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος), αλλά ένα μικρό τμήμα θα διατηρήσει και ο αντίστοιχος ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Στην ανώνυμη εταιρία που θα συστήσει ο ιδιώτης για τη διαχείριση των ΣΕΜΠΟ, που θα εκμισθωθεί σε αυτόν, δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν οι αντίστοιχοι οργανισμοί. Η φιλοσοφία του ΥΕΝ έγκειται στην ανάγκη αφενός να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφετέρου να αποφευχθούν στοιχεία ιδιωτικού μονοπωλίου.

Ήδη, ο νέος υπουργός, κ. Γ. Βουλγαράκης, έχει ενημερώσει την ΟΜΥΛΕ για τις προθέσεις του και τη ”χρυσή τομή” που επιδιώκει και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι όσες κινητοποιήσεις πραγματοποιηθούν θα είναι πολύ πιο ήπιες από αυτές που προηγήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ευοδωθούν οι σχεδιασμοί αυτοί, ο διαγωνισμός για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών προβλέπεται να βγει στον αέρα τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών ειδικά στο λιμάνι του Πειραιά εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ που θα σχηματιστεί κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, πρόεδρος στον ΟΛΠ θα εκλεγεί ο κ. Διονύσης Μπεχράκης.

Το δεύτερο θέμα που ταλαιπωρεί από την περασμένη άνοιξη τον ΟΛΠ και έχει τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό του για την ενίσχυση των εσόδων του είναι η προμήθεια τριών σύγχρονων γερανογεφυρών.

Η διοίκηση του ΟΛΠ και οι αρμόδιες υπηρεσίες του είχαν προτείνει το πλαφόν του κόστους αγοράς για κάθε μία γερανογέφυρα να είναι 7 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσης να οριστεί σε ένα έτος.

Ακολούθησαν θυελλώδεις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΟΛΠ, με τον στενό συνεργάτη του πρώην ΥΕΝ, κ. Μ. Κεφαλογιάννη, τον κ. Ηλία Φιλιππακόπουλο, να επιμένει στα 6 εκατ. ευρώ και σε παράδοση εντός 16 - 17 μηνών, για να έρθει ο κ. Βουλγαράκης στο ΥΕΝ και να ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης του ΟΛΠ (που έγινε) έστω και με καθυστέρηση από την πλευρά του πρώτου. Όμως, το πλαφόν του διαγωνισμού έπεσε στα 6 εκατ. ευρώ.

Ήδη, τρεις ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό υπέβαλαν ενστάσεις προς τη διοίκηση του ΟΛΠ θεωρώντας ότι αποκλείονται με το πλαφόν που ορίστηκε, ενώ σήμερα ένσταση υπέβαλε και η εταιρία Χ.Ρόκας ΑΒΕΕ θεωρώντας τα 6 εκατ. ευρώ χαμηλό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 14 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες του euro2day.gr, εφόσον υποβληθεί μόνο μία προσφορά, η διοίκηση του ΟΛΠ φέρεται αποφασισμένη να κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό και να προχωρήσει σε επανάληψή του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v