Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρό «come back» για την Ελαστρον

Ποιοι παράγοντες αναμένεται να επαναφέρουν τον όμιλο σε κερδοφόρο πορεία κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο. Ποιες επενδύσεις σχεδιάζονται σε μεταλλουργική και αγροτική δραστηριότητα. Τι δηλώνει ο CEO της εισηγμένης.

Ισχυρό «come back» για την Ελαστρον

Ισχυρή βελτίωση οικονομικών επιδόσεων παρουσιάζει φέτος ο όμιλος Έλαστρον, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγραφής κερδοφόρου αποτελέσματος στις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αθανάσιος Καλπίνης ανέφερε πως στο εξάμηνο η άνοδος του EBITDA εκτιμάται πως θα είναι τόσο υψηλή, έτσι ώστε να προσεγγίζει την επίδοση ολόκληρου του 2015.

«Είναι πολύ πιθανόν στο εξάμηνο να δούμε την κάτω γραμμή με θετικό νούμερο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Έλαστρον, αποδίδοντας την τόσο μεγάλη βελτίωση σε παράγοντες όπως:

Η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που στο πρώτο φετινό πεντάμηνο ανέρχονται στο 16% των πωλήσεων, έναντι 8,5% πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί σε καινοτόμα προϊόντα.

Η διεύρυνση του μεριδίου της εγχώριας αγοράς. «Η πολιτική της ασφάλισης των πιστώσεών μας και των μειωμένων ημερών είσπραξης των απαιτήσεων που ακολουθήσαμε κατά τα τελευταία χρόνια, μπορεί να περιόρισε τις πωλήσεις μας κατά τα τελευταία χρόνια, πλην όμως σήμερα αποδίδει καρπούς. Η εταιρεία διαθέτει υγιέστατο ισολογισμό όχι μόνο σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις του κλάδο, αλλά και σε σχέση με τις εταιρείες άλλων δραστηριοτήτων» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

• Η συνεχής βελτίωση της πορείας της θυγατρικής εταιρείας παραγωγής αγροτικών προϊόντων (τομάτας) στην Ξάνθη. Ήδη η καλλιεργούμενη έκταση με τη μέθοδο της γεωθερμίας έχει αυξηθεί φέτος από τα 20 στα 50 στρέμματα (μεγάλη άνοδος σε επίπεδο EBITDA) και απώτερος στόχος είναι να φτάσει στα 100 στρέμματα.

• Η Έλαστρον εκμεταλλεύθηκε τις χαμηλές τιμές του μετάλλου στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες και αποθεματοποιώντας «στα χαμηλά». Η μετέπειτα αξιοσημείωτη άνοδος της τιμής του μετάλλου είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους.

Σύμφωνα με τον κ. Καλπίνη το τόσο καλό πρώτο εξάμηνο οφείλεται ως ένα βαθμό και σε συγκυριακούς λόγους, με αποτέλεσμα το δεύτερο μισό του έτους να μην αναμένεται τόσο δυνατόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι σημαντικό.

Η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

• Προγραμματίζονται και νέες επενδύσεις με ενδεικτική την αύξηση της παραγωγής προϊόντων που κατευθύνονται στις αγορές του εξωτερικού.

Η εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού της εταιρείας Corus έγινε σε πολύ καλή τιμή. Σχεδιάζεται απορρόφηση της συγκεκριμένης εταιρείας και στόχος είναι η εξοικονόμηση κόστους, η βελτίωση του EBITDA και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών (ήδη το 50% του τζίρου κατευθύνεται στο εξωτερικό).

• Υπάρχουν κρούσεις για την πώληση του ακινήτου που διαθέτει ο όμιλος στον Σκαραμαγκά και σήμερα δεν εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες της εταιρείες (πλην ενός φωτοβολταϊκού πάρκου). Αντίθετα, δεν φαίνεται πως μπορούν να αξιοποιηθούν στο ορατό μέλλον ακίνητα του ομίλου σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

• Η εγχώρια αγορά φαίνεται πως βρίσκεται «στον πάτο». Ακούμε και εμείς για χρήματα και επενδύσεις που θα έρθουν στην οικονομία μας. Πρέπει κάτι να γίνει και ελπίζουμε ότι κάτι τελικά θα γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.

• Η εισηγμένη έχει λαμβάνειν 2,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, λόγω επιχορηγήσεων και επιστροφής ΦΠΑ εξαγωγών.

Τέλος, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε αφενός την ακύρωση 13.484 ιδίων μετοχών που είχαν αγοραστεί κατά την τελευταία διετία (μέσο κόστος κτήσης 0,5307 ευρώ) και αφ' ετέρου τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών για την επόμενη διετία (έως και το 9,94% του συνόλου των τίτλων σε εύρος τιμών μεταξύ 0,20 και 1,59 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v