Τράπεζα Αττικής: ΜΟΔ αντί για απλό ομολογιακό

Η ΤτΕ απορρίπτει τη λύση του κοινού ομολογιακού και ζητάει να αντλήσει η τράπεζα κεφάλαια 70 εκατ. που θα προσμετρούνται στον CET I. Έτσι ικανοποιείται έμμεσα και το αίτημα SSM για μείωση του ποσοστού του ΤΣΜΕΔΕ. Οι σφικτές προθεσμίες.

Τράπεζα Αττικής: ΜΟΔ αντί για απλό ομολογιακό

Σε νέα αλλαγή πλάνων είναι πιθανόν να προχωρήσει η Τράπεζα Αττικής καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος απορρίπτει τη λύση έκδοσης ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Η εποπτική αρχή έχει ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την τράπεζα ότι θέλει να προσμετρούνται στον δείκτη Common Equity Tier I τα πρόσθετα κεφάλαια, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, τα οποία απαιτούνται για να καλυφθεί το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο της συνολικής αξιολόγησης του Δεκεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι σκέψεις για έκδοση απλού ομολογιακού δανείου θα πρέπει να εγκαταλειφθούν και η τράπεζα να προχωρήσει στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού, το οποίο θα μετατρέπεται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον ο δείκτης Common Equity Tier I υποχωρεί κάτω από προκαθορισμένα επίπεδα.

Η παραπάνω ρύθμιση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα έχει το προϊόν θα επιτρέπουν να συνυπολογίζεται στο Common Equity Tier I, όπως συνέβη με τα CoCos που εξέδωσαν Εθνική και Πειραιώς και καλύφθηκαν από το ΤΧΣ.

Η λύση της έκδοσης μετατρέψιμων ομολογιών ικανοποιεί και την απαίτηση που εγέρθηκε από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να μειωθεί το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ στα επίπεδα προ της τελευταίας ΑΜΚ (σ.σ. ήτοι περίπου κατά 5%). Εφόσον οι ομολογίες μετατραπούν, κάποια στιγμή, σε μετοχές, το ποσοστό του ταμείου θα συρρικνωθεί.

Το Euro2day.gr έθεσε υπόψη της διοίκησης της τράπεζας τις παραπάνω πληροφορίες χωρίς να λάβει απάντηση, επομένως τις μεταφέρει με τη σχετική επιφύλαξη.

Σημειώνεται ότι η Αττικής, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, έχει δεχθεί τρεις προσφορές για κάλυψη μέρους ή του συνόλου των 70 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη ανάληψη διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ύψους 1,045 δισ. ευρώ.

Το σχήμα που θα επιλεγεί ως προς τη διαχείριση των παραπάνω δανείων, το ύψος των προβλέψεων και του capital buffer που θα απαιτήσει η διαχείρισή του θα κρίνουν εν πολλοίς και πότε θα μετατραπούν οι ομολογίες σε μετοχές. Άλλωστε οι ομολογίες θα καλυφθούν, αν είναι δυνατόν, στο σύνολό τους από το σχήμα που θα αναλάβει και τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου NPLs.

Με δεδομένο ότι το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των μη συστημικών τραπεζών ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, είτε η Αττικής θα πρέπει να τρέξει πολύ σύντομα μια συμφωνία σύνθετης δομής, είτε να δοθεί νέα παράταση, εφόσον όμως η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v