Αποφασίζει για πρόεδρο η Attica Bank

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που αναμένεται να προτείνει τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για νέο μη εκτελεστικό πρόεδρο. Εν αναμονή για τον Θ. Πανταλάκη. Αγκάθι για την Attica το «πάγωμα» των χορηγήσεων.

Αποφασίζει για πρόεδρο η Attica Bank

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr το διοικητικό συμβούλιο θα αποφασίσει και θα προτείνει για νέο μη εκτελεστικό πρόεδρο της Attica Bank τον κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Μετά το πέρας του διοικητικού συμβουλίου η τράπεζα θα προχωρήσει σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας και έως τότε, αναμένεται εκτός απροόπτου να έχει διευθετηθεί και η κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου.

Εν αναμονή για Πανταλάκη

Οπως μετέδιδε νωρίτερα το Euro2day.gr, στη συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο (αντί CEO) τον Π. Ρουμελιώτη και CEO τον Θ. Πανταλάκη (φωτ.) θα δοθεί λύση στο διοικητικό αδιέξοδο της Attica Βank, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα όσα μετέδωσε χθες το Euro2day.gr.

Η λύση στο διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας, η μετοχή της οποίας σήμερα τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, είναι κρίσιμη καθώς πέραν των άλλων εκκρεμεί επί εννέα μήνες η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής της, ενώ οι επισφάλειες ξεπερνούν το 51% του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Κι αυτό σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του πορίσματος της ΤτΕ τις επόμενες ημέρες, για λογαριασμό του SSM, στο οποίο εξετάζεται η κεφαλαιακή θέση της τράπεζας αλλά και η έως τώρα διαχείριση των «κόκκινων» δανείων της.

Χθες οι προτεινόμενοι από τον βασικό μέτοχο της Attica, το ΤΣΜΕΔΕ, για την κάλυψη των νευραλγικών θέσεων του προέδρου (Γεράσιμος Σαπουτζόγλου), του αντιπροέδρου (Κωνσταντίνος Μακέδος), του διευθύνοντος συμβούλου (Παναγιώτης Ρουμελιώτης) αλλά και της Άννας Πουσκούρη ως μέλους «κόπηκαν» καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που προβλέπουν οι κανόνες των εποπτικών αρχών (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός και ΤτΕ). Ως εκ τούτου αναμένεται να τρέξει εκ νέου η διαδικασία στελέχωσης της τράπεζας.

Σύμφωνα με τα κριτήρια, όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου μίας τράπεζας πρέπει πλέον μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή να έχουν μακρά θητεία στον τραπεζικό κλάδο. Όσον αφορά στην υπόθεση του κ. Σαπουτζόγλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ζήτημα καθώς συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της πρώην Proton Bank.

Πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα όσον αφορά στις διοικητικές επιλογές της κυβέρνησης για την Αttica Bank τόνιζαν στο Euro2day.gr ότι «οι κανόνες της εποπτικής αρχής είναι συγκεκριμένοι και ίδιοι για ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα» και προσθέτουν: «Θα έπρεπε η κυβέρνηση να γνωρίζει τη διαδικασία και τον μηχανισμό της αξιολόγησης των στελεχών και να συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τις εποπτικές αρχές εντός και εκτός των συνόρων. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι αυτόνομο, ανήκει στην ΕΚΤ και στους κανόνες που διέπουν το ευρωσύστημα».

«Πάγωμα» δανείων

Κρίσιμη όμως είναι η απόφαση της εποπτικής αρχής να «κλείσει» τη στρόφιγγα των νέων δανείων της Αttica Bank. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος θα ολοκληρώσει το πόρισμα για λογαριασμό του SSM που σχετίζεται με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τη διαχείριση του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της Αttica Bank.

Η τράπεζα διαθέτει ιδιαίτερα υψηλό, για τα μεγέθη της, δείκτη επισφαλειών άνω του 51%, με αιχμή τα μικρά και μεσαία επιχειρηματικά δάνεια και δεν κατάφερε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015- να καλύψει το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών με βάση το δυσμενές σενάριο του stress test. Απομένουν να καλυφθούν κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει επιτευχθεί η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Μία από τις εξεταζόμενες λύσεις είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ, η κάλυψή του από ξένα funds, με ανταλλαγή την ανάθεση σε αυτά της διαχείρισης κόκκινων δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το εγχείρημα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αντιμετωπίζει προβλήματα και δεν είναι βέβαιη η θετική έκβασή του.

Αναστασία Παπαϊωάννου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v