Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Aύξηση 32,1% στα κέρδη του 2007

Αύξηση 32,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank που προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές και διαμορφώθηκαν στα 851 εκατ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ. Διανομή μερίσματος ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή.

Eurobank: Aύξηση 32,1% στα κέρδη του 2007
Αύξηση 32,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank που προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές και διαμορφώθηκαν στα 851 εκατ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου της τάξεως των 820 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν αφαιρεθούν η έκτακτη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών (16,6 εκατ. ευρώ) και η συνεισφορά προς τους πυρόπληκτους (20 εκατ. ευρώ) τότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 815 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα θα διανείμει μέρισμα ύψους 0,82 ευρώ ανά μετοχή.

Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη 2007 της Eurobank θα ανέλθουν στα 842 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 40%.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου, τα οποία προέρχονται από αμιγώς οργανικές πηγές, αυξήθηκαν κατά 32,1% και διαμορφώθηκαν σε 851εκ. ευρώ το 2007, έναντι του ήδη αναθεωρημένου στόχου 820εκ. ευρώ.

Περιλαμβανομένης της έκτακτης φορολόγησης των χρηματοοικονομικών κερδών και της συνεισφοράς του Ομίλου προς τους πυρόπληκτους, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €815εκ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα στο εξωτερικό, με τα καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη να ανέρχονται σε 72,6εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 3,5εκ. ευρώ το 2006, και να υπερβαίνουν το στόχο των 60εκ. ευρώ.

Αφαιρώντας τα αποτελέσματα της Πολωνίας και της Ουκρανίας που αποτελούν τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στη Νέα Ευρώπη, τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό υπερτριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 115 εκ. ευρώ, από 29 εκ. ευρώ πέρυσι.

Τα θετικά αποτελέσματα του 2007 επιτρέπουν στο Δ.Σ. της Τράπεζας να προτείνει προς την Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε συνολικό μέρισμα 425 εκ. ευρώ, έναντι 350 εκ. ευρώ πέρυσι, αυξημένου κατά 21,5%.

Ο Όμιλος ανακοινώνει σήμερα συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς στόχους για το 2008, διατηρώντας αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για το 2010. Ειδικότερα, ο Όμιλος στοχεύει σε:

* Καθαρά Κέρδη τουλάχιστον 1.030 εκ. ευρώ το 2008 και 1.550 εκ. ευρώ το 2010

* Καθαρά Κέρδη από τη Νέα Ευρώπη τουλάχιστον 170 εκ. ευρώ το 2008 και 550 εκ. ευρώ το 2010

* Δείκτη Κόστους-Εσόδων κάτω από 45% το 2010

* Αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων άνω του 25% το 2010

Η EFG Eurobank σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα του 2007 δίνει έμφαση στα εξής σημεία:

* Αύξηση Καθαρών Κερδών κατά 32,1% σε 851 εκ. ευρώ, έναντι αυξημένου στόχου 820 εκατ. ευρώ.

* Καθαρά Κέρδη Νέας Ευρώπης 73 εκ. ευρώ έναντι στόχου 60 εκ. ευρώ

* Δυναμική Αύξηση Καταθέσεων κατά 30,5%

* Ισχυρή Πιστωτική Επέκταση – Ενίσχυση Χορηγήσεων κατά 33,7%

* Βελτίωση Ποιότητας Χαρτοφυλακίου – Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 2,4% των συνολικών χορηγήσεων

* Ισχυρή Κεφαλαιακή Επάρκεια (12,2%)

* Δίκτυο 1.523 Καταστημάτων, Σημείων Πώλησης και Επιχειρηματικών Κέντρων στη Νέα Ευρώπη και την Ελλάδα στο τέλος του 2007

* Διανομή Μερίσματος 0,82 ευρώ ανά μετοχή

* Στόχος για Καθαρά Κέρδη Ομίλου άνω των 1.030 εκ. ευρώ το 2008

-----Εξελίξεις στη Νέα Ευρώπη

Το 2007 η Eurobank EFG συνέχισε να επεκτείνεται δυναμικά εκτός των συνόρων και να εδραιώνει την περιφερειακή της παρουσία. Μεταφέροντας το επιτυχημένο επιχειρηματικό της μοντέλο επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης εργασιών στις χώρες που δραστηριοποιείται και κερδίζει την εμπιστοσύνη των τοπικών αγορών σε συνθήκες εντονότατου ανταγωνισμού από τους μεγαλύτερους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους. Οι προοπτικές διαγράφονται θετικές καθώς παρά τις συγκυριακές μακροοικονομικές ανισορροπίες, οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτηρίζονται από αυξανόμενα επίπεδα διαθέσιμου εισοδήματος και χαμηλό βαθμό διείσδυσης των τραπεζικών υπηρεσιών, και έτσι αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης του Ομίλου.

Το 2007 δημιουργήθηκαν 228 νέα καταστήματα, επιχειρηματικά κέντρα και σημεία πώλησης, με αποτέλεσμα το συνολικό δίκτυο να ανέρχεται σε 963. Η ανάπτυξη του δικτύου, η ταυτόχρονη ενίσχυση των κεντρικών υποστηρικτικών μονάδων και η δημιουργία εξειδικευμένων θυγατρικών εταιριών συνέβαλαν στη σημαντική αύξηση των εργασιών και της κερδοφορίας, καθώς και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα συνολικά καθαρά κέρδη από τη Νέα Ευρώπη διαμορφώθηκαν σε €72,6εκ. στο τέλος του 2007, έναντι ζημιών πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων που προέρχονται από τις πιο πρόσφατες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ουκρανία αυξήθηκαν σε €115εκ., από €29εκ το 2006.

Στη Βουλγαρία ολοκληρώθηκε η λειτουργική και νομική συγχώνευση της DZI Bank με την PostBank. Η νέα τράπεζα διατηρεί τον τίτλο της Postbank, ενώ η νομική της ονομασία είναι ”Eurobank EFG Bulgaria AD”. Η Postbank καταλαμβάνει πλέον το τρίτο μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Βουλγαρία με πάνω από 224 καταστήματα και 9 επιχειρηματικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης των εργασιών παρέμειναν ισχυροί, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της τράπεζας να αυξηθεί κατά 64% σε €2,4δισ. στο τέλος του 2007. Η Postbank έλαβε πλήθος διακρίσεων κατά τη διάρκεια του έτους, μεταξύ των οποίων δύο βραβεία στη διεθνή χρηματοοικονομική έκθεση ”Banks, Investments, Money” καθώς και τη διάκριση ”Τράπεζα της Χρονιάς 2006” στη Βουλγαρία από την ”Pari Daily Banking Awards”.

Στη Ρουμανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου της BancPost, το οποίο αριθμούσε 237 καταστήματα και 17 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του έτους. Σημαντική ήταν η επιτάχυνση του όγκου εργασιών της τράπεζας, με το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να αυξάνεται κατά 86% σε ετήσια βάση και να διαμορφώνεται σε €3,1 δισ. το 2007. Η ανακήρυξη της Bancpost ως ”Bank of the year” από το περιοδικό Bucharest Business Week καθώς και η απονομή του βραβείου ”Best Managed Banks in Central and Eastern Europe” από το περιοδικό Euromoney επιβεβαίωσαν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η τράπεζα προς τους πελάτες της.



Στη Σερβία ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λειτουργικής και νομικής ενοποίησης των τραπεζών Eurobank EFG και NSB. Η νέα ενοποιημένη τράπεζα, που μετονομάστηκε σε Eurobank EFG Stedionica, αριθμούσε 101 καταστήματα και 5 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007 και παρείχε υπηρεσίες ποιότητας σε ιδιώτες και εταιρείες. Οι διαδικασίες συγχώνευσης δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη των εργασιών, με αποτέλεσμα το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων να διπλασιαστεί και να ανέλθει σε €847εκ. στο τέλος του 2007.

Στην Πολωνία συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η επέκταση του δικτύου, το οποίο ανήλθε σε 248 καταστήματα και σημεία πώλησης στο τέλος του 2007. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της τραπεζικής ιδιωτών διαμορφώθηκαν σε €1,7δισ. στο τέλος του 2007, από €230εκ. το 2006 και αντιστοιχούσαν στο 1,3% των συνολικών χορηγήσεων της χώρας. Παράλληλα ξεκίνησε και η ανάπτυξη του Corporate Banking με τη δημιουργία 6 επιχειρηματικών κέντρων για την εξυπηρέτηση των εταιρικών πελατών.

Στην Τουρκία η εξαγορά του 70% της Tekfen Bank και η μετονομασία της τράπεζας σε Eurobank Tekfen σηματοδότησε την έναρξη της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ομίλου Eurobank EFG στο χώρο της τραπεζικής επιχειρήσεων. Το συνολικό δίκτυο της τράπεζας ανήλθε σε 36 καταστήματα-επιχειρηματικά κέντρα και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε σε €711εκ. στο τέλος του 2007. Στο χώρο των κεφαλαιαγορών, η EFG Istanbul Securities συνέχισε τη δυναμική της πορεία, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς της στις συνολικές συναλλαγές σε 3,3%, από 2,8% το 2006.

Στην Ουκρανία συνεχίστηκε η ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων της Universal Bank, το οποίο αριθμούσε συνολικά 75 καταστήματα και 3 επιχειρηματικά κέντρα στο τέλος του 2007, έναντι 33 κατά την εξαγορά της τράπεζας από τη Eurobank EFG. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού μπήκαν οι βάσεις για την σωστή λειτουργία και υποδομή της νέας τράπεζας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ομίλου Eurobank EFG. Τα υπόλοιπα χορηγήσεων της Universal Bank διαμορφώθηκαν σε €336εκ. στο τέλος του 2007 μέσα σε μόλις 6 μήνες λειτουργίας.

Τέλος, ο Όμιλος ξεκίνησε με επιτυχία τη δραστηριοποίησή του στην Κύπρο με στόχο την εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών (τραπεζική μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), τη διαχείριση περιουσίας θεσμικών πελατών και ιδιωτών πελατών μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, καθώς και τη δραστηριοποίηση στους τομείς επενδυτικής τραπεζικής και διεθνών επιχειρήσεων.

--Ευέλικτοι τρόποι για κεφαλαιακή χρηματοδότηση

H έκδοση καλυμμένων ομολόγων (covered bonds) στο γ΄ τρίμηνο του 2008 αλλά και η ιδιωτική τοποθέτηση αποτελούν μερικούς από τους τρόπους διεύρυνσης των πηγών χρηματοδότησης της Eurobank, όπως επισήμανε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Η τράπεζα διαθέτει άφθονη ρευστότητα για να αντιμετωπίσει απρόοπτες καταστάσεις και αναζητά και άλλους τρόπους αντιμετώπισης των αναγκών στην ”χονδρική” όπως οι τιτλοποιήσεις και ο δανεισμός σε τοπικό νόμισμα σε ορισμένες από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σε καλό δρόμο ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για τις αγορές της Νέας Ευρώπης έως το 2010 παρόλο που έχουν λάβει χώρα αρνητικά ”γεγονότα”.

Πρόσθεσε επίσης ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο έμεινε στο 3,28% το 2007 κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων από τη Νέα Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη Ρουμανία η διοίκηση της Eurobank τόνισε πως η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε προκειμένου να βελτιώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αλλά σε κάθε περίπτωση η τράπεζα είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο, ενώ χαρακτήρισε υπερβολικά τα ρίσκα.

Αναφορικά με τα περιθώρια (margins) στα δάνεια η διοίκηση της Eurobank υπογράμμισε ότι έχουν διευρυνθεί αλλά τα spreads στις καταθέσεις έχουν παρουσιάσει συρρίκνωση. Ωστόσο η τράπεζα αναμένει αναστροφή των τάσεων στο α΄ τρίμηνο του 2008.

* Αναλυτικά στοιχεία για τα μεγέθη της EFG το 2007 δημοσιεύονται στη δεξιά στή ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v