Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Πώς θα καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες €4 δισ.

Κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί να αντλήσει από την διατραπεζική αγορά για την φετινή χρήση η EFG Eurobank, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την άντληση κεφαλαίων από καταθέσεις καθώς εντός μόνο του δ’ τριμήνου του 2007, πέτυχε να εμφανίσει αύξηση καταθέσεων κατά 3,8 δισ. ευρώ.

EFG: Πώς θα καλύψει κεφαλαιακές ανάγκες €4 δισ.
Κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί να αντλήσει από την διατραπεζική αγορά για την φετινή χρήση η EFG Eurobank σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησής της ενώ την ίδια στιγμή ενισχύει την άντληση κεφαλαίων από καταθέσεις καθώς εντός μόνο του δ’ τριμήνου του 2007 πέτυχε να εμφανίσει αύξηση καταθέσεων κατά 3,8 δισ. ευρώ.

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας διατύπωσε την εκτίμηση ότι για την φετινή χρονιά θα χρειασθεί να αντλήσει από την αγορά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επέκταση των χορηγήσεών της κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ. Όσα, δηλαδή, χρειάσθηκε και το 2007. Περίπου δε το 1 δισ. ευρώ αφορά αναχρηματοδότηση.

Εξ αυτών ποσό ως 3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αντληθούν από τιτλοποιήσεις και το υπόλοιπο από έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Η εκτίμηση δεν είναι δεσμευτική δεδομένης και της αστάθειας που επικρατεί στις αγορές ενώ ανοικτό άφησε η διοίκηση της τράπεζας και το ενδεχόμενο να προσφύγει συμπληρωματικά και σε private placement.

Οι χαμηλότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών ανάγκες funding εξηγούνται από την αξιοσημείωτη ενίσχυση των καταθέσεων που εμφάνισε η τράπεζα στο δ’ τρίμηνο του 2007. Ο όμιλος προσέθεσε στο τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς καταθέσεις 3,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 1,1 δισ. ευρώ από το τραπεζικό δίκτυο εκτός Ελλάδος ενώ οι νέες χορηγήσεις δ’ τριμήνου ανήλθαν στα 3,6 δισ. ευρώ.

Έτσι, ο λόγος δανείων προς καταθέσεις υποχώρησε από 130 στο τέλος του γ τριμήνου σε 126 στο τέλος του δ’ τριμήνου. Η σημαντική αύξηση των καταθέσεων δεν δηλοί σταθερή τάση λόγω και της αύξησης του κόστους τους σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, δείχνει όμως την κινητικότητα που αρχίζει να εμφανίζεται πλέον μεταξύ των καταθετών.

Τέλος, η EFG Eurobank διαθέτει σε εφεδρεία και κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ λόγω της συντηρητικότερης πολιτικής ως προς την προσαρμογή της στους κανόνες της Βασιλείας ΙΙ.

Χρ. Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v