Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στο 1,678 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 2007

Στο 1,678 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στη χρήση 2007, εμφανίζοντας αύξηση 70% και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 43% στα 3,051 δισ. ευρώ. Στα 448 εκατ. ευρώ τα κέρδη της Finansbank. Τι ειπώθηκε στο conference call.

Εθνική: Στο 1,678 δισ. ευρώ τα καθαρά κέρδη 2007
Στο 1,678 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στη χρήση 2007, εμφανίζοντας αύξηση 70% και υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σημειώνεται ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη της Εθνικής θα ανέλθουν στο 1,641 δισ. ευρώ το 2007, καταγράφοντας άνοδο 66%.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής διαμορφώνονται στο 1,625 δισ. ευρώ, εάν συμπεριληφθούν η έκτακτη φορολόγηση των κερδών από συναλλαγές (32 εκατ. ευρώ) και η οικονομική βοήθεια στους πυρόπληκτους (28 εκατ. ευρώ).

Τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας διαμορφώνονται στα 3,23 ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο 68%.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων προσδιορίζεται στο 26%, στα ίδια επίπεδα με αυτά προ της αύξησης κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2006, ενώ τα συνολικά έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 4,559 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 45% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής ανήλθαν σε 3,051 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 43% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 44% στο έτος, στα 773 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των χορηγήσεων λιανικής το 2007 ανήλθε σε 25,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 19% σε σχέση με το 2006.

Συγκεκριμένα:

• Το 2007 η Εθνική Τράπεζα χορήγησε 4 δισ. € νέα στεγαστικά δάνεια σημειώνοντας νέο ρεκόρ παραγωγής (+13% σε σχέση με το 2006). Ειδικά στο τέταρτο 3μηνο του 2007 οι εκταμιεύσεις προσέγγισαν το 30% της συνολικής αγοράς στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα στεγαστικής πίστης αυξήθηκαν κατά 18% έναντι του 2006 και διαμορφώθηκαν σε 16,4 δισ. €, διατηρώντας την υπεροχή της ΕΤΕ στο κρίσιμο αυτό τμήμα της εγχώριας αγοράς.

• Τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και καρτών ανήλθαν σε 5,7 δισ. €, καταγράφοντας αύξηση 20% από το 2006. Εντυπωσιακή ήταν και η νέα παραγωγή στο 2007. Ο αριθμός των νέων καταναλωτικών καρτών υπερδιπλασιάστηκε και ο αριθμός των νέων ανοιχτών και αλληλόχρεων λογαριασμών αυξήθηκε κατά 40% σε σύγκριση με το 2006.

• Οι χορηγήσεις της τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσέγγισαν τα 3,7 δισ. € το 2007, αυξημένες κατά 24%, με τον πληθυσμό των συνεργαζόμενων επιχειρηματιών να αυξάνεται κατά 10%.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα των επιχειρηματικών χορηγήσεων οι οποίες κατέγραψαν τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης (20%) των τελευταίων ετών, προσεγγίζοντας τα 14 δισ. €.

Τέλος, όσον αφορά στα κεφάλαια υπό διαχείριση, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε για ένα ακόμη τρίμηνο την ηγετική θέση του στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα:

• Οι καταθέσεις του ομίλου στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στα 48 δισ. €, αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση. Ο όμιλος της ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί το 1/3 σχεδόν των καταθέσεων ταμιευτηρίου του τραπεζικού συστήματος της χώρας παρά τις συνθήκες εντεινόμενου ανταγωνισμού στην αγορά της εγχώριας ρευστότητας.

• Τα αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση ανήλθαν σε 7,6 δισ. € σημειώνοντας αύξηση 5% από την αρχή του έτους. Η τάση αυτή μεταφράζεται σε αύξηση του μεριδίου αγοράς κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 31%.

Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής από τις εγχώριες δραστηριότητες αυξήθηκαν κατά 37% στο 1,095 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από τις δραστηριότητες στη νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 41% στα 155 εκατ. ευρώ το 2007.

Τα καθαρά κέρδη της θυγατρικής στην Τουρκία, Finansbank, διαμορφώνονται στα 448 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ξεπερνά το 32%.

Όπως αναφέρει η Εθνική, η συμβολή της Finansbank στην κερδοφορία της διαμορφώνεται ήδη στα 535 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι στην περίοδο των 500 ημερών από την εξαγορά της έχει καλύψει ήδη το 14% της συνολικής επένδυσης.

O λόγος κόστους προς έσοδα της τουρκικής θυγατρικής διαμορφώθηκε στο 45% παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των εργασιών της Finansbank. Η δυναμική αυτή αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στην επέκταση του δικτύου της, το οποίο το 2007 αυξήθηκε κατά 1/3 (101 νέα καταστήματα).

Με 410 καταστήματα και περίπου 10.000 εργαζομένους η Finansbank έχει σχεδόν διπλασιάσει το μέγεθος του δικτύου της από τον χρόνο της εξαγοράς, εδραιώνοντας τη θέση που κατέχει ως η 5η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας.

Η ανάπτυξη του δικτύου της Finansbank αντανακλάται και στην επέκταση του δανειακού χαρτοφυλακίου της, το οποίο διαμορφώθηκε σε 18,0 δισ. τουρκικές λίρες αυξημένο κατά 41% σε ετήσια βάση. Το συνολικό μερίδιο αγοράς της Finansbank τον Δεκέμβριο του 2007 ανήλθε σε 6,2%, αυξημένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέσα σε έναν χρόνο.

Οι χορηγήσεις λιανικής τραπεζικής της Finansbank αυξήθηκαν στο σύνολό τους με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 65% και ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2007 σε 7,1 δισ. τουρκικές λίρες επιτυγχάνοντας 7,5% μερίδιο αγοράς.

Ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζουν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 64% από την αρχή του έτους και διαμορφώθηκαν σε 3,3 δισ. τουρκικές λίρες, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της Finansbank στη στεγαστική πίστη να προσεγγίζει το 11%, εδραιώνοντας την 4η πλέον θέση στην τουρκική αγορά.

Ανάλογη δυναμική καταγράφεται και στον κρίσιμο τομέα των πιστωτικών καρτών όπου η Finansbank κατέχει το 9,4% της συνολικής αγοράς αυξάνοντας το μερίδιό της πάνω από 2 ποσοστιαίες μονάδες και καταλαμβάνοντας και σε αυτόν τον τομέα την 4η θέση μεταξύ των τουρκικών τραπεζών.

Ενίσχυση κατά 29% σε ετήσια βάση καταγράφουν και οι χορηγήσεις επιχειρηματικής πίστης οι οποίες ανήλθαν σε 10,9 δισ. τουρκικές λίρες, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς της Finansbank να διαμορφώνεται στο 5,6%.

Η ραγδαία αύξηση των χορηγήσεων δεν επηρέασε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου, με τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται μόλις στο 2,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο της τουρκικής αγοράς.

Ιδιαίτερα θετικά εξελίσσονται και οι καταθέσεις σε τοπικό νόμισμα, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 6,2 δισ. τουρκικές λίρες σημειώνοντας αύξηση κατά 46% έναντι του Δεκεμβρίου του 2006, γεγονός που υπογραμμίζει αφενός την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει τη Finansbank η ευρεία πελατειακή βάση της και αφετέρου την ικανότητα της τράπεζας να προσελκύει σταθερές πηγές χρηματοδότησης στην τοπική αγορά.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2007, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, σημείωσε: ”Η απόδοσή μας το 2007 ισχυροποιεί τις προσδοκίες μας για δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας. Τα κέρδη το 2007 υπερέβησαν τους στόχους που έχουμε θέσει στο business plan και υπογραμμίζουν την προσήλωσή μας στην απόδοση αξίας προς τους μετόχους μας.

Οι διεθνείς θυγατρικές μας αύξησαν τη συμβολή τους, ξεπερνώντας το 35% της συνολικής κερδοφορίας του ομίλου, με τη Finansbank να ηγείται με καθαρά κέρδη 448 εκατ. ευρώ. Οι θυγατρικές μας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Τουρκία έχουν εμφανίσει ταχύτατη ανάπτυξη, δικαιώνοντας τη στρατηγική μας να διευρύνουμε και να διασπείρουμε τις πηγές κερδοφορίας του ομίλου.

Αξιοποιώντας την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και την προνομιακή καταθετική βάση του ομίλου συνεχίζουμε την υλοποίηση του 3ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, παρά την αρνητική συγκυρία στις διεθνείς αγορές χρήματος”.

Τι ειπώθηκε στο conference call

Σε διαβεβαίωση ότι η τράπεζα έχει άφθονη ρευστότητα και ασήμαντες δανειακές ανάγκες προχώρησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2007.

Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε επίσης ότι ενώ καταγράφεται συρρίκνωση των spreads καταθέσεων, τα spreads των χορηγήσεων βελτιώνονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο λόγος κόστους προς έσοδα υποχώρησε στο 48,8% από 49,9% καθώς η αύξηση των εσόδων ξεπέρασε την αύξηση του κόστους.

Ο οικονομικός διευθυντής της Εθνικής, κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, υπογράμμισε ότι στα τέλη του 2007 η τράπεζα είχε ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ και χαμηλό δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις στο 90% οπότε οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι ασήμαντες.

Ωστόσο, ο κ. Θωμόπουλος επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση ανάκαμψης στις αγορές τίτλων, η τράπεζα θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων, καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών ύψους 7 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τη δραστηριοποίηση στην αγορά της Τουρκίας, η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι το επιχειρησιακό μοντέλο είναι ισχυρό και ότι η Finansbank έχει διπλασιάσει τα μεγέθη της από τη στιγμή της εξαγοράς.

Ο κ. Θωμόπουλος τόνισε επίσης ότι στο δ’ τρίμηνο η Εθνική υιοθέτησε ”προσεκτική στάση” στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά οι θυγατρικές της είναι ευθυγραμμισμένες με την επίτευξη των στόχων του επιχειρησιακού σχεδίου τριετίας.

Η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε επίσης ότι οι πιέσεις στα spreads χορηγήσεων στην εγχώρια αγορά δείχνουν να αμβλύνονται, ενώ εμφανίζεται και ήπια αύξηση στα spreads των επιχειρηματικών χορηγήσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι ”μάλλον θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με χαμηλότερα spreads καταθέσεων”.

Η διοίκηση της Εθνικής σημείωσε ότι δεν ανακοίνωσε το ύψος του μερίσματος 2007, καθώς οι οικονομικές καταστάσεις είναι προκαταρκτικές.

Ο κ. Θωμόπουλος, ερωτώμενος για πιθανές εξαγορές, τόνισε ότι η Εθνική εξετάζει πιθανές εξαγορές τραπεζών μεσαίας κλίμακας με αναγνωρισμένο εμπορικό σήμα, ενώ επισήμανε ότι οι πιθανοί στόχοι θα πρέπει να συγκαταλέγονται στα 10 κορυφαία ιδρύματα της χώρας τους.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v