Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ και Motor Oil: Ανοδικό σερί και το 2017

Ισχυρά περιθώρια κέρδους και ικανοποιητικά μερίσματα βλέπει η HSBC. Έμφαση στην έρευνα υδρογονανθράκων από τα ΕΛΠΕ, οι κινήσεις της Motor Oil για τον δανεισμό και το φυσικό αέριο.

ΕΛΠΕ και Motor Oil: Ανοδικό σερί και το 2017
Καλές επιδόσεις και για το 2017 αναμένονται για τα δύο μεγάλα διυλιστήρια της χώρας, τα Ελληνικά Πετρέλαια και τη Motor Oil, που οδεύουν σε νέα ρεκόρ κερδοφορίας.

Αυτό επισημαίνουν αναλυτές, με την HSBC μάλιστα να κάνει λόγο για ισχυρά περιθώρια κέρδους και μερίσματα που δεν απογοητεύουν.

Μάλιστα ο χρηματοπιστωτικός οίκος σημειώνει ότι το κλείσιμο της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές θα λειτουργήσει περαιτέρω υποστηρικτικά στην πορεία των εταιριών και φυσικά και στα οικονομικά τους μεγέθη. Η HSBC σημειώνει ακόμη ότι οι μετοχές των δύο εταιριών παρουσίασαν καλή απόδοση, ξεπερνώντας τα ΕΛ.ΠΕ κατά 18% τον χρηματιστηριακό δείκτη FTSE Top 20 και η Motor Oil κατά 14%. Οι δύο εταιρίες παρουσιάζουν υγιή περιθώρια διύλισης και είναι χαρακτηριστικό ότι περιθώριο της Μεσογείου ανέβηκε κατά 42% από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα.

Η HSBC βλέπει μεσοπρόθεσμα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους λόγω της εκτίμησης της πορείας των τιμών στα 75 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια διύλισης είναι υψηλότερες για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πάντως, οι δύο εταιρίες έχουν σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσουν μπροστά τους. Τα ΕΛ.ΠΕ δίνουν μεγάλη έμφαση στην υπόθεση του upstream, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η διοίκηση αναμένει εξελίξεις γύρω από την επικύρωση των θαλάσσιων "οικοπέδων" που έχει κερδίσει στον γύρο παραχωρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και συμφωνία με μεγάλο πολυεθνικό κολοσσό, ίσως την ExxonMobil, ως προς τη συμμετοχή σε κάποιες παραχωρήσεις ή και στη διεκδίκηση άλλων περιοχών.

Επιπλέον, τα ΕΛ.ΠΕ αναμένουν εντός του 2017 εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Μία επιτυχημένη πώληση σίγουρα θα επιφέρει ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα.

H Motor Oil, από την άλλη μεριά, συνεχίζει την επιχειρηματική στρατηγική των χαμηλών τόνων, δίνοντας έμφαση στην αποπληρωμή νωρίτερα από τα συμφωνηθέντα με τους πιστωτές της, των υποχρεώσεών της. Η πρόσφατη συμφωνία με τη Revoil για την απόκτηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στη Νέα Καρβάλη, σηματοδοτεί την πρόθεση του διυλιστηρίου της Κορίνθου να πάρει θέσει στις επερχόμενες ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Κάτι τέτοιο άλλωστε δείχνει και η πρόσφατη αίτηση που κατέθεσε στη ΡΑΕ μέσω της θυγατρικής της "Διώρυγα GAS" και ζητά άδεια για πλωτό τερματικό σταθμό παραλαβής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στη θαλάσσια περιοχή του Σαρωνικού κόλπου στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας καθώς και υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη διοχέτευση στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v