Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην απορρόφηση της Ελβάλ προχωρά η Χαλκόρ

Την συγχώνευση της Χαλκόρ με την Ελβάλ με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη ενέκριναν τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών. Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανακοινωθεί η σχέση ανταλλαγής.

Στην απορρόφηση της Ελβάλ προχωρά η Χαλκόρ

Την απορρόφηση των δραστηριοτήτων του ομίλου Ελβάλ από την Χαλκόρ, αποφάσισαν τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών, με αποτέλεσμα την «επιστροφή» της Ελβάλ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με κύκλους στον όμιλο Βιοχάλκο η κίνηση αυτή έγινε με στόχο την επίτευξη συνεργειών και οικονομιών κλίμακας.

Επίσης, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. μπορούν να έχουν καλύτερη παρουσία στις κεφαλαιαγορές και στις χρηματαγορές με αποτέλεσμα την ευχερέστερη χρηματοδότηση τους.

Σήμερα η σχέση ανταλλαγής των δύο εταιρειών δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο στη νέα Χαλκόρ που θα προκύψει, το free float των μετοχών θα είναι σαφώς χαμηλότερο του 32% (θα συγχωνευτούν δυο εταιρίες όπου στη μεν Χαλκόρ το free float είναι 32%, στη δε ΕΛΒΑΛ 0%).

Οι διοικήσεις των δύο εταιριών ανέθεσαν στον ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο «TMS Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών» να προβεί στην αποτίμηση των Συγχωνευόμενων Εταιριών και τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης αποτίμησης, καθώς και στην ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρία «ABACUS Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές Ανώνυμη Εταιρεία» να προβεί στην διαπίστωση της λογιστικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων των Συγχωνευομένων Εταιριών και να συντάξει τη σχετική έκθεση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως "στη φάση αυτή δεν έχει διενεργηθεί αποτίμηση των Συγχωνευομένων Εταιριών, ούτε έχει προταθεί σχέση ανταλλαγής μετοχών. Η Χαλκόρ εκτιμά ότι η σκοπούμενη συγχώνευση θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31/12/2017, ενώ, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωσή της τελεί υπό την αίρεση της λήψης των, κατά νόμο, αποφάσεων και εγκρίσεων".

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Βιοχάλκο "μέσω της εν λόγω συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως, θα δημιουργηθεί μια έντονα εξαγωγική, βιομηχανική και οικονομική οντότητα στον τομέα της επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων, εισηγμένη στο Χ.Α. Το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και η ευρύτερη επιχειρηματική εμβέλεια που θα αποκτήσει η εταιρία θα καταστήσει ευχερέστερη την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, ενώ ταυτόχρονα το νέο σχήμα θα αξιοποιήσει οικονομίες κλίμακας και συνέργειες που θα προκύψουν". Πηγές της διοίκησης υποστήριζαν πως με τη συγχώνευση δημιουργείται μια εταιρεία με έσοδα περί το 1,6 δισ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v