Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων φέτος η Δάιος Πλαστικά

Η άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού αναμένεται να ενισχύσουν τις φετινές οικονομικές επιδόσεις του εισηγμένου ομίλου. Στην αγορά δύο ακινήτων προσανατολίζεται η εταιρεία.

Προς ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων φέτος η Δάιος Πλαστικά

Προς ιστορικό ρεκόρ κύκλου εργασιών βαδίζει φέτος ο όμιλος Δάιος Πλαστικά, καθώς τόσο ο κλάδος των πλαστικών, όσο και η ξενοδοχειακή δραστηριότητα κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο:

Οι πωλήσεις της εισηγμένης ανέβηκαν κατά 9,4% σε σχέση με 2016 (πλαστικά στο +9,5% λόγω αυξημένων εξαγωγών και ξενοδοχεία στο +9,2%). Το ποσό αυτό θεωρείται ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλο, με τη διοίκηση να εκτιμά πως η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και κατά δεύτερο μισό του 2017, το οποίο χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα (η εισηγμένη διαθέτει δύο ξενοδοχεία, σε Θεσσαλονίκη και Άγιο Νικόλαο Κρήτης).

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν από το 1,65 στα 2,46 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε -1,22 έναντι -1,75 εκατ. ευρώ (πέρυσι, στο σύνολο του έτους, ο κύκλος εργασιών είχε διαμορφωθεί στα 42,4 εκατ. από 41,5 εκατ. το 2015 και τα καθαρά κέρδη στο 1,053 εκατ. από -2,5 εκατ. το 2015).

• Οι ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 950 χιλ. ευρώ και μείωσαν τον καθαρό δανεισμό, ο οποίος υποχώρησε στα 103 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθεσμο παθητικό μεγαλύτερο από το κυκλοφορούν ενεργητικό).

• Τα ίδια κεφάλαια στις 30/6/2017 διαμορφώθηκαν στα 12,8 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για την πορεία του δεύτερου φετινού εξαμήνου, η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει: «Εξωγενείς παράγοντες όπως η συνέχιση της αβεβαιότητας σε μακροοικονομικό επίπεδο, αν και με τάσεις ανάκαμψης του ΑΕΠ της χώρας, και η ένταση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες επηρεάζουν αμφίδρομα την υλοποίηση των στόχων του ομίλου. Παρ’ όλα αυτά ο όμιλος, καθώς διαθέτει ουσιαστικά αλλά και πρακτικά πλεονεκτήματα, αναμένει βελτίωση των μεγεθών του στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, η εταιρία συνεχίζει να ενισχύει τον εξαγωγικό προσανατολισμό της, ο οποίος δεν επηρεάζεται από τη συνέχιση των κεφαλαιακών ελέγχων, αναμένει δε ανάπτυξη του ρυθμού πωλήσεών της, ενισχυμένο κυρίως από τις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως προς την ελληνική αγορά, δεν αναμένονται ουσιώδεις μεταβολές έναντι του 2016.

Η ξενοδοχειακή μονάδα στην Θεσσαλονίκη παρουσίασε κατά το Α’ εξάμηνο του 2017 μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών της. Για το Β’ εξάμηνο αναμένεται να εμφανίσει περιορισμένες μεταβολές.

Η ξενοδοχειακή μονάδα της θυγατρικής εταιρίας Hellas Holiday Hotels, παρουσίασε σχετική άνοδο στον κύκλο εργασιών της κατά το πρώτο εξάμηνο. Η αύξηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και το δεύτερο εξάμηνο του 2017, το οποίο είναι το εποχικά σημαντικότερο, κυρίως λόγω της στόχευσης στον εισαγόμενο τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου».

Η φετινή τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας παρείχε ειδική έγκριση για την κατ’ αρχήν μίσθωση δύο καταστημάτων συμφερόντων του βασικού μετόχου και επιπλέον εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρία να προβεί στην αγορά των ανωτέρω δύο καταστημάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε να αναθέσει την εκτίμηση της αξίας των καταστημάτων σε δύο ανεξάρτητους εκτιμητές, που θα την πραγματοποιήσουν αυτοτελώς και ξεχωριστά ο καθένας, και το τίμημα αγοράς δεν θα υπερβεί τη χαμηλότερη από τις δύο εκτιμήσεις. Επίσης, με φροντίδα του Δ.Σ., ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος θα καθοριστεί έτσι, ώστε να μη δημιουργεί πρόβλημα στον ταμειακό προγραμματισμό της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v