Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καράτζης: Στην «τελική ευθεία» το νέο ξενοδοχείο

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κατασκευαστικό έργο του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κρήτη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018 και είναι όμορο με το Nana Beach.

Καράτζης: Στην «τελική ευθεία» το νέο ξενοδοχείο

Με ταχείς ρυθμούς υλοποιούνται οι επενδυτικοί σχεδιασμοί του Ομίλου Καράτζη, χρηματοδοτούμενοι τόσο από τις θετικές λειτουργικές του ταμειακές ροές, όσο και από την πρόσφατη πώληση της θυγατρικής Κρέτα Πολάρις στη γερμανική Tui.

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, οι επενδύσεις της Καράτζης κυμάνθηκαν γύρω στα 5 εκατ. ευρώ, καθώς:

α) Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες σε ημιτελές κτίριο που είχε αγοραστεί το 2014, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι διοικητικές υπηρεσίες. Ο χώρος που θα απελευθερωθεί στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου θα χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχτεί η παραγωγική διαδικασία του κλάδου ειδών συσκευασίας (επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ).

β) Σε εξέλιξη βρίσκεται το κατασκευαστικό έργο του νέου πεντάστερου ξενοδοχείου στην Κρήτη (Nana Princess, συνολική επένδυση άνω των 16 εκατ. ευρώ), που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο 2018 και είναι όμορο με το Nana Beach (επίσης πεντάστερο ξενοδοχείο που διαθέτει η εισηγμένη).

γ) Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες της θυγατρικής ΚΕΝ που δραστηριοποιείται στον χώρο της εμπορίας ενέργειας, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μέσα στο 2017 και επιδιώκει να καρπωθεί σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά (και ακόμη μεγαλύτερο στην Κρήτη).

Οι επενδύσεις αυτές χρηματοδοτούνται από τις υψηλές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου (+5,7 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο μισό του 2017), τη στιγμή μάλιστα που ο καθαρός δανεισμός την 30ή Ιουνίου βρισκόταν μόλις στα 15 εκατ. ευρώ (EBITDA πρώτου εξαμήνου 10,2 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετα, η Καράτζης πούλησε τον Ιούλιο στη γερμανική Tui το 100% της θυγατρικής της Κρέτα Πολάρις (πρόκειται για ακίνητο στο οποίο σχεδιάζει η Tui να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα). Αν και το ύψος του deal δεν ανακοινώθηκε, η συγκεκριμένη θυγατρική ήταν λογιστικά αποτιμημένη στις 30/6/2017 («στοιχεία ενεργητικού διαθέσιμα προς πώληση») στα 5,36 εκατ. ευρώ. Και όπως δηλώνει η διοίκηση της Καράτζης, «τα έσοδα πώλησης θα ενισχύσουν περαιτέρω τα τρέχοντα και μελλοντικά επενδυτικά σχέδια».

Ο εισηγμένος Όμιλος αύξησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 τον κύκλο εργασιών του από τα 43,4 στα 49,05 εκατ. ευρώ (+7,9% οι βιομηχανικές πωλήσεις, +10% τα έσοδα του ξενοδοχείου και +76,6% του ενεργειακού κλάδου), ωστόσο τα λειτουργικά κέρδη διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα εξαιτίας της ανόδου των εξόδων διάθεσης (η επέκταση της ΚΕΝ στην ενέργεια). Τα καθαρά κέρδη του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 4,59 εκατ. έναντι 4,44 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Με βάση τις εκτιμήσεις της εισηγμένης, ο κύκλος εργασιών σε βιομηχανία και τουρισμό θα συνεχίσει να ανεβαίνει και κατά το δεύτερο μισό του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v