Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JetOil: Ξεκινά τις πληρωμές η Cetracore πριν την επικύρωση της διάσωσης

Τις υποχρεώσεις της Mamidoil-JetOil προς εργαζομένους αλλά και την πληρωμή των σταθερών εξόδων αναλαμβάνει η Cetracore Energy, δύο μήνες πριν την επικύρωση της συμφωνίας διάσωσης. Τα σχέδια του ρωσικού ομίλου για Ελλάδα και Νότια Βαλκανική.

JetOil: Ξεκινά τις πληρωμές η Cetracore πριν την επικύρωση της διάσωσης

Να ξεκινήσει την καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας πετρελαιοειδών JetOil- Mamidoil, πριν βγει η απόφαση του Δικαστηρίου για την επικύρωση ή μη της prepack συμφωνίας εξυγίανσης, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Cetracore Energy.

Όπως είναι γνωστό, μετά από πολύμηνες συζητήσεις, οι τράπεζες, ως βασικοί πιστωτές της JetOil, συμφώνησαν με τη ρωσικών συμφερόντων εταιρεία πετρελαιοειδών Cetracore Energy επί ενός σχεδίου διάσωσης, αντίστοιχου με αυτό που εφαρμόστηκε για τις αλυσίδες super market της Μαρινόπουλος.

Το σχέδιο προβλέπει ότι το σύνολο σχεδόν των περιουσιακών στοιχείων της Mamidoil θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τη Cetracore Energy.

Η τελευταία θα καταβάλει τίμημα 111,5 εκατ. ευρώ, από το οποίο θα εξοφληθούν, εν μέρει, τράπεζες (65%), Δημόσιο (25%) και προμηθευτές (10%). Δεσμεύεται, δε, να απορροφήσει όλο το υφιστάμενο προσωπικό (σ.σ. περίπου 150 εργαζόμενοι) της JetOil και να προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Η αίτηση συζητήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, με την πλειοψηφία των πιστωτών (σ.σ. άνω του 65% των συνολικών απαιτήσεων) να έχουν συμφωνήσει εκ των προτέρων με το σχέδιο, με τον όμιλο ΕΛΠΕ και το Δημόσιο να αντιτάσσονται στην επικύρωσή της. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περί τα τέλη του έτους.

Η κίνηση της Cetracore να αποφασίσει την καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους και να αναλάβει τα σταθερά κόστη (πληρωμή ΔΕΚΟ) δείχνει, αφενός, την πίστη της ότι το Δικαστήριο θα επικυρώσει το σχέδιο διάσωσης, αφετέρου, τη διάθεσή της να σταματήσει τη φθίνουσα πορεία της δραστηριότητας εμπορίας πετρελαιοειδών.

Η Cetracore στοχεύει στη λειτουργία περίπου 70 με 80 πρατηρίων σε όλη τη χώρα, από 35 σήμερα. Επιπρόσθετα, στον σχεδιασμό του ομίλου είναι η χρησιμοποίηση των assets της JetOil για την επέκταση της δραστηριότητάς του στη Νότια Βαλκανική.

Η απόκτηση των δεξαμενών στο Καλοχώρι, δυναμικότητας περίπου 200 χιλ. κυβικών, αποτελεί κομβικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι δεξαμενές μπορούν να υποστηρίξουν τη διάθεση προϊόντος σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Νότιο Βαλκανική. Σημειώνεται ότι η δυναμικότητά τους αντιστοιχεί στο 14% της συνολικής αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας για καύσιμα.

Η Cetracore Energy εδρεύει στη Βιέννη και έχει ως μετόχους την UFG Europe Holdings (80,1%) και απευθείας τη Rosneft (19,9%).

Χρήστος Κίτσιος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v