Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες κρίνουν τις εξελίξεις στη Forthnet

Το ενδιαφέρον επενδυτών για την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία και ο ρόλος της Nomura. Τρέχει παράλληλα η διαδικασία πώλησης της Cyta, δημιουργώντας νέα δεδομένα για την εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Οι τράπεζες κρίνουν τις εξελίξεις στη Forthnet

Από τις τράπεζες θα εξαρτηθεί η ταχύτητα με την οποία θα τρέξουν οι εξελίξεις στη Forthnet, έπειτα από τον νέο γύρο σεναρίων που συνοδεύει το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον που εκδήλωσε πληθώρα ενδιαφερομένων για τον έλεγχο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες άσκησαν πρόσφατα μέρος των δικαιωμάτων τους από το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο (ΜΟΔ) που είχαν καλύψει πέρυσι, απέκτησαν το 32,7% και εκκίνησαν τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Οι νέοι μέτοχοι της Fοrthnet δείχνουν μάλιστα να βιάζονται, σε μια περίοδο που η αγορά τηλεπικοινωνιών έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο αναδιάταξης, κυρίως μετά την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Cyta Hellas τον Σεπτέμβριο. Οι δεσμευτικές προσφορές για τη θυγατρική του κυπριακού οργανισμού τηλεπικοινωνιών πρόκειται να υποβληθούν στις 18 Δεκεμβρίου, με τη Vodafone και τη Wind να έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, όπως λέγεται πως έχουν πράξει και στην περίπτωση της Fοrthnet. Μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την τελευταία φέρονται να έχουν εκδηλώσει και δύο άλλα επενδυτικά σχήματα.

Το παιχνίδι στην αγορά τηλεπικοινωνιών το επόμενο δίμηνο θα είναι ανοικτό, με τις δύο διαδικασίες (Cyta Hellas, Fοrthnet) να τρέχουν παράλληλα. Και για τη Fοrthnet θα υπάρξει δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στον σύμβουλο που έχουν προσλάβει οι τέσσερις τράπεζες, την ιαπωνική Nomura.

Βέβαια χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος από την κάλυψη του ΜΟΔ από τις τράπεζες, ώστε να υπάρξει πρωτοβουλία από την πλευρά τους. Με την κάλυψη του ΜΟΔ (70 εκατ. ευρώ) πέρυσι τον Οκτώβριο είχαν αποκτήσει τον έλεγχο των εξελίξεων, αλλά υπήρξαν 12 μήνες απραξίας. Υπενθυμίζεται πως η Nomura είχε προσληφθεί τον Νοέμβριο του 2016 ακριβώς γι' αυτό τον σκοπό, δηλαδή την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, αλλά κινητητοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα, αρκετοί αναρωτιούνται γιατί υπήρξε τώρα αυτή η κινητοποίηση για τη Fοrthnet, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση της Cyta Hellas. Γι' αυτό στην αγορά τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως δεν πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος από την πλευρά των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, η συνδρομητική τηλεόραση δέχεται απανωτές φοροεπιθέσεις. Μετά το ειδικό τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10% που επιβλήθηκε τον Ιούνιο του 2016, τώρα «ετοιμάζεται» και επιπλέον εισφορά 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v