Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νηρεύς-Σελόντα: Γιατί οι τράπεζες πιέζονται να πωλήσουν

Θετικό δείγμα για το stress test, ενδεχόμενη πώληση των δύο ομίλων, λένε οι τραπεζίτες. Ξεχωρίζουν δύο προσφορές. Το λογικό σενάριο της short list και της υποβολής βελτιωτικών και η… ευχάριστη έκπληξη. Ερχεται η Lazard. Σύντομα οι αποφάσεις.

Νηρεύς-Σελόντα: Γιατί οι τράπεζες πιέζονται να πωλήσουν

«Αν οι προσφορές είναι σχετικά ικανοποιητικές, δύσκολα θα βρεθεί τράπεζα που θα αρνηθεί να πωλήσει το ποσοστό της σε Νηρέα και Σελόντα, καθώς στη... γωνία περιμένει ο επόπτης».

Η παραπάνω εκτίμηση τραπεζικού στελέχους έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχεται σε μια περίοδο, που κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για τη δυνατότητα των τραπεζών να κηρύξουν άγονο τον διαγωνισμό, διατηρώντας τον έλεγχο ή αναθέτοντας σε τρίτο την περαιτέρω αναδιάρθρωσή τους, με στόχο να τις πωλήσουν σε βάθος μερικών ετών σε πολύ υψηλότερες αποτιμήσεις.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πώλησης θα αποτελέσει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θετικό δείγμα, ενόψει της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, καθώς αφενός οι τράπεζες πωλούν non core business assets, αφετέρου θα μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων εταιρικών ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs).

Υπό το παραπάνω πρίσμα, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αποτελεί σχεδόν μονόδρομο. Η ΕΚΤ πιέζει να υπάρξουν πωλήσεις, ώστε να μπουν ενδεικτικές τιμές στο σύστημα, ενώ η πώληση των Νηρεύς και Σελόντα αποτελεί ένα από ολιγάριθμα δείγματα, που μπορούν να δώσουν οι τράπεζες, μέχρι την ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης.

Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά «καίγεται» να δείξει ότι μπορεί να ολοκληρώσει επιτυχώς πωλήσεις και μάλιστα με ικανοποιητικά τιμήματα, με τους εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι ιχθυοκαλλιέργειες, να αποτελούν προνομιακό πεδίο για να σταλούν έμπρακτα δείγματα στον επόπτη.

Ακόμη πιο δύσκολο είναι το ενδεχόμενο κάποια από τις τέσσερις πωλήτριες τράπεζες (Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Εθνική) να εξαιρεθεί από τη διαδικασία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει την προσοχή του επόπτη για το πόσο σωστές προβλέψεις έχει σχηματίσει ειδικώς και γενικώς.

Όπως είναι γνωστό, για την απόκτηση των δύο ομίλων έχουν κατατεθεί πέντε δεσμευτικές προσφορές, οι τρεις εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί και προέρχονται από Amerra, HIG και Διόρασις. Οι πωλήτριες τράπεζες έχουν λάβει μια πρώτη ενημέρωση για τις προσφορές, ενώ έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο της Lazard, που αποτελεί τον σύμβουλο πώλησης, για αναλυτικότερη ενημέρωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, δύο από τις πέντε προσφορές φέρεται να ξεχωρίζουν. Αν οι πληροφορίες ισχύουν και με δεδομένο ότι -όλες- συνοδεύονται από πλήθος παρατηρήσεων επί του σχεδίου σύμβασης πώλησης (SPA), το επόμενο βήμα είναι η Lazard να εισηγηθεί short list, που θα περιλαμβάνει τους δύο με τις καλύτερες προσφορές.

Η short list θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την τρίτη καλύτερη προσφορά, προκειμένου να διευρυνθεί ο ανταγωνισμός. Οι επιλεγμένοι επενδυτές θα κληθούν να συμφωνήσουν επί ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου σύμβασης πώλησης και να υποβάλουν βελτιωτικές προσφορές, οι οποίες θα είναι ευθέως συγκρίσιμες. Από αυτές θα επιλεγεί ο προτιμητέος.

Στον αντίποδα, αν υπάρχει μια προσφορά που είναι πολύ καλύτερη (σ.σ. συνυπολογιζομένων των παρατηρήσεων επί SPA) από τις επόμενες, σύμβουλος και πωλήτριες τράπεζες θα κληθούν να αποφασίσουν αν πρέπει να ανακηρυχθεί προτιμητέα, αφού συμφωνηθεί το σχέδιο σύμβασης πώλησης. Σενάριο που με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες θα αποτελέσει -ευχάριστη- έκπληξη.

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ως τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας θα έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v