Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα επένδυση 300 εκατ. από την Μυτιληναίος

Νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο. Ο γ. διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας Ντ. Μπενρουμπή ανακοίνωσε από το Forum των Δελφων την υποβολή αίτησης στη ΡΑΕ. Πριν το καλοκαίρι η «τρίτη κίνηση».

Νέα επένδυση 300 εκατ. από την Μυτιληναίος

Τη δεύτερη, εκ των τριών, μεγάλη κίνηση στον ενεργειακό τομέα ανακοίνωσε η Μυτιληναιος.

Από το βήμα του Forum των Δελφων ο γενικός διευθυντής του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Protergia που ανήκει στην εισηγμένη εταιρία Ντινο Μπενρουμπή έκανε γνωστή την απόφαση της να κατασκευάσει και νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Η Μυτιληναίος κατέθεσε χθες αίτηση στη ΡΑΕ για τη λήψη άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από έναν σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Αγ. Νικόλαο. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ και η μονάδα θα είναι έτοιμη σε τρία χρόνια.

Πρόκειται για την δεύτερη κίνηση στον τομέα της ενέργειας όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναιος. Η πρώτη ήταν η πρόταση για την αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμυνταίου: «η μόνη βιώσιμη πρόταση που στηρίζει την ενεργοβόρο βιομηχανία, τη ΔΕΗ και την τοπική κοινωνία», σύμφωνα με τον κ Μπενρουμπή, πρόταση η οποία εκφράζει και την πάγια θέση της Μυτιληναιος που είναι πως «πρέπει να σταθεί η ΔΕΗ για να σταθεί η αγορά ενέργειας.»

Η τρίτη κίνηση του ομίλου θα ανακοινωθεί λίγο πριν το καλοκαίρι ανεβάζοντας το σύνολο των σχεδιαζόμενων επενδύσεων σε 1 δισ. ευρώ.

Ο καινουργιος σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικου αερίου, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.

Την κατασκευή θα αναλάβει ο Τομέας Έργων EPC - METKA, που έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία δεκάδες σταθμούς συνδυασμένου κύκλου παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί εγγύηση τόσο για την ποιότητα κατασκευής όσο και για το χαμηλό κόστος και την ταχύτητα κατασκευής.

Ο σταθμός θα μπορεί να είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε περίπου τρία χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα επηρεαστεί από την γραφειοκρατία.

Η κίνηση της Μυτιληναιος έρχεται ως συνέχεια των ευρωπαϊκών πολιτικών για την απανθρακοποιηση της οικονομίας. Δε είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Ευρώπη σχεδιάζονται 50GW νέων σταθμών συνδυασμένου κύκλου. Το μέλλον από την δεκαετία του 2030 και μετά θα είναι ο συνδυασμός ΑΠΕ και αποθήκευσης σε μπαταρίες υψηλού capacity. Μέχρι τη δεκαετία του 2040 το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τη γέφυρα.

Η ασφάλεια εφοδιασμού, σύμφωνα με τη Μυτιληναιος, για τα επόμενα 15-20 χρόνια θα στηριχθεί σε σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο. Η εταιρία εκτιμά ότι και η ελληνική πολιτεία θα σχεδιάσει το κατάλληλο πλαίσιο στήριξης σύγχρονων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διασφαλίζοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χωράς σε ηλεκτρισμό.

Το τρίτο βήμα του ενεργειακού σχεδιασμού της εταιρείας θα ανακοινωθεί πριν το καλοκαίρι.

Το συνολικό ποσό των επενδύσεων που θα δαπανήσει για αυτές τις τρεις κινήσεις η Μυτιληναιος είναι 1 δισ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένων των τριών σταθμών ενέργειας σε λειτουργία ύψους 1200 MW και των 200 MW αιολικών, η εισηγμενη έχει ήδη επενδύσει 1 δισ. ευρώ. Με τις νέες κινήσεις, το σύνολο των ενεργειακών επενδύσεων θα φτάσει, εάν δεν ξεπεράσει, τα 2 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v