Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Exin φεύγει, η Fosun έρχεται για Εθνική Ασφαλιστική

Μεταξύ 26 με 28 Μαρτίου θα κριθεί αν η Exin απωλέσει ή παρατείνει την περίοδο αποκλειστικότητας. Η επίσκεψη M. Fairfield και οι συναντήσεις με την ΕΤΕ. Ετοιμάζεται να πάρει το «δακτυλίδι» η Fosun. Γιατί ζητάει due diligence.

H Exin φεύγει, η Fosun έρχεται για Εθνική Ασφαλιστική

Ένα καθοριστικό τριήμερο στη διάρκεια του οποίου η Exin καλείται να παίξει το τελευταίο της χαρτί για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τη Fosun να ετοιμάζεται να πάρει το «δακτυλίδι» έχει μπροστά της η Εθνική Τράπεζα.

Στο διάστημα 26 με 28 Μαρτίου η διοίκηση της Εθνικής θα κληθεί να αποφασίσει αν θα δώσει παράταση στην περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων με την Exin ή αποταθεί στη Fosun, ως το δεύτερο προτιμητέο επενδυτή.

Τυπικά, ως τις 28 Μαρτίου η... μπάλα είναι ακόμη στα πόδια της Exin, με την αγορά, όμως, να της δίνει ελάχιστες ελπίδες καθώς μετά από 9 μήνες δεν κατάφερε να βρει χρηματοδοτικό σχήμα και δομή συναλλαγής, η οποία να πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν πηγές προσκείμενες στην Exin, την προσεχή Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα o M. Fairfield για να προσκομίσει στην τράπεζα τις κεφαλαιακές δεσμεύσεις για τα 718,5 εκατ. ευρώ καθώς και την προτεινόμενη δομή της συναλλαγής.

Αν, όντως, η Exin προσκομίσει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία, η Εθνική θα εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει παράταση της τάξης του ενός με δύο μήνες στην περίοδο αποκλειστικών συζητήσεων, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την έγκριση της συναλλαγής.

Σε διαφορετική περίπτωση, η τράπεζα θα άρει το exclusivity, λόγω παρέλευσης του 9μηνου και αδυναμίας της Exin να βρει χρηματοδοτικό σχήμα. Πρόκειται για το πιο ισχυρό σενάριο, με τα υφιστάμενα δεδομένα.

Εφόσον επιβεβαιωθεί, η Εθνική θα απευθυνθεί στη Fosun, η οποία χθες ανανέωσε επίσημα το ενδιαφέρον της για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, δηλώνοντας ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Έθεσε, όμως, ως όρο τη διενέργεια νέου οικονομικού και νομικού ελέγχου (due diligence) καθώς από τον προηγούμενο έχει παρέλθει περισσότερος από ένας χρόνος.

Στελέχη επενδυτικής τραπεζικής θεωρούν εύλογο το αίτημα της Fosun, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να φοβίζει την Εθνική, μιας και τα οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής ενδιάμεσα έχουν βελτιωθεί. Χρονική πίεση υπάρχει, μεν, όχι όμως σε βαθμό που να αποκλείει την παροχή περιόδου αποκλειστικών συζητήσεων στον κινεζικό όμιλο.

Στις τελικές αποφάσεις ρόλο θα παίξει και το γεγονός ότι ξεκίνησε νέος γύρος αμφισβήτησης της διοίκησης Φραγκιαδάκη, με αφορμή την διαφαινόμενη αποτυχία της Exin να βρει την αναγκαία χρηματοδότηση. Πρόκειται για δημοσιεύματα και διαρροές που δημιουργούν κλίμα εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευσης της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v