Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτος γύρος με την Snam για το ΔΕΣΦΑ

Αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές των δυο κοινοπραξιών για το ΔΕΣΦΑ. Το σχήμα των Snam, Enagás και Fluxys προσέφερε 535 εκατ. και ανακηρύχθηκε πλειοδότης. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε να υποβληθεί ακόμη μια βελτιωμένη προσφορά. Τι ποσό προσέφερε η δεύτερη κοινοπραξία.

Τρίτος γύρος με την Snam για το ΔΕΣΦΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και σε συνεργασία με την Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπέβαλαν τα εξής δύο επενδυτικά σχήματα:

• Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A.

• Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, να υποβάλει περαιτέρω βελτιωμένη οικονομική πρόταση, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και από τα αρμόδια όργανα της ΕΛΠΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr η κοινοπραξία των  Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. προσέφερε 535 εκατ. ευρώ και η κοινοπραξία των Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και EBRD προσέφερε 457 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του Euro2day.gr το οποίο ανέφερε πως το τίμημα θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. 

Σταθάκης: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για το ΔΕΣΦΑ

Από την πλευρά του ο Γ. Σταθάκης τόνισε πως «όταν στις 30 Νοεμβρίου 2016 ανακοινώναμε την ολοκλήρωση των συζητήσεων με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam, χωρίς να υπάρχει συμφωνία για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι ‘οδηγούμε την ιδιωτικοποίηση σε ναυάγιο’ και ‘υπονομεύουμε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας’. Σήμερα νομίζω θα πρέπει να το ξανασκεφτούν, καθώς η προσφορά που προκρίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ:

-προέρχεται από εταιρείες που πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής (έχουν έδρα στην ΕΕ και είναι πλήρως διαχωρισμένες από δραστηριότητες προμήθειας και παραγωγής)

-προβλέπει τίμημα υψηλότερο εκείνου που είχε κατατεθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό

Επιπλέον, η Συμφωνία Μετόχων που διαπραγματευτήκαμε εκ νέου, είναι σαφώς βελτιωμένη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, ότι:

-το Δημόσιο θα ορίζει τον Πρόεδρο του ΔΣ και όχι απλά ένα εκτελεστικό μέλος (όπως προέβλεπε η προηγούμενη Συμφωνία)

-το Δημόσιο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας ακόμα και σε θέματα που αφορούν στη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ σε διακρατικά ή διεθνή έργα, εντός ή εκτός Ελλάδας

-ο νέος αγοραστής οφείλει να υλοποιήσει το επενδυτικό σχέδιο του ΔΕΣΦΑ, ύψους 330 εκατ. ευρώ

-ο νέος αγοραστής υποχρεούται να συνεχίσει να λειτουργεί υπό το πλαίσιο των αυστηρών κριτηρίων που διέπουν τη συμμετοχή στο διαγωνισμό

Αναμένουμε, τις επόμενες ώρες, την κατάθεση του τελικού τιμήματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του διαγωνισμού», υπογράμμισε ο Υπουργός Ενέργειας.

Η ανακοίνωση των ΕΛΠΕ

Στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης ποσοστού 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ Α.Ε., οι πωλητές ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ προχώρησαν στις 16 Απριλίου 2018, σύμφωνα με τους όρους της διαδικασίας, στην αποσφράγιση των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που υπεβλήθησαν από τα παρακάτω δύο επενδυτικά σχήματα:

1) Την Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., και
2) Την Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας, ζητήθηκε από την κοινοπραξία Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., η οποία υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά, η υποβολή περαιτέρω βελτιωμένης οικονομικής πρότασης, οι οποία θα αξιολογηθεί από τους πωλητές.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v