Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιστέρης: Τα σχέδια για επέκταση σε νέες δραστηριότητες αποδίδουν

Η στρατηγική διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου αποδίδει, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τόνισε ότι η εταιρεία αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα αεροδρόμια Σόφιας και Βουκουρεστίου.

Περιστέρης: Τα σχέδια για επέκταση σε νέες δραστηριότητες αποδίδουν

«Εδώ και χρόνια προσθέσαμε δραστηριότητες πέραν της κατασκευαστικής, που προσφέρουν μία πολύ μακροπρόθεσμη και πολύχρονη ορατότητα για προβλέψιμα αποτελέσματα από πλευράς εσόδων, κερδοφορίας και ταμειακών ροών» υποστήριξε ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής γενικής συνέλευσης.

Οπως είπε, «η προσπάθεια ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του '90, με σειρά πρωτοβουλιών στην ενέργεια, στις παραχωρήσεις, στα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων και τελευταία, στον τομέα των αεροδρομίων, πάλι μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Πρόκειται για στρατηγική που αποδίδει και θα συνεχίσουμε να μεγεθύνουμε αυτό το αντικείμενο, χωρίς να λέμε πως δεν θα διεκδικούμε κατασκευαστικά έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό, όταν οι τιμές το επιτρέπουν».

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για τα αεροδρόμια Σόφιας και Βουκουρεστίου, όταν βγουν στον αέρα οι σχετικοί διαγωνισμοί, καθώς και για τα νέα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Για το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη είπε πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ GMR αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος ενώ η υπογραφή της σύμβασης, ύψους περί τα 500 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσα στο 2018. Το αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από πλευράς επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα. Ο κ. Περιστέρης είπε πως εντός των προσεχών εβδομάδων θα ολοκληρωθεί και η έγκριση του νότιου τμήματος του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Γ. Περιστέρης τόνισε πως μέσα στην κρίση ο όμιλος επένδυσε περί τα 2 δισ. ευρώ ενώ στήριξε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες. Επανέλαβε τα στοιχεία για το μεγάλο επενδυτικό κενό που πρέπει να καλύψει η χώρα, προκειμένου να επιστρέψει σε ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης και είπε πως «το μόνο που ζητά ο όμιλος είναι η ίση μεταχείριση με τους ξένους ομίλους».

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε πως το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον βελτιώνεται, αλλά επανέλαβε πως καταγράφεται καθυστέρηση στην εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων του δημοσίου. Οπως είπε, εξακολουθούν οι καθυστερήσεις στην πληρωμή του ΦΠΑ, μη πληρωμή τόκων, καθυστέρηση στην καταβολή ενισχύσεων από εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που έχουν τελειώσει. Πρόσθεσε πως και οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση αλλά συνεχίζουν να χορηγούν χρηματοδοτήσεις στους πελάτες τους σε πολύ υψηλότερα επιτόκια, ενώ παράλληλα τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά. Οι ξένοι ανταγωνιστές του ομίλου δανείζονται με τρεις ή τέσσερις μονάδες χαμηλότερα. «Αυτό το μεγάλο άνοιγμα επιβαρύνει τις εταιρείες και τις δυσκολεύει στον ανταγωνισμό με ξένες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Στα σημαντικότερα γεγονότα του 2017, κατά τον κ. Περιστέρη, περιλαμβάνεται η απόκτηση του ποσοστού ενός εκ των αρχικών μετόχων στις εταιρείες που διαχειρίζονται την Ιόνια Οδό και τον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας έναντι 6 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο όμιλος να συμμετέχει με μεγαλύτερο ποσοστό και διαθέτει τον έλεγχο των δύο εταιρειών. Ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε «την προσπάθεια της εταιρείας πέραν των συμβατικών της υποχρεώσεων και με αυξημένο κόστος για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων εντός του 2017, ώστε να μην τεθεί θέμα επιστροφής κοινοτικών πόρων από το ελληνικό δημόσιο.

Προωθείται η ίδρυση εταιρείας παραχωρήσεων που θα συγκεντρώσει τα εν λειτουργία ή υπό κατασκευή έργα παραχωρήσεων, για λόγους που συνδέονται κυρίως με τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής του ομίλου».

Ο κ. Περιστέρης επανέλαβε πως για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας «πρέπει να καθιερωθεί και να θεσμοθετηθεί το θέμα της αποθήκευσης, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα πέσει και το συνολικό κόστος του ηλεκτρικού συστήματος προς όφελος του καταναλωτή». Για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH είπε πως «έχουμε δηλώσει παρόντες, ώστε να εξετάσουμε εάν και πώς και με ποια μορφή θα συμμετάσχουμε στον διαγωνισμό». Οι οριστικές αποφάσεις, όπως είπε, θα ληφθούν όταν γίνουν γνωστοί και οι τελικοί όροι της διαδικασίας.

Ο επικεφαλής του ομίλου ρωτήθηκε και για τις νέες καταστροφές στη Μάνδρα και είπε πως ο όμιλος κατασκεύασε εκπαιδευτικές υποδομές, περίπου 25 χιλιόμετρα οδοποιίας, αντιπυρικές ζώνες κ.α.

Η γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πραγματοποιήθηκε με απαρτία 67,86%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v