Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση ζητάνε οι Κινέζοι για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Παράταση ενός-δύο μηνών της ημερομηνίας υποβολής των προσφορών ζητάει η κινεζική CHN Energy. Στην Κομισιόν το αίτημα. Τον Οκτώβριο οι προσφορές για την πώληση των ΕΛ.ΠΕ. Στάση εργασίας σήμερα και αύριο για την επίσκεψη της Vitol στα διυλιστήρια.

Παράταση ζητάνε οι Κινέζοι για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί και πέρα από τον Οκτώβριο ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, ενώ χωρίς αλλαγή προχωρά η διαδικασία αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ, με το ΤΑΙΠΕΔ να προγραμματίζει τον χρόνο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το μέτωπο της ΔEΗ, πηγές θέλουν την CHN Energy που έχει συστήσει κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου για τη διεκδίκηση των σταθμών σε Μεγαλόπολη και Μελίτη να έχουν ζητήσει παράταση στην προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών κατά ένα με δύο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση και το νόμο, τα επενδυτικά σχήματα θα πρέπει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου να καταθέσουν τις οικονομικές τους προτάσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι φέρονται να ζήτησαν περισσότερο χρόνο, προκειμένου να επεξεργαστούν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει από το VDR των δύο σταθμών αλλά κι επειδή στον όμιλό τους ακολουθούνται διαφορετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Πάντως το αίτημα της CHN Energy έχει τεθεί υπόψη των αρμόδιων αρχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες κι εποπτεύουν τον διαγωνισμό της ΔEH. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Κομισιόν είναι εκείνη που θα γνωμοδοτήσει υπέρ ή κατά της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των οικονομικών προσφορών.

Κατά τ’ άλλα, πηγές σημειώνουν ότι κανένας άλλος, μέχρι τώρα, από τους υπόλοιπους διεκδικητές, το κοινοπρακτικό σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Seven Energy, την τσεχική EPH και τη Μυτιληναίος, δεν έχουν θέσει ζήτημα παράτασης του διαγωνισμού. Όπως επίσης και δεν φαίνεται να δημιουργείται νέο κοινοπρακτικό σχήμα.

Ο διαγωνισμός των ΕΛ.ΠΕ

Και μπορεί ο διαγωνισμός πώλησης της ΔEΗ να είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε παράταση, ωστόσο εκείνος των ΕΛ.ΠΕ φαίνεται να οδηγείται για την υποβολή προσφορών εντός του Οκτωβρίου. Στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται με αυτόν τον χρονικό ορίζοντα κι ενήμεροι είναι και οι υποψήφιοι επενδυτές, η ελβετική Glencore και η ολλανδική Vitol.

Ωστόσο, η διαδικασία των ΕΛ.ΠΕ αναμένεται να περάσει και μία ακόμη δοκιμασία. Για σήμερα και αύριο το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων των Ελληνικών Πετρελαίων έχει κηρύξει στάσεις εργασίας στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πώληση του ομίλου.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο ΠΣΕΕΠ να επιδιώξει να παρεμποδίσει την προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο επίσκεψη αντιπροσωπείας της Vitol στις μονάδες διύλισης. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και την περασμένη εβδομάδα με την Glencore.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v