Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Θα υπερβούμε τον φετινό στόχο για τα κόκκινα δάνεια

Φιλόδοξο αλλά επιτεύξιμο το σχέδιο για τη μείωση των NPEs, δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή βάση, εκτιμά ο CEO της Eurobank. Οι τιτλοποιήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ και το σχόλιο για Ελλάδα και κρατικά ομόλογα.

Καραβίας: Θα υπερβούμε τον φετινό στόχο για τα κόκκινα δάνεια

Η Eurobank είναι αισιόδοξη ότι θα ξεπεράσει και τον φετινό στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων και ότι θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτόν ως το 2021, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας σε συνέντευξή του στο Reuters. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) θα είναι το σημαντικότερο τεστ για εμάς», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Εχουμε πλήρη επίγνωση της πρόκλησης αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία». 

Οι ελληνικές τράπεζες δέχονται πιέσεις να περιορίσουν την έκθεση στα κόκκινα δάνεια, που περιορίζουν τις δυνατότητές τους να χορηγούν νέα δάνεια, βοηθώντας την ανάκαμψη της οικονομίας.

O στόχος για τη Eurobank είναι να μειώσει το στοκ των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ και ο κος Καραβίας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τράπεζα μπορεί να πετύχει ένα νούμερο γύρω στα 15,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Αυτή η συναλλαγή μαζί με τη ρύθμιση δανείων και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον όμιλο να πιάσει τους στόχους του 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές -junior, mezzanine και senior-, με τα δύο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να κρατήσουμε τη senior στον ισολογισμό μας», δήλωσε. «Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά το 2019 τους στόχους μας».

Κοιτώντας ακόμα περισσότερο μπροστά, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο για να μειώσει τον δείκτη NPEs γύρω στο 15% το 2021, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την κορυφή του 45% στα τέλη του 2016.

«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανθεκτικά έσοδα προ προβλέψεων της Eurobank, εκτιμώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να επηρεάσει την κεφαλαιακή βάση».

Ερωτηθείς για την εικόνα των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ο κ. Καραβίας είπε ότι υπάρχει περιθώριο να υποχωρήσουν οι αποδόσεις.

«Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω βελτίωσης, καθώς οι αγορές θα αρχίσουν να αποτιμούν ότι στο ξεκίνημα μιας προεκλογικής περιόδου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συνυπογράφουν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας έναντι των διεθνών πιστωτών της».   

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v